Datele proaspătului sondaj IRI arată că 65% din cetățenii Republicii Moldova își doresc alegeri parlamentare anticipate, adică marea majoritate a alegătorilor vor dizolvarea actualului parlament. Scriitorul Vladimir Beșleagă, fost deputat în parlament între 1990 și 1994, spune că alegerile anticipate nu mai pot fi evitate.
Europa Liberă: E nevoie să plece acești deputați din legislativ?
Vladimir Beșleagă: „Cred că este absolută nevoie, că altfel nu se poate mișca acest car îmbătrânit, hodorogit din loc, pentru că un președinte are anumite împuterniciri limitate sau importante, dar pentru a le transpune în viață e nevoie de organul legislativ și cel executiv. La momentul actual este unul dintre momentele importante, dacă nu chiar cel mai decisiv din toată evoluția ultimelor luni de la instalarea Maiei Sandu în funcția de președintă. De ce spun asta? Visul nostru, scopul nostru, al tuturor oamenilor care gândesc și care simt este să se clarifice, într-un fel, încotro merge acest stat Republica Moldova.
Poporul nostru a obținut acest stat din afară, de la începutul lui a fost un stat conceput în scopuri politice, geostrategice și așa a rămas până acum. Iată că noi în momentul de față ne aflăm pe punctul sau pe mica distanță când se aleg apele. Cum se aleg apele? Apele se aleg la culme – o parte merge încoace, o parte merge încolo. Cum să mergem, încotro – cu estul ori cu vestul? Unii spun așa, alții spun altfel, dar e nevoie ca odată și odată să se clarifice – cu estul sau cu vestul –, pentru că estul este trecutul nostru, vestul este viitorul nostru. Și cu cât persistă mai mult opțiunea vestică, adică europeană, cu atât e mai bine pentru evoluția acestui stat. Statul de drept – acesta este scopul nostru.
Și acum de ce zic eu că este despărțirea apelor? Pentru că dacă pe eșichierul politic sau în viața politică a societății noastre sunt peste 50 de partide sau mișcări, acum se aleg două, ca în țările normale, cum e în America (democrați și republicani), cum e în Germania, 2-3 partide, așa și aici, este punctul când se alege, pentru că viitoarele alegeri vor decide că se alege un parlament din două forțe și ele vor da posibilitatea ca să se facă, să se producă ceea ce este semnul fundamental al democrației – alternarea puterii. Păi asta s-a văzut în mod magistral în Statele Unite ale Americii, modelul democrației, iată, noi mergem spre acest moment și de aceea am fost șocat să aflu că liderul socialiștilor sau PSRM-ul au spus: „Noi suntem pentru demiterea Maiei Sandu și declararea alegerilor prezidențiale anticipate”. Auzi tu la ce i-a dus mintea și capul să propună?! Păi asta este de râsul găinilor, fraților!”
Europa Liberă: Dar această dispută dintre instituția prezidențială și parlament polarizează și mai mult societatea. Dvs. ziceți că Republica Moldova ar trebui să decidă încotro: cu estul sau cu vestul, că estul a fost trecut și că vestul este viitor, dar această polarizare...
Vladimir Beșleagă: „Totdeauna va fi această polarizare. Pe parcursul istoriei acestui stat au fost două orientări. De ce? Pentru că o țară mică are forțe care simpatizează cu o putere mai mare sau cu alta și aceste două forțe care se conturează la noi, forța pro-europeană sau forța pro-democratică, adică cea vestică și forța pro-estică trebuie să ajungă nu la orientarea propriu-zisă – un președinte să fie susținut din afară, din interior să fie ales și susținut din interior, și atunci lucrurile se clarifică.”
Europa Liberă: Dar în cele trei decenii de independență a Republicii Moldova, de când și-a proclamat Republica Moldova independența, votul geopolitic a fost hotărâtor?
Vladimir Beșleagă: „Da, a fost și rămâne hotărâtor. Uite, de exemplu, Maia Sandu a venit cu scopul de a fi președinte al tuturor cetățenilor și de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană. Maia Sandu știe și este conștientă că în societatea noastră este mare dorință, orientare, simpatie, dragoste de neam, de aderare la România. Maia Sandu a procedat foarte frumos și corect că primul contact a fost cu România, pentru că asta este ceea ce ne determină pe noi ca națiune sau ca populație, sau ca parte a națiunii române.”
Europa Liberă: Dar vedeți că forțele pro-unioniste nu se pot uni?
Vladimir Beșleagă: „La noi viciul dezunirii este bătrân și vechi, și străvechi și el n-o să dispară niciodată, depinde ce proporție va lua și la ce cifre o să se ajungă și dezbinarea o să fie, pentru că sistemul totalitar comunist a făcut foarte ingenios și șmecherește când a plasat populația lor rusească în coloniile, în fostele republici și aici la noi au plasat populație rusofonă, găgăuzi și bulgari, dar Maia Sandu prin programul ei și prin orientare, și prin ținută, dar ceea ce admir eu la dumneaei este faptul că este rezistentă, răbdătoare și nu cedează, și nu dă înapoi, și nu capitulează, și merge pe linia legii. Acesta este atuul ei, forța ei mare, pentru că ea vine să instaureze legea, să se lupte cu corupția, cu vânzătorii și cu hoții, și cu bandiții și asta se face numai pe bază de lege, pentru că un alt oponent al lui Dodon ar fi aplicat metode neortodoxe sau ilegale și ar fi reușit, ar fi mers la compromis cu cutare sau cutare. Ea este foarte consecventă, directă și răbdătoare.”
Europa Liberă: Acum se suprapun două crize – criza politică și criza sanitară. Unii înclină să creadă că deznodământul crizei politice vor fi alegerile parlamentare anticipate, dar alții spun că nu se va deosebi componența viitorului legislativ tare mult de actuala componență și ar putea forțele de stânga să facă o majoritate în viitorul parlament.
Tocmai acesta și este scopul acestei opoziții - să scadă din elanul alegerilor...
Vladimir Beșleagă: „Păi tocmai acesta și este scopul acestei opoziții îndărătnice care nu vrea să cedeze și care își apără fotoliile ca să tergiverseze, să scadă din elanul alegerilor, pentru că elanul a fost enorm de frumos. Și asta o face opoziția PSRM-ului la sugestiile și la directivele acelor polit-tehnologi care sunt în afara republicii și care le dictează, că dacă ei nu demult erau de acord să aibă loc alegeri anticipate, acum au directiva, pe care n-o spun și n-o recunosc, să nu cedeze, să întindă de timp și să facă prin declararea acestei stări de urgență de două luni de zile și pe urmă au să facă altă stare de urgență și în felul acesta...
Știi care este secretul psihologiei neamului nostru? Omul nostru, așa cum a spus-o Creangă, mai greu până se apucă de un lucru, că de lăsat îndată îl lasă, iată aici e pericolul cel mare, că dacă acest electorat care a fost și a votat-o masiv o să dea dovadă de aceeași răbdare și persistență, și caracter cum este și Maia Sandu, în pofida tergiversărilor și blocării, și frânării și au să meargă împreună cu Maia Sandu, ea o să învingă, oricât o vor împiedica oponenții. Dar pe urmă, când se va porni, alții cred că nu o să fie, eu nu cred.”
Europa Liberă: Dar ce s-ar întâmpla dacă în forul legislativ ar veni o majoritate de stânga?
Vladimir Beșleagă: „Majoritate de stânga a fost. Se poate întâmpla să fie egal la egal, dar nu poate să fie egal la egal, poate să fie jumătate așa, jumătate așa. Și dacă o să fie jumătate așa și jumătate așa, încă o să fie cât de cât acceptabil. De ce? Pentru că așa este într-un stat modern, sunt două forțe, PSRM-ul sau forțele de stânga nu vor dispărea niciodată, acesta este suflul vremii în epoca noastră. Și atunci au să se formeze două forțe în parlament, care au să alterneze la putere și o să se facă regulă, și o să facă un stat de drept, n-o să fie haos și n-o să fie debandadă. Totdeauna au fost comuniștii...”
Europa Liberă: Ce s-ar întâmpla în Republica Moldova dacă forțele pro-estice ar veni cu o majoritate?
Vladimir Beșleagă: „Nu pot să câștige! Oamenii s-au săturat. Dumneata doar mergi în raioane și vezi, oamenii nu mai cred, oamenii, din contra, nu cred în genere în politicieni, oamenii ar fi mai bucuroși să nu existe parlament, să nu existe guvern și să conducă președintele și președintele să fie adevăratul stăpân în casă, nu să se acomodeze după un parlament corupt și stricat și după un guvern interimar. Hai că Ciocoi mai are și niște luminări acolo, dar, mă rog, experiența ne dovedește că lumea s-a deșteptat.”
Europa Liberă: Dar dacă apare decretul Maiei Sandu privind dizolvarea actualului parlament, aceste alegeri anticipate ar putea să aibă loc într-o perioadă când se tensionează relația între Ucraina și Rusia, când devine mai tensionată situația în jurul Mării Negre? Acest lucru nu poate să nu aibă impact și asupra votului cetățeanului.
Vladimir Beșleagă: „Dna Valentina, situația în care se află regiunea noastră este complicată, din ce în ce mai complicată. Ucraina, Georgia urmează să fie invitate la intrarea în NATO. Aici se tensionează relațiile dintre marile puteri, dintre Statele Unite și Rusia, dar Rusia este într-o stare de debandadă, atât de distrusă de toate, încât ea nu poate să facă mișcări riscante, pentru că ea se distruge și dacă se tensionează și se duc la limită aceste lucruri, este kaputul Rusiei. Și în Rusia sunt și oameni care înțeleg și își dau seama, că nu sunt numai ahtiați de putere și de funcții, și de distracții. Eu nu cred. Și faptul că Joe Biden propune o întâlnire personală cu Putin este o mișcare de mare inspirație, pentru că acest Joe Biden este un om, slavă Domnului, are viață, are experiență, a fost în funcții mari și știe ce înseamnă tensionarea relațiilor între două mari puteri. Asta pune în pericol echilibrul mondial și, în afară de asta, mai e și ascensiunea Chinei.”
Europa Liberă: Dar de ce e acest vis mare al lui Vladimir Putin să stăpânească situația în jurul Mării Negre?
Vladimir Beșleagă: „Marea Neagră e o zonă strategică de mare importanță. Rusia are acces la două oceane – Oceanul Pacific și Oceanul de Nord –, dar pentru dânsa Marea Neagră este cea mai importantă, pentru că ea asigură ieșirea în Europa.”
Europa Liberă: Conflictul transnistrean poate fi dezghețat?
Vladimir Beșleagă: „Nu poate fi dezghețat, pentru că nici cel din Kaliningrad n-o să fie, nici cel din Osetia, până când nu se va dărâma imperiul putinist.”
Europa Liberă: Și Moldova, încotro?
Vladimir Beșleagă: „Și Moldova – pe loc. Moldova, ca și tot neamul românesc, este atât de experimentată, se strecoară prin toate vicisitudinile și încleștările...”
Europa Liberă: Șansa apropierii celor maluri ale Nistrului crește sau nu?
Vladimir Beșleagă: „Cu cât trece timpul, este tot mai mică, dar pe urmă o să fie tot mai mare, pentru că nimic nu rămâne pe loc, totul se schimbă, crește altă generație și ăștia care cresc, alogenii de acolo, au să-și dea seama de lucrurile acestea și de avantajele acestea, că dacă se face în Republica Moldova, așa ciuntită cum este ea, se face un stat de drept, să vedeți ce situație o să fie, ce frumusețe. Și tocmai acesta este scopul forțelor secrete, să o împiedice.
Când s-a dărâmat imperiul sovietic au fost scoase la iveală diferite secrete și documente și îmi amintesc că prin anii aceia am citit o listă întreagă de directive ale KGB-ului în care se spunea așa: „Toate republicile existente trebuie ținute în frâu. Cum? Să nu li se dezvolte economia, să nu li se dezvolte industria, să fie doar producătoare de materii prime. Doi: să fie ținute în sărăcie, ca ei să poată mulțumi că noi le dăm și atât cât le dăm, să fie ținute în frică”. Apoi toate regimurile care au fost până la Maia Sandu prin asta s-au ținut, că i-au ținut în sărăcie, în temeri și în toate acestea. Iată asta este politica imperială. Și, pe de o parte, frica, pe de altă parte, coruperea. Uite, astea erau.”