Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: Reluarea relațiilor dintre Chișinău și Moscova este un succes de politică internă al președintei Maia Sandu


Când se vor întâlni Maia Sandu și Vladimir Putin? Precizările lui Lavrov și Popescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00

Când se vor întâlni Maia Sandu și Vladimir Putin? Precizările lui Lavrov și Popescu

Chișinăul și Moscova au reluat contactele și discută agenda relațiilor bilaterale, a anunțat ministrul de externe Nicu Popescu, după discuțiile purtate marți, 17 noiembrie, în capitala rusă, cu omologul său Serghei Lavrov. O agendă care include mai multe chestiuni spinoase, care trenează de ani de zile, cum ar fi restricțiile impuse de Rusia mărfurilor moldovene, reglementarea transnistreană și retragerea trupelor rusești staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Ministrul Nicu Popescu a declarat, între altele, la Moscova, că retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă o prioritate pentru autoritățile de la Chișinău. Analistul politic Vladimir Socor de la Fundația Jamestown și Eurasia Daily Monitor, specializat în zona Europei de Est, în afacerile politice și așa numitele „conflicte înghețate” ale regiunii ex-sovietice, laudă poziția fermă a Chișinăului pe acest subiect.

Interviu cu Vladimir Socor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:36 0:00

Vladimir Socor: „Cred că reluarea relațiilor dintre Chișinău și Moscova este, în primul rând, un succes de politică internă al președintei Maia Sandu și al guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate, un succes de politică internă, deoarece Republica Moldova nu este un actor important în politica externă, însă guvernarea actuală are nevoie de liniște pe frontul rusesc. Guvernarea actuală a preluat ruinele unui stat, s-a angajat într-un efort de lungă durată de reconstrucție a statului și în perioada aceasta dificilă are nevoie de liniște pe frontul rusesc. De aceea relația Republicii Moldova cu Rusia este subordonată în primul rând obiectivelor de politică internă ale președinției și guvernării. Dna Maia Sandu a clarificat aceste lucruri încă din timpul campaniei electorale, atât în campania prezidențială, cât și în campania alegerilor parlamentare. Partidul Acțiune și Solidaritate și dna Sandu în aceste campanii electorale au fost foarte prudenți față de Rusia, s-au abținut de la a critica Rusia pentru orice motiv, n-au vorbit despre democrație în Rusia sau lipsa ei, despre drepturile omului în Rusia, despre agresiunile Rusiei în alte țări, au fost foarte prudenți și această prudență a făcut posibilă câștigarea de către PAS și de către Maia Sandu a unui număr foarte mare de alegători din Republica Moldova care, în mod normal, se pronunță pentru relații bune, apropiate cu Rusia.

Campaniile electorale antirusești sunt condamnate din capul locului la eșec...

Aceasta este o realitate în politica internă a Republicii Moldova, campaniile electorale antirusești sunt condamnate din capul locului la eșec, deoarece o mare parte a alegătorilor, inclusiv cei românofoni sau de limbă română păstrează o atitudine de respect, deschidere față de Rusia. Este o caracteristică a Republicii Moldova pe care nu o întâlnim în Georgia, de exemplu, nu o mai întâlnim în Ucraina vecină, dar ea se menține în Republica Moldova și oricare guvernare este obligată să țină seama de acest factor.”

Când se vor întâlni Maia Sandu și Vladimir Putin? Precizările lui Lavrov și Popescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00

Europa Liberă: Câteva subiecte de mare actualitate au fost discutate la Moscova - problema transnistreană, problema gazelor, problema cooperării comerciale și șirul acestor probleme poate fi continuat. Ce ați înțeles Dvs. din abordarea subiectului transnistrean, pentru că Nicu Popescu insistă pe retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, iar Serghei Lavrov vorbește despre neutralitate și nevoia reluării negocierilor în formatul „5+2”?

Vladimir Socor: „Dl Popescu a cerut retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, nu a făcut vreo deosebire între trupele rusești cu misiune de pacificare și trupele rusești care nu îndeplinesc misiune de pacificare. Și e foarte bine că nu a făcut această distincție, toate trupele rusești trebuie retrase. De asemenea, dl Popescu nu a făcut nicio referire la un eventual statut special al Transnistriei ca o componentă a rezolvării politice și acest lucru trebuie subliniat și lăudat.”

Dl Popescu nu a făcut nicio referire la un eventual statut special al Transnistriei ca o componentă a rezolvării politice și acest lucru trebuie subliniat și lăudat...

Europa Liberă: Dar această insistență a Federației Ruse să accentueze nevoia păstrării neutralității Republicii Moldova, ce trebuie să înțelegem din acest mesaj pe care cu insistență îl transmite Moscova?

Vladimir Socor: „Trebuie să înțelegem faptul că Rusia consideră că staționarea trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova ar fi compatibilă cu neutralitatea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar nu e compatibilă?

Vladimir Socor: „Bineînțeles că nu e compatibilă și nimeni în toată lumea aceasta nu ar accepta o compatibilitate între statutul de neutralitate al Republicii Moldova și staționarea trupelor rusești, sunt două lucruri care se exclud.”

Europa Liberă: Ei continuă să aibă acolo 2.000 de soldați, să fie zeci de mii de tone de muniții... Cum poți să promovezi mesajul neutralității dacă știi că tocmai tu ești cel care porți vină pentru staționarea armatei tale în această țară, Republica Moldova?

Vladimir Socor: „Dacă ești ministrul de externe al Rusiei, poți să promovezi orice.”

Europa Liberă: Și credeți că acest rol de mediator și garant în conflictul transnistrean pe care îl are Federația Rusă este exercitat așa cum se înțelege în cadrul acestui format de negocieri „5+2”?

Vladimir Socor: „Aici aș avea o critică față de alocuțiunea dlui Nicu Popescu la Moscova. Un ministru de externe al Republicii Moldova nu trebuie să repete noțiunea potrivit căreia Rusia ar fi mediator și garant. Rusia nu are niciun statut legal de mediator sau de garant, aceasta este o invenție a Rusiei, invenția lui Evgheni Primakov din 1997, acceptată, din păcate, de guvernările Republicii Moldova care s-au perindat de atunci încoace.

Rusia nu are niciun statut legal de mediator sau de garant, aceasta este o invenție a Rusiei...

Guvernarea actuală este, putem spune, un prizonier al acestei moșteniri, dar aceasta nu înseamnă că guvernarea actuală trebuie, la rândul ei, să repete ideea falsă și complet neîntemeiată că Rusia ar fi mediator și garant. Chiar dacă Republica Moldova actualmente nu poate în mod deschis să ceară renunțarea la aceste noțiuni, un minim pe care poate să-l facă Chișinăul este acela de a nu repeta el însuși aceste noțiuni. Eu m-aș fi așteptat ca oricare ministru de externe al Republicii Moldova, oricare ar fi el, să contrazică afirmațiile făcute în prezența sa de către o oficialitate rusească, potrivit căreia Rusia ar fi mediator și garant al soluționării conflictului din Transnistria. Aceste pretenții ale Rusiei nu trebuie lăsate fără răspuns, mai ales atunci când Rusia are aceste pretenții într-o întrevedere cu oficialități de la Chișinău, trebuie dată o replică, trebuie spus că Rusia nu are niciun fel de statut legal sau de niciun fel de mediator sau de garant. Deci, dacă un ministru de externe al Republicii Moldova, într-o situație sau alta, într-un context sau altul, nu poate să-și permită în mod public să contrazică aceste afirmații, el trebuie, cel puțin, să nu le repete el însuși în numele Chișinăului.”

Europa Liberă: Ambii miniștri, Popescu și Lavrov, au optat pentru un parteneriat pragmatic și constructiv. Pe ce s-ar baza acest parteneriat pragmatic și constructiv în interesele cetățenilor ambelor state?

Vladimir Socor: „Noțiunea de pragmatism în politica externă este atât de mult și de abuziv folosită, încât s-a demonetizat complet, este o noțiune inflaționară, doamnă Valentina, mult prea multe semnificații are termenul de pragmatism în politica externă. Din punctul de vedere al Republicii Moldova, relația cu Rusia nu poate fi nici măcar considerată drept normală, nu poate fi normală atâta timp cât Rusia are trupe pe teritoriul Republicii Moldova, dar poate fi o relație reciproc avantajoasă cel puțin din punct de vedere comercial, acesta este, într-adevăr, punctul de vedere al Chișinăului. Republica Moldova are nevoie de redeschiderea pieței rusești, este o realitate incontestabilă, ar fi o greșeală să ne imaginăm că piața Uniunii Europene reprezintă un înlocuitor pentru piața rusă.

Poate fi o relație reciproc avantajoasă cel puțin din punct de vedere comercial...

Accesul Republicii Moldova pe piața Uniunii Europene este limitat și limitat nu numai sau nu atât de către Uniunea Europeană, care impune anumite limite cantitative, dar e limitat mai ales de calitatea slabă a unei mari părți a producției din Republica Moldova, aceasta nefiind competitivă pe piața Uniunii Europene. De aceea Republica Moldova are nevoie, asta spun foarte mulți producători agricoli din Republica Moldova, de redeschiderea pieței rusești, dar piața rusească a devenit ea însăși competitivă, multe țări livrează producție agricolă de calitate foarte bună, cred că de multe ori mai bună decât Republica Moldova pe piața Rusiei, de aceea nu va fi atât de simplu să se redeschidă piața Rusiei, chiar dacă ar exista o decizie politică din partea Rusiei în acest sens. Dar guvernarea de la Chișinău este obligată să demonstreze alegătorilor că face eforturi pentru redeschiderea accesului pe piața rusă și condiții normale de comerț. Rusia a impus restricții față de importurile din Republica Moldova, comerțul dintre Republica Moldova și Rusia nu este liber, este restricționat de către însăși Rusia.”

Europa Liberă: Bine, s-a promis că urmează ca partea rusă să examineze oportunitatea de a fi relaxat regimul pentru exporturile din Republica Moldova.

Vladimir Socor: „Da, exact. Și Chișinăul face foarte bine că demonstrează propriilor alegători că face eforturi în această direcție. De asemenea, în privința situației gastarbeiterilor moldoveni din Rusia, alegătorii din Republica Moldova au aceste așteptări față de guvern, ei așteaptă ca guvernul să facă eforturi pentru redeschiderea accesului la piața rusă și pentru legalizarea deplină a situației gastarbeiterilor moldoveni, și o guvernare care demonstrează că face eforturi în acest sens îndeplinește așteptările alegătorilor.”

Europa Liberă: Cei doi miniștri au trecut la capitolul realizări acordul încheiat între Moldovagaz și Gazprom pentru livrarea de gaze Republicii Moldova pentru următorii cinci ani și șeful diplomației ruse a insistat că nu s-au făcut niciun fel de presiuni asupra Moldovei atunci când a fost negociat acest contract cu Gazprom-ul. Ce va urma? În interviul precedent ați arătat că s-ar putea ca în cadrul ședinței interguvernamentale moldo-ruse să apară problema cu privire la solicitarea din partea Chișinăului pentru semnarea unui acord în domeniul resurselor energetice și că acest lucru ar trebui să îngrijoreze.

Vladimir Socor: „Acordul referitor la gazele naturale a fost un rău necesar și inevitabil, așa l-am descris, deoarece Gazprom deține monopolul asupra livrărilor de gaz și asupra transportului gazelor, Republica Moldova pur și simplu nu are alternativă, deocamdată, și cred că nici în următorii câțiva ani. Acest acord trebuia semnat, dar, profitând de multiplul său monopol, Gazprom a impus propriile sale condiții și condițiile acestea sunt planificate în așa mod încât să continue pe termen nedefinit dependența exclusivă a Republicii Moldova de gazele Gazprom-ului și de electricitatea de la Cuciurgan, furnizată de monopolul rusesc Inter RAO UES. Gazprom și Inter RAO UES acționează într-un tandem neoficial, un tandem al monopoliștilor în Republica Moldova. De aceea Republica Moldova nu avea altă soluție și nu o va avea peste câțiva ani, dar asta nu înseamnă că trebuie să idealizăm acest acord și să ne prefacem că ar fi avantajos, e inevitabil, a fost inevitabil, dar nu-i avantajos.”

Acest acord a fost inevitabil, dar nu-i avantajos...

Europa Liberă: Și ce va urma pe dimensiunea resurselor energetice între cele două părți să discute și să aprobe?

Vladimir Socor: „Să așteptăm să vedem întâlnirea Comisiei interguvernamentale de cooperare economică la Chișinău spre sfârșitul lunii noiembrie. Între timp am observat o tendință din partea guvernării de la Chișinău de a se arăta doritoare să aibă investiții rusești în Republica Moldova, deocamdată nu se precizează în ce sector ar fi aceste investiții, eu mă tem că aceste investiții ar urma să fie aduse în sectorul agricol cu speranța că piața rusească se va deschide fără restricții pentru firme agricole din Republica Moldova care au proprietari ruși sau care au participări de acționari ruși. Cred că ar fi o greșeală ireparabilă, posibil ireparabilă, deoarece investițiile rusești în toate țările, inclusiv în Europa Occidentală sunt deseori însoțite de corupție. Corupția este un export rusesc, un export rusesc care deseori însoțește investițiile rusești. De aceea nu cred că însănătoșirea economiei Republicii Moldova poate avea loc cu ajutorul unor investiții rusești, prea mari sunt riscurile. Guvernarea de la Chișinău, inclusiv vizita dlui Nicu Popescu la Moscova vedem că a evitat să se identifice foarte îndeaproape cu Ucraina în conflictul dintre Ucraina și Rusia. Chișinăul își construiește propria sa relație cu Moscova, ținând seama numai în măsură limitată de conflictul dintre Ucraina și Rusia și de relația de prietenie dintre Chișinău și Kiev. Deci, Republica Moldova ține seama în măsură limitată de acești factori, nu se solidarizează în mod deschis cu Ucraina. Desigur, dna Sandu a fost prezentă la „Platforma Crimeea”, a ținut un discurs pe care l-aș descrie ca moderat. De asemenea, Chișinăul se abține de la a face paralele între situația din Transnistria și situația din Donbas; paralelele sunt evidente, sigur deosebirea este faptul că acolo se împușcă, aici nu se împușcă, dar din punct de vedere politic și juridic paralelele între situația din Transnistria și situația din Donbas sunt evidente. Și totuși, Chișinăul se abține de la a atrage atenția asupra acestui paralelism. Aici se poate vorbi despre pragmatism în politica Chișinăului, deși noțiunea de pragmatism este foarte mult abuzată.”

Europa Liberă: Kievul va lua în considerare atunci când se va întâlni cu autoritățile Republicii Moldova această deschidere a Republicii Moldova să-și îmbunătățească relația cu Rusia?

Vladimir Socor: „Kievul e obligat să țină seama de acest obiectiv de politică externă și internă al Republicii Moldova. Obiectivul de politică internă, în primul rând, dar și externă de a redeschide relația cu Rusia, Kievul este obligat să țină seama de acest factor. Vedem că în relațiile sale internaționale Kievul atrage atenția asupra paralelismului dintre Donbas și Transnistria. Chiar și acum două zile, în vizita sa la Bruxelles ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba din nou a atras atenția asupra paralelismului dintre Donbas și Transnistria. Chișinăul ezită să tragă aceste paralele.”

Europa Liberă: Și asta ridică semne de întrebare?

Vladimir Socor: „Nu ridică semne de întrebare, Republica Moldova nu are posibilitatea să influențeze în niciun fel nici conflictul din Donbas, nici comportarea Rusiei în Donbas, nici politica Ucrainei, modul în care Ucraina răspunde la agresiunea Rusiei. Chișinăul pur și simplu nu are mijloacele de a se implica în această problemă. Solidaritatea cu Ucraina trebuie menținută la un anumit nivel, cu retorică prudentă și Chișinăul face acest lucru în măsura necesară.”

Solidaritatea cu Ucraina trebuie menținută la un anumit nivel, cu retorică prudentă...

Europa Liberă: Rămâneți la părerea că, după această întâlnire Nicu Popescu – Serghei Lavrov, ar putea să urmeze și o întâlnire Maia Sandu – Vladimir Putin?

Vladimir Socor: „Desigur! Aceasta este intenția practic declarată de guvernarea de la Chișinău, nu văd nimic rău în aceasta, dimpotrivă, o vizită a dnei Maia Sandu la Moscova ar continua ceea ce am denumit succesul de politică internă în cadrul politicii externe. O vizită a dnei Maia Sandu la Moscova ar fi din nou un succes important de politică internă în Republica Moldova. Prin aceasta, guvernarea actuală scoate relația cu Rusia din mâinile unor politicieni rusofili. Republica Moldova nu poate să-și permită să aibă relații cu Rusia gestionate de politicieni locali rusofili. Din fericire, situația aceasta nu mai este de actualitate, guvernarea PAS și dna Maia Sandu au înlăturat această situație și este foarte bine că anume o guvernare orientată spre Occident preia în mâinile sale și relația cu Rusia. Este normal și este foarte bine. Perspectivele vizitei dnei Maia Sandu la Moscova și întâlnirea sa cu Vladimir Putin depind de realizarea unor acorduri de cooperare sectorială, interministerială și interguvernamentală în lunile sau poate în anul care urmează. Deci, întâi trebuie construite aceste relații sectoriale, interguvernamentale, acestea vor culmina cu o întâlnire a dnei Maia Sandu la Moscova cu Vladimir Putin. Și eu sunt sigur că mulți alegători din Republica Moldova vor aplauda o asemenea vizită, deoarece, din nefericire, e o realitate, dl Vladimir Putin se bucură de multă popularitate printre alegătorii din Republica Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG