Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: „Voi rămâne în capitală. Familia mea e și ea în Ucraina”


Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat vineri că va rămâne la Kiev, în timp ce forțele ucrainene luptă contra invadatorilor ruși care avansează spre capitala ucraineană, în cel mai puternic atac asupra unui stat european de la al doilea război mondial încoace, relatează Reuters.

Dimineața devreme joi, Rusia a lansat un atac terestru, aerian și de pe mare împotriva Ucrainei, după un mesaj televizat al președintelui rus Vladimir Putin, care a spus că invadarea acestei țări vecine este menită să o demilitarizeze și „de-nazifice”.

Mai multe oficialiăți americane și ucrainene au spus că obiectivul Rusiei este de a captura Kievul și de a răsturna guvernul, pe care Putin îl privește ca pe o marionetă a Statelor Unite, mai scrie Reuters. Trupele ruse au capturat fosta centrală de la Cernobîl în timpul înaintării lor spre Kiev pe cea mai scurtă rută către capitala ucraineană, venind dinspre Belarus.

„Dușmanul m-a marcat drept ținta numărul unu” a avertizat Zelenski vineri într-un mesaj televizat. „Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă politic Ucraina distrugându-l pe șeful statului”.

„Voi rămâne în capitală. Familia mea e și ea în Ucraina”

Putin susține că derulează „o operațiune militară specială” pentru a opri genocidul pe guvernul ucrainean l-ar derula împotriva propriului popor, o acuzație despre care Occidentul spune că este nefondată. Liderul de la Kremlin mai afirmă că Ucraina ar fi un stat nelegitim al cărui teritoriu ar aparține Rusiei.

Întrebat dacă e îngrijorat cu privire la siguranța șui Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pentru rețeaua CBS: „Din tot ce știu, președintele Zelenski rămâne la post în Ucraina, și bineînțeles că suntem îngrijorați de securitatea tuturor prietenilor noștri din Ucraina - oficialități guvernamentale și ceilalți”.

XS
SM
MD
LG