Linkuri accesibilitate

Iurie Țurcan (Franța): „Nu așa de ușor se adună banii, cum se spune în poveștile de la Moldova”


Vocea diasporei: Iurie Țurcan, stabilit de patru ani în Franța.
Vocea diasporei: Iurie Țurcan, stabilit de patru ani în Franța.

Despre alegerile parlamentare anticipate și votul din diaspora am discutat cu Iurie Turcan, plecat de aproape patru ani, aflat acum la Paris.

Vocea diasporei: Iurie Țurcan, Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:16 0:00
Link direct

Iurie Țurcan: „Eu și toate persoanele pe care le cunosc din anturajul meu suntem toți de părerea că trebuie să fim prezenți la alegeri și vom fi neapărat. Este un drept al nostru, trebuie să-l folosim dacă îl avem.”

Europa Liberă: De cât timp ați plecat din Republica Moldova?

Iurie Țurcan: „De aproape patru ani.”

Europa Liberă: Știți că sunt și politicieni care spun că cei plecați ar fi mai departe de realitatea de acasă și că nu ar trebui neapărat votul lor să decidă încotro merge Republica Moldova și cine să ajungă deputați în parlament? Cum ați reacționat la aceste declarații ale unor politicieni, concurenți electorali?

Iurie Țurcan: „Politicienii care fac asemenea declarații ar fi mai bine să tacă, să nu mai facă astfel de declarații.”

Europa Liberă: Și atunci când o să aplicați ștampila pe buletinul de vot pentru ce o să votați – să reveniți acasă sau să mai rămâneți să vă câștigați acolo bucata de pâine?

Iurie Țurcan: „Eu plănuiesc să mă întorc acasă, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar în ce condiții se poate de revenit în Republica Moldova?

Iurie Țurcan: „Dacă vor fi schimbări spre bine și vom avea nu salariile de aici, dar măcar în jumătate, ne-ar fi suficient, mie personal mi-ar fi suficient salariul în jumătate din cel pe care îl am aici.”

Europa Liberă: Adică, cât ar fi în lei moldovenești?

Iurie Țurcan: „Douăzeci de mii de lei, hai 15 mii de lei....”

Europa Liberă: Republica Moldova e un stat sărac și atât de repede să crească leafa nu va fi cu putință.

Iurie Țurcan: „Da, eu știu și sunt de acord să mai aștept, nu mă întorc mâine sau poimâine, mai aștept. Dar cum aștept?... Dacă ar fi posibilitate, m-aș întoarce chiar și mâine.”

Europa Liberă: Se poate crede că ați adunat măcar puțini bani ca să-i aduceți să-i investiți în Republica Moldova?

Iurie Țurcan: „Vă spun sincer, în trei ani și jumătate nu am strâns o sumă chiar atât de mare, că nu așa de ușor se adună banii, cum se spune în poveștile de la Moldova, că îi culegem din copaci. Muncim foarte mult și cheltuielile aici sunt foarte mari, așa că de investiții mari pentru o afacere eu încă nu am bani, dar dacă aș avea, cred că m-aș implica.”

Europa Liberă: Ce loc de muncă ați prefera în Republica Moldova, ca să vă motiveze să veniți acasă?

Iurie Țurcan: „Orice! Orice, bine plătit, ceva ce ar fi bine plătit.”

Europa Liberă: Ce v-a făcut să plecați din Republica Moldova?

Iurie Țurcan: „Sărăcia.”

Europa Liberă: Și unde o să votați duminică?

Iurie Țurcan: „Eu mă aflu la Paris, cea mai apropiată secție de votare este la 17 kilometri distanță și o să particip la alegeri numaidecât. La alegerile prezidențiale care au avut loc anul trecut, eu am stat aproape șase ore, ultimele trei ore am stat în ploaie, chiar în ploaie am stat, în luna noiembrie, pe frig, am stat, dar acum e cald și chiar dacă va ploua, voi sta fără nicio grijă.”

Vox populi: Priorităţile viitorului Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:47 0:00

Europa Liberă: Cine merită să ajungă deputat în Parlamentul Republicii Moldova? Ce calități să aibă acea persoană care își dorește mandatul de parlamentar?

Iurie Țurcan: „Of, Doamne, o întrebare așa de grea! Oameni onești, în primul rând, să îndeplinească măcar jumătate din ceea ce promit, măcar jumătate...”

Europa Liberă: Îi este ușor cetățeanului să știe cine îi merită votul?

Iurie Țurcan: „Pentru mine, eu îmi fac concluziile mele și cred că-i foarte ușor de ales.”

Europa Liberă: Chiar dacă sunt 23 de concurenți electorali în buletin?

Geopolitic eu nu votez.

Iurie Țurcan: „Din concurenții aceștia electorali se vede cine sunt concurenți electorali și cine sunt „paie”, dar „paie”, apă chioară, cum se mai zice, și nu-i așa de greu de ales. Eu urmăresc, sunt la curent cu toate-toate ce se petrece în Republica Moldova, știrile din Moldova în toată ziua le urmăresc. Eu nu votez contra Vestului sau Estului, sau pentru Est și contra Vestului, geopolitic eu nu votez.”

Europa Liberă: Oricum, politicienii sunt și pro-occidentali, și pro-ruși?

Iurie Țurcan: „Pro-ruși și pro-occidentali... (râde) Din spusele lor, ei sunt pro și nu mai știu pro ce, pro-kulioace, de exemplu, pro-scheme și se declară nu mai știu cum, dar asta-i un fel de spumă ceea ce zic ei, pro-Moscova, pro-Rusia, pro-Europa. Of! Cam așa cred eu.”

Europa Liberă: Drumul pe care trebuie să-l parcurgă Republica Moldova, stat ajuns la 30 de ani de independență, calea asta corectă care ar fi ea?

Iurie Țurcan: „Spre Europa! Să ne aliniem țărilor dezvoltate.”

Europa Liberă: Și câți ani i-ar trebui Republicii Moldova ca ajungă în rând cu acele state?

Iurie Țurcan: „Totul depinde de noi, inclusiv de ei, cei aleși, și de noi, alegătorii.”

Europa Liberă: Și cum vedeți Republica Moldova peste patru ani, în 2025, peste 10 ani?

Iurie Țurcan: „Aș vrea s-o văd mai bogată, că de frumoasă-i frumoasă...”

Europa Liberă: Prosperitatea asta nu se aduce ușor, trebuie muncă.

Iurie Țurcan: „Iarăși depinde de noi...”

Europa Liberă: Acolo, în Occident, câte ore munciți pe zi?

Iurie Țurcan: „Opt ore. Eu am cetățenie română, sunt înregistrat legal, plătesc impozite și toate taxele care mi se cere le plătesc.”

Europa Liberă: Și dacă lucrul acesta s-ar întâmpla și în Republica Moldova, ar veni mai repede prosperitatea?

Iurie Țurcan: „Cu cea mai mare plăcere m-aș întoarce, chiar astăzi sau mâine mi-aș lua bilet și aș reveni acasă.”

Europa Liberă: Dar alți colegi moldoveni de acolo, din Franța, ce vă mai spun? Și ei ar reveni acasă?

Iurie Țurcan: „Sunt băieți care s-au stabilit cu familiile aici, de acum își văd viitorul aici, au familii, copii născuți aici, și-au luat și case, dar nu-s așa de mulți, sunt mai mulți din aceștia care au planuri de a se întoarce acasă, în Republica Moldova.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG