Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a semnat legea privind convocarea militară electronică


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Mariupolul ucrainean ocupat, în noaptea de 19 martie 2023 (captură video)
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Mariupolul ucrainean ocupat, în noaptea de 19 martie 2023 (captură video)

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care permite convocarea electronică a rușilor în armată. Aceasta fusese adoptată, mai înainte, de Duma de Stat și de Consiliul Federației.

Noua lege presupune crearea unui registru unificat al celor apți pentru serviciul militar și noi modalități de notificare a recruților. De acum, convocarea poate veni prin scrisoare recomandată, în format electronic prin intermediul portalului serviciilor de stat și prin intermediul MFȚ (Многофункциональный центр, centre multifuncționale). Anterior, acestea erau date doar personal sau prin intermediul angajatorului.

Comisariatele militare vor fi responsabile de menținerea registrului digital al evidenței militare. Acolo vor fi stocate toate informațiile personale despre persoana pasibilă de serviciul militar: locul de reședință, locul de ședere efectivă, locul de muncă, informații despre starea de sănătate și alte date. Informațiile vor fi transferate în registru de către instituțiile medicale, instituțiile de învățământ, serviciul fiscal, Ministerul Afacerilor Interne și alte departamente.

De asemenea, potrivit noii legi, convocarea se va considera predată din momentul în care copia electronică a acestuia este postată în „contul personal” de pe "Gosuslugi". După aceea, persoanei pasibile de serviciul militar i se va interzice să părăsească țara până când se va prezenta la comisia de încorporare.

În cazul în care nu se prezintă la comisariat în termen de 20 de zile calendaristice, se pot aplica restricții suplimentare: interdicția de a se înregistra ca întreprinzător individual, de a înregistra bunuri imobiliare, de a conduce mașina, de a încheia un contract de împrumut.

Andrei Kartapolov, deputat în Duma de Stat, declarase anterior că legea privind convocările electronice nu se va aplica convocărilor din primăvara lui 2023.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a dat asigurări anterior, într-un interviu cu jurnaliștii, că adoptarea proiectului de lege privind convocările electronice nu ar trebui să provoace panică în rândul populației și nici să ducă la un nou val de emigrare, întrucât legea își propune să eficientizeze recrutarea militarilor. Întrebat dacă citațiile electronice vor fi trimise pe portalul Gosuslug în cazul unui al doilea val de mobilizare, Peskov a declarat că „nu există un al doilea val”.

XS
SM
MD
LG