Linkuri accesibilitate

Vitalie Vovc: „Decizia CC este o ofensă vulgară la adresa emigranților moldoveni”


Diaspora moldo-pariziană la alegerile precedente
Diaspora moldo-pariziană la alegerile precedente

Opiniile unui moldovean la Paris.

Pentru Vitalie Vovc, observator atent de la Paris al evolutiilor si involutiilor din viata politica de la Chisinau, inceputul campaniei electorale nu ar da prea multe motive de optimism. Argumentele lui, într-un interviu cu postul nostru de radio.

Opiniile unui moldovean la Paris într-un interviu cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:46 0:00
Link direct

Europa Liberă: Într-un recent editorial spuneai că Republica Moldova ar fi renunțat oficial la cetățenii emigranți. De ce această declarație atât de dură?

Vitalie Vovc
Vitalie Vovc

Vitalie Vovc: „Republica Moldova a limitat drastic accesul și dreptul la vot pentru o bună categorie din emigranții săi, Curtea Constituțională emițând o decizie, interzicând cetățenilor Republicii Moldova cu pașapoartele expirate să participe la scrutinul din 24 februarie. Deci, iată aceasta este principala cauză care m-a făcut să scriu, dar nu este atât decizia în sine, cât textul deciziei, care este o ofensă directă, o ofensă de cea mai vulgară speță la adresa emigranților, cetățenilor din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Această decizie a Înaltei Curți îi demotivează sau poate chiar din contra îi va face și mai insistenți pe cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare să meargă să-și exercite acest drept de vot?

Vitalie Vovc: De facto, această decizie le interzice multor dintre cetățenii care se află în străinătate să-și exercite dreptul de vot din cauză că foarte mulți din ei își au pașapoartele expirate, nu și buletinele de cele mai multe ori, din simplul motiv că ei se află în străinătate în baza altor acte sau în baza actelor de cetățenie a României sau a țărilor în care se află.”

Europa Liberă: În general, ce vor decide aceste alegeri parlamentare și ce miză au ele pentru cei care se află de ani buni la muncă peste hotarele Republicii Moldova?

Vitalie Vovc: „Acest scrutin va decide dacă Republica Moldova își va păstra vectorul european. Deci există un risc, și un risc foarte mare, ca acest vector să se schimbe

Există astăzi un risc foarte mare ca clasa politică să mizeze pe reorientarea, cel puțin declarativă, a R. Moldova spre un alt vector geopolitic.” ...

după acest scrutin, iar faptul că nu se discută prea mult despre acest lucru, chiar am citit recent opinii precum că acest scrutin ar fi mai puțin geopolitic decât celelalte scrutine, stârnește îndoieli. Teamă mi-e că există astăzi un risc foarte mare ca clasa politică din Republica Moldova să mizeze astăzi anume pe reorientarea, cel puțin declarativă, a Republicii Moldova spre un alt vector geopolitic.”

Europa Liberă: Eu urmăresc cu regularitate postările care apar pe rețelele de socializare și se constată că și acolo, în afara țării, moldovenii rămân a fi dezbinați. Acolo s-ar părea că toți ați mers pentru același scop?

Vitalie Vovc: „Cel puțin, în circumscripțiile din Occident opțiunea este clară. Deci, opțiunea este eurointegratoare, în primul rând și, nu în ultimul rând, unionistă. Acum că

În circumscripțiile din Occident opțiunea este clară, eurointegratoare, în primul rând și, nu în ultimul rând, unionistă ...

unii cred un politician mai mult, alții cred un partid mai mult, alții urmează un alt politician, deci astea sunt chestii secundare. Alta e că retorica folosită, în special pe rețelele de socializare, este o retorică relativ agresivă, care lasă impresia de divizare, într-adevăr. Și această retorică nu este diferită nici de acei de acasă, nici de oricare altă retorică, este o retorică proprie rețelelor de socializare.”

Europa Liberă: Să revenim la atitudinea autorităților față de cei care au ales să-și câștige bucata de pâine peste hotare. Datele statistice arată că din străinătate sunt transferați acasă zeci de milioane de dolari, că aceste remitențe continuă să crească. Cum ar fi arătat astăzi Republica Moldova dacă nu ar fi fost trimiși acești bani din străinătate pentru cei rămași acasă?

Vitalie Vovc: „Aici sunt două aspecte de luat în calcul: fără bani – unul. Dar putem să ne întrebăm: cum ar fi arătat Republica Moldova dacă toți acești emigranți ar fi rămas în Republica Moldova? Cu certitudine, Republica

De la ‘98 cred că încoace ponderea remitențelor în economia națională este foarte mare și, indirect, elita economică, în primul rând, care la noi este aceeași cu elita politică, profită din plin de acest flux de bani ...

Moldova ar fi dispărut ca stat, fiindcă de la ‘98 cred că încoace ponderea remitențelor în economia națională este una foarte mare și, indirect, elita economică, în primul rând, care la noi este una cu elita politică, printre altele, profită din plin de acest flux de bani, ei deținând bănci, magazine, centre comerciale, benzinării, orice, deci toți banii emigraților într-un fel sau altul ajung în buzunarul lor sau cel puțin o parte. Și bineînțeles că acele averi imense care s-au constituit în Republica Moldova cred că nu ar exista.”

Europa Liberă: De 20 de ani se vorbește despre o Moldovă săracă, o Moldovă cu populație săracă. E cu putință să se depășească acest grad de sărăcie, ținând cont de faptul că în campania electorală atâtea promisiuni se fac referitor la aducerea bunăstării și prosperității în casa și în buzunarul cetățeanului?

Vitalie Vovc un moldovean la Paris
Vitalie Vovc un moldovean la Paris

Vitalie Vovc: „În primul rând, eu nu consider că Moldova este săracă. De fiecare dată când ajung în Republica Moldova în vacanțe sunt uimit, stupefiat de luxul pe care-l văd, în primul rând, în capitala țării și în unele din cele mai mari orașe. Eu nu văd o concentrație atât de mare de

Noi avem un sistem social, politic, care nu permite o repartizare echitabilă a acestor bani, a acestor venituri în societate....

mașini de lux la Paris, să zicem, ca la Chișinău sau cartiere întregi cu apartamente noi, cu vile noi... Deci, bani în acea țară vin, și vin permanent. În fiecare an vine câte un miliard de dolari sau de euro, mă rog, depinde de echivalent, în țară numai de la emigranți. Bineînțeles, o parte iese înapoi prin importuri, dar bani vin, și vin permanent.

Alta e că noi avem un sistem social, politic, care nu permite o repartizare echitabilă a acestor bani, a acestor venituri în societate. Respectiv ori gândim serios un alt sistem politic, un alt sistem social, dar, mă rog, schimbarea termenilor nu schimbă suma la final.”

Europa Liberă: Ce valoare au aceste promisiuni când vine politicianul bătând la poartă, cerșind votul, spunând că, uite, o să-ți fie ridicată pensia, o să-ți fie majorat salariul, o să fie create locuri de muncă, locurile de muncă vor fi bine plătite, va fi o luptă aprigă dusă împotriva corupției?

Vitalie Vovc: „E o demagogie! Da, da... Noi luptăm împotriva corupției de 30 de ani, cam de la independență încoace tot luptăm împotriva mafiei și a corupției și cred că această luptă va continua încă 30 de ani înainte, dacă continuăm pe același făgaș. Nu au nicio valoare, bineînțeles, aceste promisiuni. Este doar demagogie electorală, precum am fost obișnuiți, repet, de 30 de ani de la independență încoace.”

Europa Liberă: Totuși, trebuie să se lege o speranță de ceva și de cineva?

Vitalie Vovc: „Bineînțeles că trebuie să se lege o speranță, bineînțeles, clasa politică trebuie reînnoită întotdeauna. Consider că Republica Moldova are o oportunitate pe care puține state din regiune, dar, practic, din lume o au. Este reunificare cu România. Deci din momentul în care Republica Moldova sau populația Republicii Moldova va decide să se reunifice cu România, foarte multe dintre probleme vor dispărea automat, inclusiv cele legate de oligarhie, de o clasă economică dominantă și... putem vorbi despre asta la nesfârșit.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG