Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: „Blocul ACUM este singura forță politică de la care putem aștepta schimbări reale în interesul cetățenilor” (Video)


Despre alegerile din februarie cu un cunoscut analist occidental.

Departamentul de Stat al SUA a chemat autorităţile de la Chișinău să întreprindă toate măsurile pentru a asigura un proces electoral liber şi corect, în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie, „precum şi un rezultat transparent care să respecte voinţa alegătorilor”. Într-un interviu pentru Europa Liberă șeful Delegației UE, Peter Michalko, a declarat că alegerile parlamentare din februarie reprezintă „un test extraordinar de important pentru evaluarea stării de democrație în Republica Moldova.

Analistul occidental Vladimir Socor se arată îngrijorat de începutul scrutinului legislativ.

Vladimir Socor în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:40 0:00
Link direct

Europa Liberă: Oficial, campania electorală începe la 25 ianuarie, adică cu 30 de zile înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie. Ceea ce-și doresc alegătorii cel mai mult e ca aleșii poporului să se gândească la cetățeni și nu la interesele personale, la buzunarele lor. Ar mai putea politicienii recâștiga încrederea cetățenilor și a partenerilor externi? Există șanse să fie aleși 101 deputați care să ofere Republicii Moldova o dezvoltare așa precum și-o doresc cetățenii în următorii patru ani?

Vlad Socor alături de Maia Sandu la București
Vlad Socor alături de Maia Sandu la București

Vladimir Socor: „Cred că există șanse să fie aleși 20 până la 30 de deputați din partea blocului ACUM, singura forță politică de la care putem aștepta schimbări reale în interesul cetățenilor. Cât privește celelalte partide, consider că niciunul dintre ele nu oferă șansa unei schimbări, oferă, dimpotrivă, perspectiva adâncirii și mai mari în mlaștina în care s-a înfundat Republica Moldova.”

Europa Liberă: Șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că nu participă în această campanie parlamentară, dar în tot acest răstimp va sprijini și moral, și politic echipa și partidul care l-a nominalizat la alegerile prezidențiale din 2016 și a susținut toate inițiativele prezidențiale din ultimii doi ani, Partidul Socialiștilor. Cum vedeți Dvs. această decizie a șefului statului?

Vladimir Socor: „După părerea mea, este o decizie perfect normală, un președinte nu poate să candideze pe lista unui partid politic. Asta ar însemna, pur și simplu, desființarea separării puterilor în stat. Și cred că dl Dodon și-a dat seama foarte bine de acest lucru. Decizia sa este perfect normală și de altfel, așa cum a spus chiar dânsul, el se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin în plină campanie electorală și va căuta să tragă avantaje pentru partidul său din relația sa cu Putin.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană, dar și Departamentul de Stat american au îndemnat autoritățile de la Chișinău să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura un proces electoral liber și corect și un rezultat transparent, care să respecte voința alegătorilor din Republica Moldova. De ce sunt occidentalii cu ochii pe această campanie electorală, dl Socor?

Vladimir Socor: „Deoarece aceste alegeri nu pot, nu au cum să fie libere, transparente, corecte, echilibrate sau cinstite. Nimic din toate acestea nu se aplică alegerilor la care vom asista în curând. Dezechilibrul forțelor este enorm, blocul ACUM duce o luptă eroică și inegală împotriva unui adversar foarte puternic, mult mai puternic, cu resurse practic nelimitate și fără nici un fel de remușcări morale. De aceea, aceste alegeri sunt o luptă deosebit

Toate forțele politice actuale din Parlament, mă refer la partidele parlamentare, sunt compromise în mod iremediabil ...

de inegală, iar rezultatul nu poate fi pe măsura așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova. Toate forțele politice actuale din Parlament, mă refer la partidele parlamentare, sunt compromise în mod iremediabil, ele nu au lucrat pentru interesul cetățenilor, au lucrat fie în propriul interes, fie – în cazul Partidului Socialiștilor – în numele unei concepții care ar lega Republica Moldova în viitor de Rusia. Chiar dacă Partidul Socialiștilor se autointitulează „statalist”, acestui partid îi lipsește orice noțiune a interesului de stat, a interesului național, iar în ceea ce privește Partidul Democrat condus de dl Plahotniuc, este un partid al piramidei puterii în numele interesului personal și de clan al liderului, personal al partidului și al anturajului său.”

Europa Liberă: Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, care a vizitat recent Republica Moldova, România deținând președinția prin rotație în următoarele șase luni la Uniunea Europeană, a sugerat că după alegeri ar trebui să se coaguleze o majoritate parlamentară care să continue parcursul european. Cine ar avea șanse să creeze această majoritate?

Vladimir Socor: „Partidul de guvernământ din București, cu care este aliniat și dl Meleșcanu, este singurul din Europa care aplică eticheta „pro-european” pe partidul condus de dl Plahotniuc.

Guvernarea din București este singura care acordă partidul dlui Plahotniuc titulatura de „pro-european”...

Ambasadele occidentale din Chișinău, misiunile Uniunii Europene, Uniunea Europeană din Bruxelles, Parlamentul European nu folosesc termenul „pro-european” când vorbesc despre partidul dlui Plahotniuc, ei nu îi acordă această titulatură. Numai guvernarea din București este singura care acordă partidul dlui Plahotniuc titulatura de „pro-european”. Este o guvernare în București care ea însăși a pierdut dreptul de a se numi „pro-europeană”, este o guvernare care luptă împotriva anticorupției, o guvernare anti-

Guvernul României se clasează pe ultimul loc în ceea ce privește calitatea guvernării, calitatea procesului politic, libertatea presei, combaterea corupției....

anticorupție, putem spune. Am citit pe pagina Europei Libere, dna Valentina, materialul publicat recent de revista „The Economist”. Este clasamentul anual al performanței guvernelor țărilor Uniunii Europene, Guvernul României se clasează pe ultimul loc în ceea ce privește calitatea guvernării, calitatea procesului politic, libertatea presei, combaterea corupției.

Guvernul României este pe ultimul loc dintre guvernele țărilor Uniunii Europene și anume acest Guvern rămâne singurul din Uniunea Europeană care acordă dlui Plahotniuc și partidului său titulatura de „pro-european” și pe această bază propune Bucureștiul ca după alegeri să se formeze o coaliție între partidul dlui Plahotniuc și partidele blocului ACUM. E foarte greu de prevăzut, deoarece rezultatul alegerilor este incert, mai exact este incertă aritmetica locurilor în viitorul Parlament.

Nu putem ști, putem să ne așteptăm la un Parlament cu majorități situaționale din cauza fărâmițării, din cauza aritmeticii complicate a viitorului Parlament. Vor fi foarte posibil majorități situaționale. De asemenea este foarte posibil ca partidul dlui Plahotniuc să cumpere din nou deputați din rândurile deputaților independenți, așa cum dl Plahotniuc a cumpărat deputați din rândurile partidelor parlamentare în anii 2015-2016, chiar până în 2017. Deci, rezultatul este foarte imprevizibil. Putem să ne așteptăm la niște alinieri situaționale în viitorul Parlament. Vom vedea atunci cum se vor desfășura lucrurile.

Deocamdată, singurul lucru care se poate spune este următorul: cel care recomandă partidelor blocului ACUM să se alieze cu dl Plahotniuc, fie înainte de alegeri, fie după alegeri, oricând, înseamnă că recomandă distrugerea acestor partide. Alierea cu dl Plahotniuc este calea sigură spre autodistrugerea oricărui partid care se aliniază cu dl Plahotniuc, mai ales când e vorba despre partidele blocului ACUM, care sunt partide bazate pe valori. Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) sunt bazate pe valori, nu pe tranzacții, nu pe aranjamente oportuniste, nu pe avantaje personale. În aceasta constă valoarea deosebită a acestor două partide. Sunt singurele partide reale în acest sens din Republica Moldova. A se alia cu dl Plahotniuc înseamnă a pierde anume această bază valorică.”

Europa Liberă: Dl Socor, admiteți implicarea factorului extern? Deseori se face trimitere la acest lucru că anume din exterior ar putea să se decidă rezultatul acestor alegeri parlamentare din Republica Moldova. Aveți un punct de vedere?

Vladimir Socor: „Uniunea Europeană din exterior nu poate să influențeze rezultatul alegerilor. Am văzut că Uniunea Europeană nici măcar nu a reușit să-l determine pe dl Plahotniuc să restabilească legalitatea în alegerea primarului de Chișinău. Andrei Năstase a câștigat alegerile, dl Plahotniuc a hotărât să invalideze alegerile și Uniunea Europeană nu a reușit să schimbe acest lucru. De asemenea, Uniunea Europeană nu a reușit să-l determine pe dl Plahotniuc să nu schimbe sistemul electoral,

Uniunea Europeană nu poate să influențeze rezultatul alegerilor, poate, cel mult, să nu recunoască alegeri măsluite...

introducând votul mixt de comun acord cu dl Dodon în vederea unei împărțiri eventuale a puterii între Plahotniuc și Dodon. Uniunea Europeană nu a reușit să schimbe nici acest lucru. Deci întrebarea dacă Uniunea Europeană poate să influențeze rezultatul alegerilor are un răspuns clar: Uniunea Europeană nu poate să influențeze rezultatul alegerilor, poate, cel mult, să nu recunoască alegeri măsluite.”

Europa Liberă: Și Moscova ar avea un interes?

Vladimir Socor: „Moscova are interesul să sporească influența Partidului Socialiștilor în sistemul politic din Republica Moldova. Moscova nu are nici interesul, nici capacitatea să preia Republica Moldova pentru a o întreține. Moscova nu are capacitatea să întrețină guvernarea unei eventuale guvernări pro-rusești din Republica Moldova, de aceea Moscova va dori cu siguranță ca dl Dodon, Partidul Socialiștilor să obțină un spor de influență în viitorul Parlament. Și prin aceasta Moscova speră să se ajungă la o rezolvare pretinsă, pe hârtie, a problemei Transnistriei prin așa-numitul „statut special”. Asta este limita intereselor Moscovei, dar vedem de altfel că guvernarea dlui Plahotniuc își propune ca Transnistria să primească un statut special negociat cu Chișinăul.

Guvernarea dlui Plahotniuc spune acest lucru în permanență, propune ca Transnistriei să i se acorde un statut special negociat de către Chișinău și Tiraspol pe bază de egalitate. Este politica oficială a guvernării de la Chișinău. Vreau să atrag atenția asupra contrastului între politica Chișinăului oficial și politica Kievului.

Atrag atenția asupra contrastului între politica Chișinăului oficial și politica Kievului...

Ucraina refuză să acorde teritoriului ocupat de ruși în Donbas un statut special, chiar în ziua de 21 ianuarie, cu ocazia Zilei unității naționale a Ucrainei, dl Poroșenko a declarat în mod oficial: „Nu vom acorda niciun statut special niciodată vreunui teritoriu din componența Ucrainei, Ucraina este un stat unitar”.

Ambasadorul Guvernului de la Chișinău la OSCE, la Viena, dl Victor Osipov reafirmă intenția Chișinăului de a negocia un statut special pentru Transnistria. Și tot dl Osipov în discursul de la Viena nu se referă la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, spune numai „criza din Ucraina” sau „conflictul ucrainean”.”

Europa Liberă: Să revenim la alegeri. Peste hotare vor fi deschise 125 de secții de votare. Socialiștii contestă numărul acestor secții de votare peste hotare, iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, spune că ar fi mai corect dacă s-ar interzice dreptul la vot al cetățenilor din afară, de peste hotare, al diasporei.

Vladimir Socor: „Îmi e greu să mă pronunț, pentru că eu nu cunosc de fapt care este numărul cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în străinătate, iar în ceea ce privește Rusia, eu nu știu unde sunt ei concentrați, unde locuiesc ei în imensitatea teritoriului Rusiei. Mi-e greu să mă pronunț în această chestiune, dar atrag din nou atenția asupra Ucrainei vecine. Ucraina a exclus participarea cetățenilor ucraineni domiciliați în Rusia la alegerile prezidențiale, care vor avea loc în Ucraina în luna martie. Deci, Ucraina a exclus participarea cetățenilor ucraineni domiciliați în Rusia la alegerile din Ucraina.”

Europa Liberă: Dacă ați reprezenta Dvs. guvernarea de la Chișinău, ce ați întreprinde ca acest scrutin să fie organizat bine, ca să nu se vorbească de rău Republica Moldova?

Vladimir Socor: „Aș asigura independența Comisiei Electorale Centrale, independența justiției și aș acorda acces egal partidelor politice, acces echitabil, cinstit la mass-media. Și dacă eu aș fi, cum ați spus Dvs., Valentina, în acest exercițiu de fantezie pe care îl facem împreună, dacă aș fi eu proprietarul mediaholdingului dlui Plahotniuc, aș invita partidele opoziției și le-aș acorda timp egal de emisiune la televiziunile respective. Iar în ceea ce privește guvernarea de după alegeri, dacă aș fi eu cum v-ați imaginat Dvs., dna Valentina, în primul rând, ca prima măsură aș stopa imediat proiectul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova unor pretinși investitori străini, necunoscuți și probabil proveniți din lumea interlopă - primul lucru; aș trece prin Parlament legislația privitoare la independența justiției începând cu Procuratura, dar independența justiției; aș desființa sistemul de numire pe criterii politice a judecătorilor de la Curtea Constituțională și până la judecătoriile locale și aș crea condiții atrăgătoare pentru investițiile occidentale.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG