Linkuri accesibilitate

Vizita Laurei Kovesi în Bulgaria


Bulgaria a fost prima țară vizitată de șefa Parchetului European, Laura Kovesi. Vizita a avut loc pe fundalul intensificării protestelor anticorupție reaprinse de cele mai ample sancțiuni americane în cadrul Legii Magnitski împotrivă unor oligarhi și înalți funcționari de stat bulgari.

Vizita Laurei Kovesi în Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Prima întălnire a Dnei Kovesi la Sofia a fost cu ministrul interimar al Justiției, prof. Ianaki Stoilov. La intrarea în clădirea ministerului ea a fost salutată de un grup de protestatari care au cerut demisia procurorului general Ivan Gheșev și cea a membrilor Consiliului Suprem de Justiție.

Șeful procuraturii este acuzat că a neglijat semnale de corupție la nivel înalt, menționate printre motivele sancțiunilor americane, dar în schimb a orchestrat dosare împotriva unor opozanți ai ex-premierului Boiko Borisov.

Procuratura a calificat protestele, care împiedică accesul prourorului șef Gheșev în cabinetul său din Palatul Justiției, drept acțiuni politice.

În cadrul întălnirii Laurei Kovesi cu ministrul interimar a fost abordată problema completării celor 10 locuri de procurori delegați din Bulgaria. Parchetul european a respins 6 din cei 10 candidați desemnați de Consiliului Suprem de Justiție (CSJ).

Ministrul Stoilov a declarat că așteaptă o nouă listă cu candidați ce corespund criteriilor...

CSJ dominat de o majoritate antireformistă va relua procedura în aceste zile, renunțând la boicotul Parchetului european.

Președinta ultimei comisii parlamentare anticorupție, fostul avocat al poporului Maia Manolova, a declarat că prima într-o țară membră a Uniunii, vizita Laurei Kovesi reprezintă un semnal de îngrijorare al Bruxelles-ului față de corupția la nivel înalt în Bulgaria.

Fără a se implica în disputele pe tema sancțiunilor la baza Legii Magnitski și a protestelor civice care cer deisia procurorului șef Gheșev, Laura Kovesi a anunțat că subalternii săi în Bulgaria vor lucra într-un mod independent.

„Trebuie să fie clar tuturor că nimeni nu va putea influența activitatea procurorilor delegați”, a spus ea.

Kovesi a cerut să fie accelerat transferul dosarelor și a noilor cazuri de fraudare a fondurilor europene în Bulgaria. Ea nu a răspuns la întrebarea dacă are încredere în procuratura bulgară după ce a fost nevoie ca Washingtonul, prin cea mai vasta operațiune în cadrul Legii Magnitski, să demonstreze deficiențele în combaterea corupției. Kovesi însă a spus că în unele țări dosarele pentru fraudarea fondurilor europene sunt în număr foarte mic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG