Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu amendat pentru o postare considerată rasistă


Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării
Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

Cunoscutul politolog și istoric al comunismului, Vladimir Tismăneanu a primit o amendă de 5000 de lei, circa 1000 de euro din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNDC) pentru o postare considerată rasistă făcută pe Facebook.

Conducerea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării i-a aplicat sancțiunea lui Vladimir Tismăneanu ținând cont atât de circumstanțele atenuante, cât și de cele agravante.

Totul a pornit pe 11 aprilie, când Vladimir Tismăneanu a postat pe Facebook o imagine cu niște ciori pe un gard, pe care era inserată mențiunea „Aeroportul Țăndărei/Toate zborurile sunt anulate” și cu comentariul politologului „Super tare”. Această postare avea loc în perioada în care împotriva romilor din Țăndărei au apărut o serie de comentarii rasiste, iar localitatea a fost pusă în carantină din cauza epidemiei.

Potrivit comunicatului Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Vladimir Tismăneanu a primit o amendă de 5000 de lei, adică puțin peste 1000 de euro. La stabilirea cuantumului amenzii au fost luate în calcul mai multe lucruri: „momentul postării mesajului, conținutul și comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie și specializarea academică a acestuia de expert în analiza regimurilor totalitare.”

Hotărârea conducerii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a fost luată în unanimitate și poate fi atacată în justiție.

Totuși, postarea lui Vladimir Tismăneanu a fost ștearsă în aceeași zi, iar politologul a mărturisit că nu i-a „deslușit implicațiile rasiste”, fiindcă „nu trăiește în România” și nu „cunoaște” o mulțime de detalii.

Tismăneanu a șters șters o parte din comentariile justificative făcute în ziua respectivă, iar a doua zi a publicat în limba engleză un lung mesaj de scuze.

Trebuie spus că Asztalos Csaba, președintele CNCD, a afirmat, după ce Vladimir Tismăneanu a publicat aceste scuze că a luat la cunoștință de ele și că le apreciază.

Universitatea din Maryland, unde este profesor Vladimir Tismăneanu, a răspuns, la două săptămâni după incident, spunând în răspunsul remis zilele acestea Universității din București, mai precis profesoarei Delia Grigore de la Departamentul de Limbă și Literatură Rromani care le-a trimis o sesizare, că nu există scuze pentru bigotism și ură, dar că „profesorul Tismăneanu nu are istoric de comportament rasist” și că „o mare parte din munca publică și cercetările academice ale lui Tismăneanu se concentrează pe expunerea discriminării și autoritarismului”. Ei adaugă că au constatat că scuzele lui Tismăneanu sunt sincere și că greșeala recunoscută este iertată.

În România, Consiliul Național al pentru Combaterea Discriminării a dat sancțiuni celor mai importanți oameni din stat. Chiar acum se află de pildă pe rol o plângere împotriva președintelui Klaus Iohannis pentru incitare la ură împotriva maghiarilor, după ce a declarant că PSD „se luptă să dea Ardealul ungurilor”. De asemenea fostul președinte Traian Băsescu în 2007 a primit un avertisment pentru că i s-a adresat unei jurnaliste cu „păsărică”, iar în 2010 a primit o amendă, de 600 de lei, circa 150 de euro atunci, pe care instanța de judecată a păstrat-o fiindcă fostul șef de stat afirmase că romii, „în mod tradițional, trăiesc din ce fură". Gigi Becali, patronal echipei Steaua a fost un client permanent al instituției și a luat amenzi repetate. Cazul cel mai flagrant a fost cel al fostului ministru de Externe, Adrian Cioroianu, care în 2007 a declarat că infractorii români de etnie romă care comit fărădelegi în străinătate ar trebui puși la muncile cele mai dure „și formate, probabil, batalioane disciplinare" și trimiși în deșert. Cioroianu nu a mai apucat să fie sancționat, fiindcă președintele instituției, Asztalos Csaba a criticat afirmațiile acestuia înaintea luării deciziei și s-a considerat că s-a antepronunțat.

XS
SM
MD
LG