Linkuri accesibilitate

Vladimir Cebotari: „Suntem buni în a administra multe procese, nu suntem atât de buni în a le și comunica”


La un miting PDM la Chișinău
La un miting PDM la Chișinău

Un interviu electoral cu vicepreședintele Partidului Democrat.

Astăzi 25 ianuarie începe oficial campania electorală în R. Moldova. Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția natională să-și prezinte aspecte din programul electoral. Partidul Democrat participă la alegerile parlamentare din 24 februarie fiind pe prima poziție în buletinul de vot. Lista de candidați conține 53 de persoane în frunte cu liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc. Vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, prezintă oferta electorală a partidului.

Vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, în studioul electoral al Europei Libere la Chișinău
Vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, în studioul electoral al Europei Libere la Chișinău

Europa Liberă: Cu ce ofertă veniți în această campanie electorală?

Vladimir Cebotari: „Cu oferta de a continua acele lucruri foarte frumoase și bune care s-au făcut până acum pentru oameni, continuarea construcției bunăstării pentru oameni, creștere de salarii, creștere de pensii, apartamente, case pentru fiecare, locuri de muncă bine plătite, infrastructură foarte calitativă. Și aici mă refer la continuarea proiectelor de drumuri bune, lansarea mai agresivă a proiectelor de construcție a apeductelor și sanitației în toate localitățile noastre, în fiecare casă...”

Platforma electorală PDM dezbătută într-un interviu cu Vladimir Cebotari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:21 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar ați avut și reproșuri referitoare la calitatea drumurilor?

Vladimir Cebotari: „Am avut anumite reproșuri, dar dintr-o 1.600 de sectoare de drum să ai 5, 6, 7 reproșuri, credeți-mă că este un număr absolut infim și este mai jos decât statistica care ar trebui și ar putea să fie, dar noi nu fugim și nu încercăm să ne scuzăm cu acest lucru. Fiecare drum trebuie făcut calitativ, pentru aceasta este antreprenorul privat, care a avut contractul și trebuie să-și onoreze obligațiile de a oferi această garanție până la capăt.

Dar m-ați întrebat despre oferta electorală și eu v-am spus până acum ce vom continua, dar noi vom veni și cu multe proiecte noi. Vrem să schimbăm serios sistemul de educație, vrem să pregătim tineri și copii, care pot să fie foarte concurențiali în oricare poziție, în oricare loc al lumii, să aibă o instruire digitală calitativă, să aibă o instruire profesională calitativă, să poată ușor să meargă pe treapta profesională dintr-o parte în alta sau în sus.

Vrem să construim un sistem al sănătății care să servească oamenii și să se simtă protejați și din punctul de vedere al ordinii de drept, pentru că reforma în justiție a fost făcută pe hârtie, nu am avut timpul necesar pentru a planifica profund schimbările de care au nevoie cetățenii.”

Europa Liberă: O Moldovă fără corupție și fără corupți, funcționari, în primul rând, corupți e cu putință să existe?

Vladimir Cebotari: „Eu mă uit foarte des la datele percepției corupției. Observăm că corupția este percepută în general ca și corupție la nivel înalt, dar personal, experiențele personale arată, de fapt, că corupția este la nivel mai jos, ceea ce înseamnă că, de fapt, am promovat reușit politicile anticorupție. Eu sunt convins că acest Guvern a fost de foarte multe ori mai corect și eu aș zice chiar nu a fost corupt în comparație cu celelalte guverne sau oricare alte executive, dar eu admit, pentru că nu există pădure fără uscături, noi însă suntem foarte duri în a ne curăța, inclusiv pe intern.”

Europa Liberă: Atunci când discut cu omul de la firul ierbii, deseori își pune întrebarea: de ce un segment foarte mic din cei care au ajuns în anumite funcții, și aici fac trimitere la deputați, la miniștri, la procurori, judecători, de ce ei au acumulat atât de multă avere în comparație cu omul care o duce de azi pe mâine?

Vladimir Cebotari: „La o primă vedere s-ar părea că parcă aș putea să înțeleg punctul Dvs. de vedere.”

Europa Liberă: Nu al meu, al oamenilor.

Vladimir Cebotari: „Al oamenilor... Dar eu înțeleg că probabil unele persoane pot adresa aceste întrebări inclusiv mie sau colegilor mei. Eu nu am fost deputat, eu am fost pe o perioadă foarte scurtă ministru. Când am intrat în poziția de ministru sau în funcțiile publice, eu deja aveam mai multe afaceri în care aveam afilieri. Eu am raportat transparent, așa ca și colegii mei, în toată această perioadă veniturile noastre. Eu nu am avut contracte cu statul, dacă să vorbim despre mine și mulți colegi de-ai mei, dar în același timp...”

Europa Liberă: Dar acei procurori, judecători, care lucrează doar în sistem?

Vladimir Cebotari: „Acuși ajungem și la ei. Când vorbim despre cazuri de declarare a mijloacelor de transport, care sunt scumpe și le declară cu zece mii de lei sau nu sunt clare sursele de proveniență a banilor sau a acelor averi, eu am aceste întrebări ca și oricare alt cetățean.”

Europa Liberă: Cine trebuie să răspundă la aceste întrebări?

Vladimir Cebotari: „Pentru aceasta a fost construită o structură, ANI, care, din păcate, merge foarte greu, dar merge greu din cauza gradului înalt de transparență a lucrurilor care stau. Lucrurile pot merge mult mai rapid, doar că în acest caz transparența deciziilor va fi puțin alta, din cauza grabei. Și atunci orișice decizie și acțiune va fi foarte mult discutabilă sau, cel puțin, cu multe semne de întrebare. Și eu cred că această instituție ar trebui să-și arate în timpi rapizi tot ceea pentru ce ea a fost creată. În caz contrar, mă tem eu că se va decredibiliza și în cazul în care se decredibilizează știți ce se întâmplă apoi cu acele instituții.”

Europa Liberă: În alegerile precedente, din 2014, PD-ul avea sloganul „Creștem Moldova”. Acum?

Vladimir Cebotari: „De fapt, de vreo 8-9 ani am fost cu sloganul „Pentru Moldova” într-o formă sau alta, îl creștem sau îl naștem; acum suntem „Pentru Moldova” și o spunem deja cu voce foarte tare, pentru că este ceea ce trebuie să audă cetățeanul nostru. Lăsăm deoparte tot ceea ce ne desparte și ne face de a fi radicalizați ca societate, ca stat, pentru că divizarea ne face slabi în fața provocărilor, ne face slabi în a promova politici bune pentru oameni, ne face slabi în a ne dezvolta economic, ne face slabi față de multe forțe, inclusiv externe, care poate nu ar fi interesate ca noi să fim o forță prea puternică sau destul de puternică.”

Europa Liberă: Știți că s-a acreditat și ideea că PD s-ar fi întors cu spatele la Uniunea Europeană?

Vladimir Cebotari: „Eu vă fac trimitere la discursul din Parlamentul Republicii Moldova a dlui comisar Štefan Füle din noiembrie 2015, care a spus foarte clar: „Guvernați pentru Moldova!”.”

Europa Liberă: Dacă rămâneți la putere, cum refaceți relația cu UE?

Vladimir Cebotari: „Noi nu credem că noi avem relații rele cu UE, credem că avem unele relații nu ca stat, dar ca anumiți exponenți politici, unele relații mai răcite cu unele formațiuni politice. Noi credem că rațiunea, gândirea și deciziile la rece vor prevala după această perioadă plină de emoții și fierbinte de diferite evenimente cu încărcătură politică.”

Europa Liberă: Haideți să vă formulez altfel întrebarea. Cum ați putea face mai atractivă Uniunea Europeană pentru cetățeanul Republicii Moldova?

Vladimir Cebotari: „În 2016, când PDM și-a asumat guvernarea, încrederea în vectorul european era sub încrederea în vectorul euroasiatic și avea 30% și ceva mai mult, acum acest vector este mult deasupra vectorului euroasiatic în preferințele cetățenilor.”

Europa Liberă: Care sunt valorile pe care ați putea să le promovați în rândul cetățenilor ca să le spuneți că Moldova e aproape de UE și UE e aproape de Moldova?

Vladimir Cebotari: „Întâi trebuie să ne respectăm oamenii noștri, să le creăm acele libertăți pentru ca ei să se poată afirma, să-și poată construi bunăstarea acasă, să nu-i fugărim de aici, din țară, inclusiv să nu le închidem școlile, dar să le deschidem școlile, să le pregătim pe școlile bune și bineînțeles că după care vorbim și de oricare celelalte valori, drepturi fundamentale, care sunt indispensabile...”

Europa Liberă: Democrație veritabilă, mass-media liberă...

Vladimir Cebotari: „Inclusiv și acestea. Eu am auzit foarte multe speculații despre unele presiuni asupra mass-mediei, dar, dacă Dvs. o să-mi dați exemple care presiuni exacte și asupra căror mass-media poate fi vorba, pentru că avem și mass-media care divizează și polarizează societatea foarte mult; avem și mass-media care au trecut și limitele oricăror bunuri moravuri, care își permit să folosească un limbaj nici nu de bulevard, pentru că nu vreau să supăr lumea...”

Europa Liberă: Dl Cebotari, dar această degradare tot de undeva, de cineva îi alimentată?

Vladimir Cebotari: „Această degradare sigur că da. Este o limită foarte fină între libertatea și reglementarea de către stat a acestei libertăți și instrumentele de intervenție ale acestui stat. Probabil am avea nevoie de un efort conjugat, comun al întregii clase politice și al societății civile ca să înțelegem cum să construim foarte elegant și fin aceste reguli. Ne trebuie reguli care să fie acceptate de toți și respectate.”

Europa Liberă: Mulți cetățeni trăiesc cu dezamăgire, nu mai au speranță că cineva ar putea să vină și la modul cel mai serios să pună în capul mesei interesul național.

Vladimir Cebotari: „Eu studiez mult sondajele...”

Europa Liberă: Numărul indecișilor e mare, arată aceste sondaje.

Vladimir Cebotari: „Da, dar este în scădere. Partidul Democrat a demonstrat în această perioadă că poate să-și asume proiecte foarte ambițioase, să găsească resurse, să le administreze corect pentru om, dar noi probabil am și demonstrat că nu suntem la fel de buni în a vorbi, a comunica, a crea oamenilor anumite așteptări generale sau percepții generale. Recunoaștem aceste greșeli. Noi am zis că suntem buni în a administra multe procese, nu suntem atât de buni în a le și comunica.”

Europa Liberă: Iarăși fac trimitere la opinia cetățenilor. Ei nu văd cu ochi buni trecerea unui deputat dintr-un partid în altul, dintr-o fracțiune în alta. Admiteți că și în următoarea legislatură traseismul politic va fi la el acasă?

Vladimir Cebotari: „Noi am spus că legătura dintre alegător și cel ales deputat trebuie să fie una foarte strânsă. De aceea am venit cu proiectul de introducere a sistemului mixt, în care s-au introdus 51 de mandate, 51 de deputați, care au legătură directă cu cei care le dau mandatul. Noi considerăm că această persoană poate să fie judecată în mare parte de acei cetățeni și acest sistem dă posibilitatea unui instrument de control de responsabilizare a deputatului față de acel cetățean. Și dacă el va decide să se alinieze la o decizie, o platformă sau alta, va fi neapărat cu suportul sau cu viza celor care i-au dat mandatul să fie deputat, iar pentru ca acest lucru să fie unul real, noi am venit și cu altă inițiativă, cea pe care am propus-o cetățenilor noștri să decidă în data de 24 februarie în cadrul unui referendum de consultare constituțional.

Acest referendum ar da posibilitate cetățenilor să influențeze direct o viitoare decizie de a schimba cadrul legal în sensul de a retrage deputatul dacă el s-a comportatul nu în modul în care a promis și nu în modul în care a încheiat acel legământ cu alegătorul. Orișice decizie, ca să fie înțeleasă și acceptată, ea trebuie să meargă pe o anumită cale și transparentă, nu înseamnă încă că această modificare va fi aplicată doar pentru mandatul următor. Asupra acestui lucru încă experții și nici constituționaliștii nu s-au pronunțat în această manieră.”

Europa Liberă: Dar cum ar putea să fie ea aplicabilă mai devreme?

Vladimir Cebotari: „Eu aș vrea să evit oricare atacuri asupra acestui subiect, spunând unele lucruri poate nu cele mai bune, pentru că eu nu sunt cel mai bun constituționalist din această țară, dar eu sunt încrezut că avem o societate civilă puternică, experți internaționali puternici și buni constituționaliști, care vor putea să vină cu sugestii, cum am putea construi o astfel de normă care să satisfacă așteptările cetățenilor noștri.”

Europa Liberă: Dacă PD nu acumulează majoritatea în Parlament, va încerca să racoleze deputați din alte formațiuni?

Vladimir Cebotari: „PD este încrezut că în acest proces electoral el va fi un câștigător. Doi: multe lucruri sunt posibile. Și în acest caz, noi sigur că vom căuta să facem alianță și vom fi deschiși tuturor celor care vor accepta acele pietre de căpătâi și linii roșii care sunt pentru noi în formarea unei viitoare coaliții de guvernare și guvernarea acestei republici pentru următorii patru ani de zile.”

Europa Liberă: Socialiștii, prin vocea dlui Dodon, au spus un „nu” categoric unei coaliții cu PD-ul. Cei din blocul ACUM la fel au zis că în niciun caz nu vor face alianță cu PD.

Vladimir Cebotari: „Noi înțelegem că toți fac politică, noi nu vrem să le forțăm nota, dar noi credem că există maturitate,inclusiv politică și în rândul multor altor oameni. Noi avem două principii, două linii roșii de la care nu putem da înapoi: direcția noastră, calea este clară, una euroatlantică, avem Acordul de Asociere, trebuie să-l implementăm în cel mai bun mod...”

Europa Liberă: Am auzit bine, euroatlantică calea?

Vladimir Cebotari: „Euroatlantică, am repetat-o, da, și am spus-o de foarte multe ori.”

Europa Liberă: Asta înseamnă aderarea la UE și la NATO?

Vladimir Cebotari: „Asta înseamnă direcția euroatlantică, avem Acordul de Asociere. Și doi la mână: după implementarea Acordului, oricare reformă trebuie să fie făcută pentru beneficiul și bunăstarea oamenilor și a țării.”

Europa Liberă: Cum ați putea stabili o relație bună cu Estul, cu Federația Rusă, în primul rând?

Vladimir Cebotari: „Noi nu suntem dușmani și nu suntem neprieteni nimănui. Noi nu vrem să luptăm cu nimeni, noi nu vrem să ne căutăm adversari sau concurenți cu care să ne ciondănim sau nu știu ce să facem. Noi cerem un singur lucru: să fim respectați ca țară, ca oameni, așa cum noi suntem o țară și un leagăn pentru toate etniile care vor să trăiască aici.

Suntem primitori, îi respectăm, le dăm oportunități, îi acceptăm membri egali ai comunității noastre. Vrem să fim tratați ca un stat suveran, independent și integru, vrem să fim respectați exact ca și oricare alt stat. Avem și noi ca stat interesele noastre.”

Europa Liberă: Vă este clar ce vrea Moscova de la Republica Moldova?

Vladimir Cebotari: „Eu nu am auzit o poziție foarte clară, eu am auzit până acum percepții greșite ale d-lor, ale clasei politice, nimic nu poate servi drept argument pentru Federația Rusă că exportul gazelor lor în Uniunea Europeană îi îndepărtează de Uniunea Europeană. Exact așa vrem și noi: produsele noastre să ajungă pe piețele europene, cetățenii noștri să circule acolo. Noi suntem o țară mai mică și pe noi ne interesează un singur lucru: bunăstarea țării noastre, respectul de către toate marile puteri.

Nu credem noi că suntem atât de mari și atât de buni ca platformă de conflict a intereselor pentru alții, noi îi încurajăm să-și găsească alte platforme de concurență geopolitică, geostrategică, pentru că noi vrem să fim prieteni cu toată lumea și nu vrem nimănui să-i permitem să experimenteze pe noi.”

Europa Liberă: Igor Dodon zicea că anul 2019, după alegeri, va fi favorabil pentru găsirea unei soluții durabile pentru criza transnistreană. Ce ziceți Dvs.?

Vladimir Cebotari: „Să nu se supere dl președinte Dodon. Dl Dodon foarte multe spune, foarte puține se întâmplă. De ce spune însă legat de subiectul transnistrean, eu cred că și în Moldova, și în partea dreaptă a Nistrului, și în partea stângă a Nistrului există suficientă înțelepciune în rândurile oamenilor ca să înțeleagă că această țară poate merge mai bine și are mai multe oportunități atunci când încetul cu încetul își rezolvă problemele lor.”

Europa Liberă: Are Chișinăul un proiect de statut pentru regiunea transnistreană?

Vladimir Cebotari: „Problemele se rezolvă rând pe rând. Exact așa cum s-au făcut progrese în 2018 la anumite capitole, progrese care nu s-a mai realizat în toți anii precedenți...”

Europa Liberă: Vicepremierul pentru reintegrare a spus sus și tare că ar trebui să se deschidă coșul politic.

Vladimir Cebotari: „Este adevărat, doar că este un proces mai complex, este unul care poate și dura, dar poate să nu ia chiar atât de mult timp cât unii din noi cred sau fac calcule. Se pot găsi compromisuri, atunci când este mare dorință și efort. Trebuie să vă zic că trebuie să fie foarte mare efortul.”

Europa Liberă: După alegeri, ar mai putea fi suspendat din funcție Igor Dodon?

Vladimir Cebotari: „Totul depinde în ce măsură d-lui va respecta Constituția și își va onora obligațiile. Sper să înțeleagă că alegerile rămân în urmă și trebuie să ia decizii mature, să lase într-o parte speculațiile, să nu mai inducă lumea în eroare; nu obține nimic cu aceasta. De fapt, eu aș spune că d-lui doar pierde din această cauză, dar este punctul d-lui de vedere și al consilierilor probabil ai d-lui și ar trebui să guvernăm cu toții țara această, fără să o rupem în bucăți. Altfel, l-aș întreba pentru cine d-lui guvernează sau participă la această guvernare? Pentru că este președinte și președintele participă la guvernare. Și atunci interesele cui d-lui le reprezintă? Noi vrem pe ale oamenilor de pe acest pământ.”

Europa Liberă: Cum ați înțeles declarația d-lui precum că, dacă socialiștii nu iau majoritatea la aceste alegeri, el va scoate lumea în stradă?

Vladimir Cebotari: „Nu sunt doar ale d-lui, am observat și la alți actori politici. Vedeți cum e aici? Uneori ei se suprapun și în acțiuni, și în intenții, și în toate. Același lucru l-au declarat și blocul PAS cu DA, și altă lume. Eu cred că încearcă de pe acum să-și justifice un ulterior eșec. Și nu trebuie să-ți justifici eșecul inducând lumea în eroare și aducându-o în stradă, pentru că noi putem să aducem lume în stradă mai multă decât oricare din ei, luați chiar și împreună, dar nu vrem să discutăm despre aceste lucruri. Ai eșec, asumă-ți-l! Vrei să participi la construcția acestei țări, platforma este deschisă pentru toată lumea; ne concentrăm pe ceea ce ne unește și lăsăm într-o parte tot ceea ce ne dezbină.”

Europa Liberă: Pentru că și de la șeful statului, și de la alți actori politici aud că ar putea să fie un scrutin eșuat și să se ajungă la alegeri repetate, anticipate... Luați în calcul scenariul acesta?

Vladimir Cebotari: „Noi deja de câțiva ani auzim despre atâtea previziuni, toți s-au transformat în așa clarvăzători, numai că niciuna din previziunile lor, fie că sunt din dreapta, fie că sunt din stânga, de pe eșichierul politic, niciuna din ele nu se realizează. Știți cum se mai spune? Haideți să gândim pozitiv! Să ne concentrăm să nu sărăcim și să creăm haosul politic, pentru că haosul politic a dus Republica Moldova în 2015, ’14 și în celelalte perioade, atunci când exista dezbinare a dus la furtul miliardului, a dus la dezordinile care au existat. Să nu întoarcem țara înapoi. Haideți să nu slăbim țara, haideți s-o facem puternică și să aducem în continuare acele proiecte frumoase pentru oameni. A crea haos este cel mai ușor, dar asta înseamnă să-ți bați joc de propriii oameni. Și dacă-i adevărat politicianul acestei țări, așa cum zice că eroul său este Ștefan cel Mare, d-lui trebuie să gândească altfel.”

Europa Liberă: Dl Cebotari, cine ar putea să vă fie aliat, cu cine ați vrea?

Vladimir Cebotari: „Noi, cu toată lumea, am zis. Suntem o platformă deschisă și putem discuta.”

Europa Liberă: Și cu stânga, și cu dreapta?

Vladimir Cebotari: „Cu toată lumea. Să fie cetățeni care au în capul mesei interesul Moldovei și al oamenilor noștri.”

Europa Liberă: Ei toți spun că au acest interes.

Vladimir Cebotari: „Să vedem, să-l demonstreze! Atunci nu se vor ține de ambițiile personale.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG