Linkuri accesibilitate

Vizita lui Biden în Orientul Mijlociu: între moralitate și interes național


Întâlnirea președintelui Joe Biden cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman
Întâlnirea președintelui Joe Biden cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman

Vizita recentă a președintelui Biden în Orientul Mijlociu a demonstrat că pe arena internațională interesele și valorile se intersectează, cu implicații greu previzibile.

Vizita lui Biden în Orientul Mijlociu: între moralitate și interes național
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Rezultatul – susține administrația - este că Riadul și Ierusalimul sunt acum mai apropiate, prințul moștenitor al Arabiei Saudite pare mai dispus să încheie războiul din Yemen, iar procesul de pace israeliano-palestinian este din nou, fie și într-o măsură redusă, revitalizat. Dar pentru a obține toate acestea, reputația președintelui a avut de suferit atunci când s-a întreținut cu prințul saudit despre care serviciile americane de informații cred că a fost implicat în uciderea ziaristului Jamal Khashoggi. Miza a fost însă consolidarea influenței Americii în Orientul Mijlociu, unde – ca și în alte părți – se află în competiție cu Rusia și China.

Vor trece săptămâni sau luni până să vedem dacă pariul președintelui este unul bun, mai ales că între mize s-a aflat și politica energetică, Biden încercând să convingă interlocutori din regiunea Golfului să mărească producția de țiței pentru ca prețurile să scadă. Dacă de exemplu, Israelul și Arabia Saudită stabilesc relații, vizita va rămâne în istorie ca un succes.

Consilierii săi spun că președintele Biden nu și-a diminuat statura internațională ci s-a dovedit un politician realist. Purtătorul de cuvânt al administrației, John Kirby, a declarat că „Nu poți să-ți promovezi valorile și îngrijorările cu privire la drepturile omului dacă stai acasă, dacă nu porți conversații”. „Este maniera în care ne promovăm interesele” – a adăugat Kirby.

Reacția imediată la Riad a fost una rece, spunându-se că nu există mare interes pentru legături cu Israelul, în timp ce majorarea prețurilor la petrol a fost amânată ca posibilitate pentru câteva luni. Există riscul ca șeful executivului american să-și fi sacrificat reputația pentru rezultate în cel mai bun caz minore.

Se pare că Biden s-a opus luni de zile unei astfel de vizite, dar în cele din urmă s-a lăsat convins că în poziția sa este nevoit să aibă de-a face cu lideri certați cu legea și moralitatea, pentru a servi interesul național.

XS
SM
MD
LG