Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski anticipează „un septembrie în forță”


Un crater provocat de o rachetă rusească în regiunea Kiev, la 27 august.
Un crater provocat de o rachetă rusească în regiunea Kiev, la 27 august.

Zelenski spune că se așteaptă la „noi pachete de apărare pentru soldații ucraineni” în săptămânile următoare” și că va fi un septembrie în forță pentru Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se așteaptă la „un septembrie în forță pentru Ucraina”, inclusiv la decizii-cheie ale aliaților occidentali cu privire la furnizarea de arme și echipamente importante.

Declarația a venit la scurt timp după ce Kievul a suspendat o alarmă aeriană nocturnă la nivel național și a anunțat distrugerea mai multor rachete de croazieră rusești.

Scriind pe Telegram pe 27 august, Zelenski a spus că se așteaptă „noi pachete de apărare pentru soldații ucraineni” în săptămânile următoare.

„Artilerie, vehicule blindate, sisteme și rachete de apărare antiaeriană, echipamente de deminare”, a scris el. „Partenerii noștri au fost informați despre nevoile noastre. Așteptăm decizii.(...) O lume unită este mai puternică decât orice agresor”, a conchis el. „În septembrie, va fi mai multă unitate”.

Ucraina a distrus patru rachete de croazieră rusești în timp ce Kievul a declanșat o alarmă națională de raid aerian în noaptea de 26 spre 27 august, informează Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram. Rusia a anunțat, de asemenea, că a respins două atacuri cu drone pe teritoriul său.

Serhi Popko, șeful administrației militare municipale din Kiev, afirmă că toate rachetele care se îndreptau spre zona Kievului au fost distruse.

Procuratura a anunțat că doi civili au fost răniți și un număr nespecificat de clădiri rezidențiale au fost avariate de resturile de rachete căzute în regiunea Kiev. Forțele aeriene au spus că rachetele au fost lansate de la bordul unor bombardiere strategice.

Administrația militară regională din Herson a declarat că armata rusă a atacat centrul Hersonului pe 27 august, ucigând o femeie și rănind un bărbat. Autoritățile locale au spus că bărbatul, în vârstă de 51 de ani, a fost internat în spital în stare gravă și luptă pentru viață.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 27 august că a doborât două drone în timpul nopții. Unul a fost doborât peste regiunea Briansk și al doilea peste orașul Kursk. Nu s-au raportat victime, dar drona care a ajuns în spațiul orașului Kursk s-ar fi prăbușit peste o clădire rezidențială, a scris guvernatorul regiunii pe Telegram.

Atacurile din Rusia au avut loc la o zi după ce un atac cu drone din regiunea Moscova a determinat suspendarea activității a trei aeroporturi mari poe o scurtă perioadă de timp.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 27 august, că a trimis un avion de luptă să șicaneze o dronă dronă americană de recunoaștere pentru a o descuraja să treacă granițelor sale la Marea Neagră. „Atunci când avionul de luptă rus s-a apropiat, drona străină s-a îndepărtat de granița de stat a Federației Ruse”, a spus ministerul.

Tot în regiunea Mării Negre, pe 27 august, a doua navă care fusese blocată de retragerea Rusiei luna trecută dintr-un acord intermediat de ONU care permite trecerea în siguranță a cerealelor a părăsit portul Ucrainei Odesa, a declarat viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov. Nava PRIMUS, sub pavilion liberian, a pornit printr-un coridor temporar stabilit pentru navele civile.

„Nava se afla în port din 20 februarie 2022, cu produse din oțel pentru țările africane”, a spus Kubrakov pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Statul Major ucrainean a declarat în informarea zilnică din 27 august că au avut loc „peste 40 de confruntări de luptă” în toată țara în ultimele 24 de ore.

„Ucraina continuă să desfășoare o operațiune ofensivă în direcția Melitopol și și-a consolidat pozițiile obținute”, spun reprezentanții armatei, referindu-se la orașul-port din regiunea Zaporojie ocupat de Rusia din martie 2022.

Melitopol este un centru vital de tranzit pentru forțele ruse și o legătură cheie în așa-numitul „pod terestru” dintre peninsula ucraineană ocupată a Mării Negre din Crimeea și părțile ocupate de ruși din estul Ucrainei care se învecinează cu Rusia.

Într-un raport publicat pe 26 august, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA se afirmă că contraofensiva în curs a Ucrainei „a obținut progrese semnificative din punct de vedere tactic” în partea de vest a regiunii Zaporojie.

XS
SM
MD
LG