Linkuri accesibilitate

Vladimir Cebotari: „Suntem gata să împărțim responsabilitatea cu toți cei care vor și pot să-și asume responsabilități”


Un interviu cu vicepreședintele Partidului Democrat despre intențiile formațiunii sale după alegeri.

Democrații sunt gata să negocieze cu toate cele trei partide care au acces în Parlament ca să formeze o coaliție. Sunt pregătiți și pentru anticipate, a declarat Europei Libere vice-preşedintele PD, Vladimir Cebotari.

Europa Liberă: Ce a fost greu a trecut sau ce urmează e și mai greu?

Vladimir Cebotari: „Bun. Este complicat de zis că ce a fost greu a trecut. Noi tot timpul avem provocări, dar nu înseamnă că nu le vom depăși, le vom depăși, cum am depășit și până acum totul cu succes. Tot timpul sunt multe opțiuni.”

Vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari despre tactica de negocieri a partidului său
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:01 0:00
Link direct


Europa Liberă: Sunt avansate acum mai multe scenarii post-electorale. Care credeți că ar avea șanse? Dl Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, a declarat că formațiunea Dvs. este gata să înceapă negocierile pentru a crea o majoritate parlamentară și un Guvern funcțional, care să poată să realizeze ceea ce s-a promis cetățenilor în această campanie electorală. E greu să începi aceste negocieri? Cine va rămâne să fie nucleul acelei viitoare majorități parlamentare?

Vladimir Cebotari
Vladimir Cebotari

Vladimir Cebotari: „Dna Ursu, noi niciodată n-am exclus absolut nici un scenariu, doar că preferăm scenariile care vor aduce stabilitate și scenariile de la care vor avea de câștigat oamenii, bunăstarea, problemele lor reale cu care ei se confruntă vor fi rezolvate ș.a.m.d. Politicienii responsabili

Noi mizăm că rațiunea va prevala...

sunt în căutare de soluții, și nu a lăsa țara și a o arunca în haos. Politicienii iresponsabili și egoiști se gândesc la ei, emoții, supărări, vedeți câte mai sunt din când în când. Noi mizăm că rațiunea va prevala, or sunt foarte multe discuții și speculații lansate de colegii noștri din alte partide politice în ultimele zile; noi însă avem răbdare ca de obicei și înțelegerea că lucrurile toate pot fi rezolvate la masa de discuții. Atunci când se dorește. Pe asta mizăm.”

Europa Liberă: Foarte mult depinde de capacitățile de comunicare ale liderilor, dar și ale celor care vor ridica mandatele de deputat, de consens, de voință politică. Totuși, cine ar fi mai aproape de ceea ce credeți Dvs. că ar putea să ajute ca să fie creată această majoritate parlamentară – Partidul Socialiștilor, blocul ACUM?...

Vladimir Cebotari: „Noi nu am dat nimănui mai multe șanse sau mai puține. Noi poate avem unele preferințe care sunt în top mai sus sau mai jos, dar am zis că toată lumea rezonabilă, care vrea să ne concentrăm imediat pe problemele oamenilor, care vrea să realizăm acele proiecte care aduc bine economiei și calității vieții, care rezolvă problemele în educație și în sănătate, suntem deschiși pentru toți acei oameni buni să formăm o coaliție, să numim un Guvern, să suflecăm mânecile, dacă e necesar, să încălțăm ciubotele și să mergem să rezolvăm acele probleme.”

Europa Liberă: Dar o discuție despre orice coaliție, care ar exclude PD-ul sau liderul PD-ului ar avea sau nu ar avea sens?

Vladimir Cebotari: „PD-ul este, în formatul în care el este, cel care a obținut mandatul de la cetățeni și ați văzut că cu o doză foarte mare de încredere. Dl președinte s-a referit foarte clar, chiar în seara în care se numărau buletinele de vot, la faptul că noi nu vom pune condiții nimănui și nu vom accepta condiționalități, în special de acest gen, politice.”

Europa Liberă: Dar în democrație așa se și spune că trebuie să împarți puterea, trebuie să negociezi, să formezi coaliții, să înțelegi că nu ești mereu și veșnic la putere?

Vladimir Cebotari: „Suntem de acord. Noi ce am spus ceva ce nu este așa? Noi am zis din start că suntem gata să

Suntem gata să împărțim responsabilitatea cu toți cei care vor și pot să-și asume responsabilități...

negociem cu toată lumea și asta urmează să facem. Exact acesta a fost și apelul nostru. Noi suntem gata să atragem și pe altcineva la guvernare, suntem gata să împărțim responsabilitatea cu toți cei care vor și pot să-și asume responsabilități și să le realizeze pentru binele oamenilor.”

Europa Liberă: Dar un Guvern tehnocrat votat cu un premier apolitic, din afara partidelor, ar putea fi un deznodământ?

Vladimir Cebotari: „Dar Dvs. cunoașteți așa opțiuni, care au mai fost realizate și sunt cu succes? Dacă puteți, să-mi dați un exemplu. Un Guvern trebuie să se bucure de încrederea partidelor politice care fac o majoritate parlamentară, trebuie să se bucure de respectul lor, de încrederea lor, să aibă un dialog bun cu ei. Nu poate exista un Guvern separat de Parlament, nu există așa ceva nicăieri în lume, doar ficțiune sau fațadă. Eu nu înțeleg ce aveți în vedere prin „tehnocrat”, dacă aveți în vedere o persoană care absolut nu este politică sau nu reprezintă nici un partid politic.”

Europa Liberă: De exemplu, cum a fost adus dl Gaburici în fruntea Executivului atunci când era o situație mai delicată.

Vladimir Cebotari: „Imediat. D-lui a fost adus ca manager și persoană cu experiență tehnocrată, mai puțin partinică, dar imediat ce a intrat în poziția de prim-ministru, d-lui a devenit politician. Însăși guvernarea înseamnă politică, tehnocrat este până la momentul în care se numește în funcție politică. Odată numit în funcție politică, este politician. Și eu am vrut să mă cred foarte mult timp tehnocrat, dar în viață s-a dovedit a fi că nu este așa atunci când ești în funcție politică.”

Europa Liberă: Dar un Guvern minoritar ar avea șanse?

Vladimir Cebotari: „Noi încercăm să nu facem promisiuni care ne depășesc și noi încercăm să nu facem previziuni, pentru că nu avem așa abilități și nu am văzut prea multă lume cu astfel de succese. De aceea, noi încercăm să facem ceea ce știm a face bine, îi lăsăm pe alții să se dea cu astfel de opinii și să ne spună viitorul cum îl văd ei, doar că până acum nimic din acele previziuni făcute de ei, lansate în spațiul public nu s-au îndeplinit și urmează a fi tratate ca atare.”

Europa Liberă: Cât ține de organizarea alegerilor anticipate, ar fi o opțiune, mai ales în condițiile în care multe lucruri nu sunt clare?

Vladimir Cebotari: „Noi nu excludem absolut nici un fel de opțiuni, toate opțiunile sunt pe masă, nu este nici o problemă și dacă cineva refuză să formeze sau să susțină guvernarea pentru oameni, atunci oamenii vor trebui să aprecieze din nou și va trebui probabil, din păcate, să pierdem timpul, să cauzăm daune, că asta este o daună, timp pierdut și multe proiecte nerealizate, dar vor trebui să aleagă din nou și avem noi mare încredere că-i vor sancționa pe cei care se opun și urmăresc interese foarte înguste. De aceea, este alegerea care trebuie să fie asumată de toți actorii politici. Noi suntem mai mult pentru formarea unei guvernări, dar noi suntem pregătiți și de absolut oricare scenariu.”

Europa Liberă: Dl Cebotari, dar dacă se ajunge la anticipate, se iau în calcul și rezultatele referendumului sau asta va rămâne pentru o următoare legislatură?

Vladimir Cebotari: „Pentru ca să se ia în calcul rezultatele referendumului, trebuie aprobate legi, modificată Constituția.”

Europa Liberă: Exact!

Vladimir Cebotari: „Nu cred că se va reuși. Pentru a modifica Constituția este necesară o coaliție, doar dacă coaliția să fie formată din Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon, numai că ați văzut și Dvs. atitudinea, spre exemplu, a Maiei Sandu, care îl consideră pe Dodon hoț și consideră că Dodon trebuie să stea la pușcărie și nu are nici o intenție de a crea o coaliție pe o durată cât de cât sau stabilă cu socialiștii.”

Europa Liberă: Dar democrații sunt gata să meargă cu socialiștii și cu deputații din Partidul „Șor”?

Vladimir Cebotari: „Dna Ursu, noi am spus foarte clar și în interviul acela când am fost la dvs., și cu alte ocazii, Partidul

Guvernarea se face în spiritul și în baza Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană...

Democrat este gata să formeze o coaliție de guvernare pentru a se axa pe rezolvarea problemelor oamenilor, având la bază două principii: guvernarea se face în spiritul și în baza Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și al doilea lucru: în fața fiecărei decizii va fi pus interesul cetățeanului și al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deci, europenizarea Republicii Moldova rămâne a fi o prioritate?

Vladimir Cebotari: „Ea niciodată n-a încetat a fi și mai mult ca atât, partidul care s-a sacrificat pentru ca să păstreze cursul de integrare europeană este Partidul Democrat. Nici o altă formațiune politică nu a făcut acest lucru. Partidul care a asigurat din 2009 încoace ireversibilitatea sau această tendință, această cale este doar Partidul Democrat. De aceea cred că oricare altă discuție pe acest subiect, de oricare altă natură sunt doar niște speculații și trebuie tratate ca atare.”

Europa Liberă: Igor Dodon spune ca va fi disponibil să înainteze o candidatură la funcția de șef de Guvern după ce scrutinul va fi validat. Dl Plahotniuc și-ar dori să ajungă în fruntea Guvernului?

Vladimir Cebotari: „Este prea devreme să discutăm despre candidații la șefia Guvernului, să așteptăm până când vor fi validate mandatele, doar că ultimele noastre discuții în partid, dar ultimele, mă refer la cele care se petrec de câțiva ani, tot timpul din start erau excluse astfel de scenarii, însă vom vedea. Vom vedea, noi nu discutăm acum în partid despre repartizare, numiri ș.a.m.d.

Pe noi ne interesează acum cum să planificăm rezolvarea celor mai importante provocări, care vor sta în fața noastră și cele care sunt, cum să continuăm proiectele deja începute. Avem o echipă bună și pregătită pentru aceasta și asta ne interesează, restul sunt mai mult aspecte tehnice și de organizare la care dacă și când va fi momentul, sigur că vom fi disponibili să ne așezăm să discutăm. Nu credem că vom întinde prea mult sau lăsa cetățenii să aștepte. Tot timpul ne-am gândit și am lucrat pentru oameni, dar nu am stat să-i ținem ostatici la diferite situații.”

Europa Liberă: Contestările candidaților pot aduce surprize sau lucrurile se vor limpezi?

Vladimir Cebotari: „De unde să știu eu? Credem că lucrurile se vor limpezi, pentru că se pare că procesul electoral a fost într-o măsură mai mare corect, cu unele incidente izolate, care nu influențează rezultatul alegerilor. Așa se pare. De aceea să avem răbdare și să urmărim.”

Europa Liberă: Comuniștii, prin vocea lui Vladimir Voronin, au spus că nu recunosc aceste alegeri.

Vladimir Cebotari: „Sigur că d-lor sunt nemulțumiți, pentru că au luat un rezultat devastator și probabil asta va duce la

Voronin a fost și rămâne a fi o personalitate politică, un om interesant, care reprezintă o perioadă din istoria noastră contemporană, modernă...

dispariția de pe scena politică moldovenească a Partidului Comuniștilor, cel puțin pentru următorii patru ani de zile, dacă nu chiar de tot. Probabil, d-lui din aceste considerente și-a exprimat supărarea și nemulțumirea, deși, haideți să recunoaștem, dl Voronin a fost și rămâne a fi o personalitate politică, un om interesant, care reprezintă o perioadă din istoria noastră contemporană, modernă.”

Europa Liberă: Și Dorin Chirtoacă a aruncat o piatră în grădina Partidului Democrat, spunând că PL nu a ajuns în Parlament, pentru că a făcut coaliție cu PD în 2016.

Vladimir Cebotari: „Când împărțeau, când participau la putere era OK. Au devenit ineficienți și caută scuze. Este la fel o argumentare a eșecului pe care l-au realizat în aceste alegeri și care era de altfel unul previzibil. Nu vreau să judec sau să dau aprecieri altor partide politice și m-aș abține să-l comentez pe dl Chirtoacă sau pe altcineva. Am dat aprecieri dlui președinte Voronin, pentru că a reprezentat o pagină importantă în istoria Moldovei.”

Europa Liberă: Așteptăm să vedem ce proiecte prioritare o să propuneți în noua legislatură.

Vladimir Cebotari: „Noi am mers cu ele, am venit cu ele și în campanie, și până la campanie, vom continua și după, și avem multe alte idei.”

Europa Liberă: Cei care au acces în Parlament spun că vor încerca să promoveze un proiect de lege, care ar putea să permită revenirea la vechiul sistem electoral, la cel proporțional.

Vladimir Cebotari: „Asta cine spune?”

Europa Liberă: Cei din blocul ACUM și chiar zicea dna Sandu că primul proiect al lor de lege acesta va fi.

Vladimir Cebotari: „Vreau să le aduc aminte că actorii Blocului ACUM s-au născut ca politicieni promițând oamenilor un sistem electoral mixt, au strâns proteste,

Vreau să le aduc aminte că actorii Blocului ACUM... se încurcă în declarații și dorințe ori și le schimbă foarte rapid și peste noapte...

mișcări politice au creat în baza lor și după care s-au transformat în partide politice. Având această promisiune, pe care o strigau drept lozincă ori de câte ori doreau, se pare că deja se încurcă d-lor în declarații și dorințe ori și le schimbă foarte rapid și peste noapte.

Dar am să le dau un sfat ca la politicieni începători și care deja au făcut un pas important, au ajuns în Parlament: ei trebuie să fie stabili și consecvenți în acțiuni, să se dezbaiere de populism, pentru că el nu aduce mari rezultate, vedeți cât de mult au scăzut ei în preferințele oamenilor, și poate în felul acesta ne vom bucura și noi de o opoziție puternică și o opoziție calificată în Parlament, că acest lucru este necesar și oamenii trebuie să se bucure de o altă voce puternică, dar nu o altă voce care doar strigă neargumentat. Și așa au indus lumea mult în eroare, e timpul să fie sinceri și să discute corect cu cetățenii.”

Europa Liberă: Iar mulți dintre alegători au spus că detestă cel mai mult traseismul politic. În actuala legislatură admiteți că ar putea să fie treceri dintr-o formațiune în alta?

Vladimir Cebotari: „Dar ce înseamnă „mulți dintre alegători”?”

Europa Liberă: Păi, majoritatea, când discuți cu ei ce părere au despre cei care vin pe o listă...

Vladimir Cebotari: „Unde ați văzut așa măsurări? Eu nu am văzut.”

Europa Liberă: Păi au fost chiar inclusiv în anumite sondaje de opinie.

Vladimir Cebotari: „O să mă documentez...”

Europa Liberă: Dar părerea Dvs. despre traseismul politic care e?

Vladimir Cebotari: „Atâta timp cât omul reprezintă, în special un deputat dintr-o circumscripție uninominală anumită reprezintă oamenii din acea circumscripție, oamenii îl mandatează cu un anumit număr de promisiuni și proiecte, pe care el are obligația să le realizeze și el face tot posibilul ca să-și realizeze obligațiile asumate față de oameni, și oamenii acceptă acest lucru, eu nu văd nimic rău, pentru că politicianul reprezintă oamenii din comunitate. Și dacă acest lucru se petrece în acest mod, atunci e foarte bine. În sfârșit, politicienii au să ajungă să-și servească oamenii.”

Europa Liberă: Asta vorbiți despre cei din circumscripții, dar cei care au acces în Parlament pe listă de partid?

Vladimir Cebotari: „Dacă ei vin la fel cu astfel de promisiuni și fac anumite coaliții sau voturi de conjunctură pentru ca să-și îndeplinească promisiunile electorale, nu văd nimic rău în asta, pentru că, încă o dată: ei își onorează mandatul pe care oamenii li l-au încredințat și ei își servesc alegătorii. Oare nu aceasta noi ne dorim? Sau noi ne dorim politicieni care să-și servească seniorii lor politici? Nu cred că aceasta este ceea ce noi ne dorim, nu.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG