Bulgaria a fost prima țară vizitată de șefa Parchetului European, Laura Kovesi. Vizita a avut loc pe fundalul intensificării protestelor anticorupție reaprinse de cele mai ample sancțiuni americane în cadrul Legii Magnitski împotrivă unor oligarhi și înalți funcționari de stat bulgari.
Prima întălnire a Dnei Kovesi la Sofia a fost cu ministrul interimar al Justiției, prof. Ianaki Stoilov. La intrarea în clădirea ministerului ea a fost salutată de un grup de protestatari care au cerut demisia procurorului general Ivan Gheșev și cea a membrilor Consiliului Suprem de Justiție.
Șeful procuraturii este acuzat că a neglijat semnale de corupție la nivel înalt, menționate printre motivele sancțiunilor americane, dar în schimb a orchestrat dosare împotriva unor opozanți ai ex-premierului Boiko Borisov.
Procuratura a calificat protestele, care împiedică accesul prourorului șef Gheșev în cabinetul său din Palatul Justiției, drept acțiuni politice.
În cadrul întălnirii Laurei Kovesi cu ministrul interimar a fost abordată problema completării celor 10 locuri de procurori delegați din Bulgaria. Parchetul european a respins 6 din cei 10 candidați desemnați de Consiliului Suprem de Justiție (CSJ).
Ministrul Stoilov a declarat că așteaptă o nouă listă cu candidați ce corespund criteriilor...
CSJ dominat de o majoritate antireformistă va relua procedura în aceste zile, renunțând la boicotul Parchetului european.
Președinta ultimei comisii parlamentare anticorupție, fostul avocat al poporului Maia Manolova, a declarat că prima într-o țară membră a Uniunii, vizita Laurei Kovesi reprezintă un semnal de îngrijorare al Bruxelles-ului față de corupția la nivel înalt în Bulgaria.
Fără a se implica în disputele pe tema sancțiunilor la baza Legii Magnitski și a protestelor civice care cer deisia procurorului șef Gheșev, Laura Kovesi a anunțat că subalternii săi în Bulgaria vor lucra într-un mod independent.
„Trebuie să fie clar tuturor că nimeni nu va putea influența activitatea procurorilor delegați”, a spus ea.
Kovesi a cerut să fie accelerat transferul dosarelor și a noilor cazuri de fraudare a fondurilor europene în Bulgaria. Ea nu a răspuns la întrebarea dacă are încredere în procuratura bulgară după ce a fost nevoie ca Washingtonul, prin cea mai vasta operațiune în cadrul Legii Magnitski, să demonstreze deficiențele în combaterea corupției. Kovesi însă a spus că în unele țări dosarele pentru fraudarea fondurilor europene sunt în număr foarte mic.