Linkuri accesibilitate

Vizită istorică la Washington | Zelenski: „O pace justă nu înseamnă compromisuri teritoriale!”


Președintele Volodimir Zelenski le-a vorbit congresmanilor despre legăturile puternice dintre Statele Unite și Ucraina, într-o vizită considerată istorică în Statele Unite.
Președintele Volodimir Zelenski le-a vorbit congresmanilor despre legăturile puternice dintre Statele Unite și Ucraina, într-o vizită considerată istorică în Statele Unite.

Președintele Ucrainei a făcut o vizită istorică la Washington unde s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, și a ținut un discurs în fața camerelor reunite ale Congresului american.

Prezența lui Volodimir Zelenski la Washington a fost fără îndoială istorică – referințele la Winston Churchill, acum 81 de ani, când țara sa era în pericol, în fața Germaniei naziste și când a spus la Congres „oferiți-ne mijloace și vom câștiga” s-au făcut des auzite.

Zelenski la Washington: O pace justă nu înseamnă compromisuri teritoriale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Șeful statului ucrainean s-a întâlnit cu președintele Biden și a rostit un discurs în fața camerelor reunite ale Congresului American, adresându-se politicienilor, dar mai ales populației Americii. Momentul ales pentru această vizită-surpriză nu este întâmplător. Se vorbește din ce în ce mai des despre o nouă ofensivă rusă, care va testa și mai mult încercata populație și armată ucrainiene și, pe de altă parte, la Washington, se produce o schimbare la conducerea Camerei Reprezentanților, unde republicanii vor prelua controlul, iar între aceștia se numără și sceptici cu privire la anvergura ajutorului pentru Ucraina și maniera în care acesta e administrat.

La întâlnirea cu Biden, șeful statului ucrainean s-a referit la o „pace justă”, adăugând „pentru mine o pace justă nu înseamnă compromisuri” teritoriale făcute Rusiei. Interlocutorul său american a precizat că coordonatele unei astfel de păci vor fi decise de ucraineni și că Statele Unite vor continua să ajute Ucraina să se impună în conflict. Volodimir Zelenski a propus și un „summit de pace” în această iarnă, dar plauzibilitatea unei astfel de reuniuni este îndoielnică, mai ales că, în contextul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington, oficialități ruse au reiterat că nu văd o soluție negociată.

Președintele Volodimir Zelenski și-a dorit o vizită care să demonstreze o etapă nouă a raporturilor bilaterale și asta ilustrează anunțul că Statele Unite vor oferi Ucrainei o baterie de proiectile de apărare anti-aeriană Patriot, în contextul intensificării atacurilor Rusiei împotriva unor obiective energetice și de infrastructură, ca parte a unui nou ajutor în valoare de 1,8 miliarde de dolari.

Volodimir Zelenski s-a întreținut de asemenea, înainte de alocuțiune, cu lideri din Congres, democrați și republicani. El a venit la Washington să vorbească poporului American, conștient fiind că războiul ar putea dura și că la originea ajutorului pentru Ucraina, cel mai mult provenind din America, sunt contribuabili, care, ei și reprezentanții lor trebuie să înțeleagă că în joc nu este doar o țară, ci însăși ideile de libertate și democrație.

În discursul său la Congres, marcate de dese urale, Volodimir Zelenski a spus că Ucraina a obținut victoria de-acum în conștiința globală. El a mulțumit populației Statelor Unite, spunând ”banii voștri nu sunt un act de caritate, ci o investiție în democrație și securitatea globală”, făcând apel la sentimentul identității americane, o identitate cucerită de-a lungul unei istorii cu bătălii și succese.

Președintele Ucrainei a vorbit și despre faptul că Putin și-a găsit aliat într-un alt regim terorist, cel iranian, spunând că, dacă ei nu vor fi stopați, curând în pericol se vor afla și alți aliați ai Americii. La sfârșitul discursului, Volodimir Zelenski a oferit poporului american un drapel de luptă primit cu o zi înainte, când s-a aflat în Donbas, primind la rândul său de la președinta Camerei Reprezentanților drapelul care a fluturat pe Colina Capitoliului, în onoarea vizitei sale.

XS
SM
MD
LG