Linkuri accesibilitate

Vlada Ciobanu: „Libertatea este un drog care creează dependenţă...”


La un protest al Mișcării Occupy Guguta la Chișinău
La un protest al Mișcării Occupy Guguta la Chișinău

Interviul dimineții despre alegerile de peste zece zile și Mişcarea civică Occupy Guguţă cu una din activistele ei de frunte.

Mişcarea civică Occupy Guguţă, ce a animat elanul protestatar în 2018, şi-a mutat protestul permanent din faţa cafenelei Guguţă în localităţile din ţară. Membrii mişcării, în marea lor parte tineri apolitici, au discutat cu peste 6000 de persoane din mai multe raioane, inclusiv din Cantemir, Cimișlia, Basarabeasca, Trușeni, Orhei şi Chişinău despre alegerile din 24 februarie, despre noul sistem electoral mixt şi de ce avem referendum concomitent cu alegerile. Activiştii au distribuit peste şase mii de exemplare ale ediţiei electorale a ziarului „Protest permanent”.

Această campanie de informare e posibilă datorită fondurilor pe care mişcarea reuşeşte să le colecteze de la cetăţeni. Şi pentru că vor să ajungă şi în alte localităţi activiştii au lansat o nouă colectare de fonduri pentru tipărirea de ziare, postere și transport. A doua zi după alegeri, pe 25 februarie, Occupy Guguţă intenţionează să facă un protest în centru capitalie pentru a-şi exprima nemulțumirea faţă de „alegeri deja incorecte și o democrație în continuă degradare”. Detalii în interviul cu una din activistele mişcării Vlada Ciobanu.

Interviul dimineții: cu Vlada Ciobanu (Occupy Guguţă)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:09 0:00
Link direct

Vlada Ciobanu: „Credem că aceste alegeri sunt un exerciţiu democratic important pentru orice ţară. Mai ales în cazul în care avem un sistem electoral diferit care este foarte confuz pentru oameni. Cu toţii

Este important să informăm oamenii despre ce sunt aceste alegeri, cum ei pot să voteze, cum pot să le monitorizeze...

cunoaştem că majoritatea cetăţenilor încă nu înţeleg cum se votează. Atunci când interacţionăm cu oamenii ne spun că nu ştiu că sunt două buletine de vot. Respectiv este important să informăm oamenii despre ce sunt aceste alegeri, cum ei pot să voteze, cum pot să monitorizeze alegerile, cum pot să raporteze anumite fraude electorale pentru că deja cunoaştem foarte multe cazuri de corupere a alegătorilor, de impuneri forţate de a semna pentru anumiţi candidaţi sau de a merge la anumite evenimente ale unor politicieni. Respectiv informăm oamenii pe toate aceste aspecte.”

Europa Liberă: Nu aveţi cumva impresia că efortul acesta de trezire a conștiinței maselor e un soi de muncă sisifică, o acţiune sterilă? Când vă aşteptaţi să aveţi rezultate palpabile într-o ţară în care unii oameni spun că acceptă cadouri chiar de la politicienii corupţi?

Vlada Ciobanu: „Fiecare ieşire în teren ne umple de fapt de foarte mult optimism. Am spus-o în repetate rânduri – noi avem o situaţie destul de bună pentru că majoritatea cetăţenilor acestei ţări urăsc această guvernare. Ei ştiu foarte bine ce se întâmplă. Ei ştiu foarte bine care sunt politicienii corupţi, cine sunt oligarhii, ce case au unii , ce case au alţii, ce averi sunt. Ceea ce noi facem, şi cred că oamenii aşteaptă, este să vadă că există anumite mesaje care nu vin de la partide, inclusiv cele din opoziţie, nu vin nici de la ONG-uri.

Suntem cetăţenii ca şi toată lumea care vrem să aducem o schimbare şi

Oamenii sunt fără nădejde deocamdată...

atunci noi deodată ne întâlnim cu mult mai mare deschidere şi bunăvoință. Oamenii sunt fără nădejde deocamdată. Sunt destul de disperaţi, dar mai există încă o mică speranţă că lucrurile pot fi schimbate spre bine. Prin faptul că arătăm că există această frustrare generală noi sperăm să motivăm oamenii că încă lucrurile mai pot fi schimbate.”

Europa Liberă: La Orhei activiştii mişcării au fost huiduţi de localnici, iar trei activişti au şi fost reţinuţi de poliţia Orhei. Aţi mai avut asemenea incidente şi cum le calificaţi?

Vlada Ciobanu: „Ne-am ciocnit de foarte multe ori cu poliţia, mai ales atunci când protestam în faţa cafenelei Guguţă, în vară. Eram fotografiaţi şi supravegheţi zilnic. De obicei la toate evenimentele noastre suntem urmăriţi de anumiţi poliţişti, de persoane îmbrăcate în civil. Pentru prima dată însă au fost persoane care au fost reţinute la

Libertatea este, într-adevăr, un drog şi creează dependenţă...

comisariat. Li s-a făcut şi expertiza nacrologică, un lucru destul de surprinzător pentru noi. Dar aşa cum am mai spus probabil unii dintre ei nu înţeleg că libertatea într-adevăr este un drog şi care creează dependenţă. O să vedem când vor fi eliberaţi şi ce vor spune ce s-a întâmplat de fapt acolo. Încă nu avem prea multă informaţie. Evident că este o intimidare. Ne arată că în anumite localităţi nu se respectă nici dreptul la întrunire, nici dreptul la exprimare. Unii politicieni îşi permit prea multe, iar unii funcţionari publici care sunt plătiţi din banii cetăţenilor lucrează în detrimentul cetăţenilor.”

Europa Liberă: Deci în răstimpul în care protestaţi aţi fost doar intimidaţi, dar încercări ale puterii de a vă asculta şi de a se lămuri în ce măsură sunt îndreptăţite doleanţele voastre au existat?

Vlada Ciobanu: „În sensul în care guvernarea să ne întrebe ce vrem, care sunt revendicările noastre.”

Europa Liberă: Exact!

Vlada Ciobanu în studioul Europei Libere
Vlada Ciobanu în studioul Europei Libere

Vlada Ciobanu: „A fost unica dată când am protestat în faţa CEC. Domnul Iurie Ciocan deja ne aştepta acolo. Ne-a ascultat întrebările, ne-a explicat cu ce nu se ocupă CEC. asta a fost unica noastră interacțiune. În rest suntem doar constant atacați de către troli, de către persoane afiliate puterii, dar să ne asculte – nu.”

Europa Liberă: Într-un comunicat anunţaţi un protest pe 25 februarie indiferent de rezultatele alegerilor şi spuneţi că veţi protesta pentru a vă exprima nemulțumirea faţă de „alegeri deja incorecte și o democrație în continuă degradare.” De ce credeţi că alegerile nu ar fi corecte?

Vlada Ciobanu: „Protestul va avea loc a doua zi după alegeri. Noi considerăm şi spunem asta şi în ziarul nostru că de fapt prin acest sistem electoral mixt care a fost votat netransparent, împotriva voinţei poporului, fără a fi consultat poporul, care a fost votat în pofida recomandărilor organizațiilor internaţionale, în care avem deja foarte multe indicii că guvernarea a făcut aceste circumscripţii doar pentru ca să-i avantajeze, în condiţiile în care avem deja foarte multe intimidări, foarte multe fraude electorale, corupere de alegători etc., noi considerăm că nu există competiţie corectă. Noi ştim cazuri în care prin fundaţii de caritate sau prin referendumuri anumite partide îşi fac campanie deja de săptămâni bune pe când alţi concurenţi electorali nu au putut colecta fonduri, nu au putut face cheltuieli electorale respectiv fiindu-le cumva limitate drepturile în această campanie electorală.”

Europa Liberă: În acelaşi comunicat spuneţi că dacă majoritatea o vor obţine PSRM, PD sau Partidul Șor, veţi protesta împotriva fraudelor electorale, iar dacă opoziţia va câştiga majoritatea o veţi felicita. Nu e un soi de atitudine părtinitoare oarecum improprie unei mişcări ce se declară a fi civică şi apolitică?

Vlada Ciobanu: „Noi am spus că vom protesta chiar dacă opoziţia câştigă pentru a le arăta că noi iarăşi vom fi în opoziţie. Noi vom fi în opoziţie faţă de orice guvernare indiferent de care partide sunt acolo, indiferent dacă unii dintre protestatari sau colegi vor ajunge acolo. În acelaşi timp noi nu am făcut nici o susţinere publică pentru vreun candidat în aceste alegeri. În ziarul nostru avem scrise cinci motive pentru a nu vota trei concurenţi electorali. Toate sunt documentate şi credem că prin a spune pentru cine să nu votezi nu este o susţinere a altcuiva. Este doar o modalitate de a informa oamenii şi de a-i încuraja să nu voteze politicieni corupţi, politicieni care fură de la ei, politicieni care schimbă regulile jocului pentru a rămâne la guvernare.”

Europa Liberă: Am vrea mai exact să ne spuneţi cum vă poziţionaţi în raport cu opoziţia politică? Atât voi, cât şi opoziţia criticaţi puterea şi susţineţi că munciţi pentru cetăţeni, care e deosebirea dintre voi şi aripa tânără a opoziţiei?

Vlada Ciobanu: „Noi nu candidăm la aceste alegeri. Noi nu am făcut o susţinere publică pentru nici un candidat. Atunci când a fost nevoie am criticat şi am cerut replici de la concurenţii electorali ai blocului ACUM, au fost câteva discuţii cu ei, i-am criticat pentru anumite acţiuni. Desigur, faţă de toţi concurenţii electorali, avem anumite puncte comune cu unii dintre ei. Asta nu înseamnă că membrii noştri de la Occupy Guguţă susţin în totalitate un anumit concurent sau altul.

Vreau să vă spun că noi am avut un proces democratic destul de îndelungat. Vreo câteva săptămâni doar am discutat despre ce poziţie să luăm în aceste alegeri. Avem persoane care nu au votat, de exemplu, la alegerile locale. Avem persoane care încă nu ştiu dacă vor

Ceea ce uneşte membrii Occupy Guguţă este faptul că noi vrem ca oamenii să fie informaţi, să voteze conştient, să ştie care sunt politicienii corupţi care lucrează în detrimentul lo...

vota în cadrul acestor alegeri parlamentare. Noi avem persoane care nici nu au spus pentru cine vor vota. Respectiv, ceea ce este important pentru noi, ceea ce uneşte membrii Occupy Guguţă este faptul că noi vrem ca oamenii să fie informaţi, să voteze conştient, să ştie care sunt politicienii corupţi care lucrează în detrimentul lor, dar să aibă şi acea gândire critică. În ziarul nostru este scris că orice candidat electoral care vine trebuie să fie întrebat care sunt priorităţile pentru popor, care sunt politicile pe care ei le au pentru rezolva problemele, de unde ei au bani pentru campania electorală şi alte întrebări care să facă cetățeanul să voteze conștient.”

Europa Liberă: Toată această campanie de informare e posibilă datorită fondurilor pe care reuşiţi să le adunaţi de la cetăţeni. Cât de receptivi sunt oamenii să sprijini o mişcare civică şi cine sunt oamenii care donează?

Vlada Ciobanu: „Aceasta nu este prima noastră campanie de crowdfunding, este deja a doua campanie, crowdfunding fiind colectarea online de fonduri. În mare parte sunt cetăţeni care vor o schimbare, dar care nu numaidecât se identifică cu anumiţi concurenţi electorali, fie de la guvernare, fie din opoziţie. Foarte multe donaţii sunt din diaspora pentru că foarte mulţi vor să contribuie cu ceva acasă, dar nu sunt fizic aici. sunt multe persoane care lucrează în anumite organizaţii sau instituţii chiar şi publice, dar nu-şi permit să vină la proteste sau nu au timp să vină fizic sau nu le permite job-ul până la urmă. Acestea sunt persoanele care donează. De fiecare dată publică rapoarte financiare. Am scos deja al doilea raport financiar în care arătăm cum s-au cheltuit banii. Acum cheltuim încă banii din prima campanie de crowdfunding. Cheltuim pe postere, pe ziare şi pe transport. Suntem foarte economi cu banii donatorilor.”

Europa Liberă: Aţi menţionat că oamenii nu prea înţeleg ce e cu acest sistem mixt, nu toţi ştiu că vor avea două buletine de vot. Cu privire la referendumul care va avea loc în ziua scrutinului oamenii cât de informaţi sunt?

Vlada Ciobanu: „O să încep cu faptul că oamenii nu ştiu că sunt alegeri parlamentare. Când am mers din uşă în uşă oamenii ne întrebau dacă sunt alegeri prezidențiale sau dacă sunt alegeri ale primarului. Apoi

Frica noastră e de fapt că oamenii devin tot mai apatici faţă de acest proces în care ei nu mai înţeleg nimic...

oamenii nu ştiu nici despre sistemul mixt. Iar atunci când le spui despre referendum ei se uită pur şi simplu foarte miraţi la noi şi nu mai înţeleg. Când le spui că este referendum consultativ sau începi discuţia despre cum a fost de fapt posibil acest referendum în pofida tuturor prevederilor legale oamenii sunt foarte confuzi. Frica noastră e de fapt că oamenii devin tot mai apatici faţă de acest proces în care ei nu mai înţeleg nimic şi în care fiecare vine şi încearcă să-i cumpere cu ceva şi să-i amăgească să meargă la secţia de votare să voteze pentru ei.”

Europa Liberă: Adică oamenii nu prea sunt interesaţi de aceste alegeri şi s-ar putea nici să nu meargă la urne?

Vlada Ciobanu: „Asta este un risc întotdeauna atunci când ai o populaţie plină de deznădejde, când guvernarea, partidele care sunt nu numaidecât au cele mai bune promisiuni. Mai ales că există şi acest val de apatiei după anularea alegerilor locale din vara trecută. Este mult mai greu să povesteşti oamenilor că votul lor contează, când cineva să-şi spună: „am mai fost la vot, am votat în două tururi şi uite la ce s-a ajuns”. Mai există şi acest element în care oamenii nu mai au încredere că orice regulă elementară a democrației mai poate fi respectată. Şi atunci oponenţii noştri nici măcar nu sunt cei de la guvernare, nici nu sunt trolii care ne intimidează. Cel mai mare oponent al nostru în această campanie este apatia oamenilor şi confuzia oamenilor faţă de tot ceea ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Ignoranţa, nu?

Vlada Ciobanu: „Nu aş spune ignoranţă. Este un fel de apatie pentru că oamenii încă se mai interesează de ce se întâmplă în politică, în societate. Doar că există această apatie în care nu-şi dau seama dacă are sens, dacă mai pot să mai schimbe ceva. Şi atunci rolul nostru este să mergem din raion în raion, să povestim oamenilor că am vorbit cu ceilalți şi de la nord, şi de la sud care au aceleași probleme ca şi voi, să le povestim că de fapt majoritatea copleșitoare a acestei țări trăiește în aceeași deznădejde, în aceeași sărăcie şi este la fel de înverșunată împotriva guvernării.

Din momentul în care majoritatea oamenilor înţeleg că noi suntem mai mulţi, reiterez noi suntem foarte norocoşi că totuşi o majoritate urăşte această guvernare, oamenii pot să înceapă să-şi simtă puterea. Desigur un element foarte important pentru această campanie şi de ce de fapt noi avem protestul de a doua zi pentru noi cu aceste alegeri nu înseamnă că atunci decidem dacă Moldova va fi în bunăstare sau mai democratică. Este doar un eveniment, este important, însă noi spunem că protestul nostru este permanent. Această educaţie civică a oamenilor, această comunicare cu oamenii va continua şi după 24 februarie, doar că este o zi în care vom vedea care este starea de spirit generală a ţării.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG