Linkuri accesibilitate

Von Der Leyen, în fruntea delegației Comisiei Europene la summitul UE de la Kiev


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îi urează bun venit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de summitul UE de la Kiev, Ucraina 2 februarie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îi urează bun venit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de summitul UE de la Kiev, Ucraina 2 februarie 2023

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și o echipă de 15 comisari europeni se află la Kiev, la prima întâlnire comună cu guvernul ucrainean, cu o zi înainte de summitul Uniunea Europeană - Ucraina din capitala ucraineană.

La acest eveniment la nivel înalt care evidențiază sprijinul ferm al UE pentru Ucraina în fața invaziei Rusiei urmează să discute despre reformele de care are nevoie Ucraina pe drumul său lung către aderarea la blocul celor 27 de membri.

„Mă bucur să mă întorc la Kiev, a patra oară de la invazia Rusiei”, a scris von der Leyen pe Twitter la sosirea cu trenul în capitala ucraineană.

„De data aceasta, cu echipa mea de comisari”, a scris ea, adăugând: „Suntem aici cu toții pentru a arăta că UE este alături de Ucraina mai ferm ca niciodată. Și pentru a aprofunda, pe mai departe, sprijinul și cooperarea noastră”.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și comisarul pentru extindere, Oliver Varhelyi, se numără printre membrii delegației.

„Am sosit la Kiev pentru a transmite cel mai puternic mesaj de susținere din partea UE tuturor ucrainenilor care își apără țara”, a scris Borrell pe Twitter, adăugând: „Asistența UE a ajuns la 50 de miliarde de euro de la începutul războiului cu Rusia. Europa a fost unită cu Ucraina din prima zi. Și va fi în continuare alături de voi pentru a învinge și a reconstrui”.

Într-o declarație anterioară, Comisia a precizat că discuțiile vor aborda reconstrucția Ucrainei și aspirațiile sale de aderare la UE. În iunie, Ucraina a primit statutul de candidat la aderarea la blocul celor 27 de membri.

„Întâlnirea va fi o oportunitate de a face schimb de informații cu privire la numeroasele domenii de cooperare dintre UE și Ucraina”, se arată în declarație, care a numit evenimentul un „simbol puternic” al sprijinului UE pentru Ucraina „în fața agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei”.

Von der Leyen se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 2 februarie, iar președintele Consiliului European, Charles Michel, va sosi la summitul de la Kiev pe 3 februarie.

Prim-ministrul Denis Șmîhal a numit aceste întâlniri „două evenimente extrem de importante” pentru integrarea europeană a Ucrainei.

Vizita are loc la o zi după ce locuințele mai multor oficiali de rang înalt au fost percheziționate de agenții anticorupție în cadrul celei de-a doua razii anti-corupție într-o săptămână.

Zelenski s-a angajat să elimine corupția înrădăcinată care a slăbit eficiența instituțiilor statului, chiar și în timp ce țara s-a confruntat cu o Rusie din ce în ce mai agresivă din 2014, culminând cu invazia neprovocată a Moscovei.

XS
SM
MD
LG