Linkuri accesibilitate

Vizita lui Trump în Japonia și chestiunea nucleară nord-coreeană


Donald Trump și Shinzo Abe

Presedintele Trump intreprinde o vizita de stat in Japonia. Cum se raporteaza gazdele dar si presedintele la chestiunea nerezolvata a pericolului nuclear nord-coreean? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a testat de curind rachete balistice de lupta, asta dupa ce ultimul summit Kim-Trump s-a incheiat fara un acord. Consilieri ai presedintelui, intre care si John Bolton, au denuntat testele si exprimat ingrijorare.

Coreea de Nord este privita ca un pericol si de catre Japonia. Dar intr-un mesaj tweeter, trimis de la Tokyo, Trump spune ca testele nord-coreene cu arme de dimensiuni reduse „au deranjat pe unii dintre oamenii mei si pe altii, dar nu si pe mine. Am incredere ca presedintele Kim isi va tine promisiunile pe care mi le-a facut”. El a adaugat ca i-a provocat un zimbet cind Kim a spus ca fostul vice-presedinte si candidat prezidential, Joe Biden este un „idiot cu inteligenta redusa”, interpretind acea afirmatie ca pe un semnal trimis lui Trump.

Consilierul pentru securitate nationala John Bolton spusese ca nu exista nici o indoiala ca testele Phenianului violeaza rezolutii ale Consiliului de Securitate, adaugind ca administratia Trump va mentine presiunea sanctiunilor, pina cind acesta cedeaza. Declaratia lui Bolton a fost prima recunoastere publica a testelor cu rachete balistice, alte oficialitati ezitind sa o faca in speranta ca negocierile vor fi reluate. „Armele de mici dimensiuni” la care se refera Trump sint rachete balistice cu raza scurta de actiune, o amenintare directa la aliatul Americii, Coreea de Sud.

Nu este prima data ca Trump si Bolton au opinii diferite, cazurile cele mai recente fiind legate de situatiile din Iran si Venezuela. Presedintele a spus chiar ca aceste diferente de pozitii se refera in special la folosirea fortei armate americane, in strainatate.

Pozitia experimata de Trump in mesajul tweeter complica si relatiile cu premierul nipon, Abe, cel care i-a organizat sefului executivului american o vizita somptuoasa, care include o intilnire – prima a unui lider strain – cu noul imparat. Japonia s-a pronuntat in trecut pentru o politica dura fata de Phenian, care sa includa sanctiuni serioase.

XS
SM
MD
LG