Linkuri accesibilitate

Von der Leyen la Kiev: UE accelerează procedura de admitere


Șefa Comisiei Europene aprinde o lumânare la o biserică din Bucea, Ucraina, 8 aprilie 2022.
Șefa Comisiei Europene aprinde o lumânare la o biserică din Bucea, Ucraina, 8 aprilie 2022.

Ucraina a primit chestionarul din partea Uniunii Europene care după ce va fi completat va aduce această țară mai aproape de statutul de țară candidată la aderare.

Vorbind la Kiev, alături de președintele Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a promis că acest proces (completarea chestionarului și analizarea lui la Bruxelles) o să dureze „săptămâni, nu ani”, fiindcă a fost cumva accelerat de război.

„Nu va fi, ca de obicei, o chestiune de ani să ne formăm o opinie, cred că e o chestiune de câteva săptămâni”, a spus von der Leyen, citată de Reuters.

Referindu-se la efectele sancțiunilor internaționale impuse Rusiei ca reacție la invazia din Ucraina, von der Leyen a comentat: „Rusia se îndreaptă spre o criză economică, financiară și tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre un viitor european”.

Primind chestionarul, Zelensky i-a asigurat pe jurnalişti că va fi gata într-o săptămână.

Pe 28 februarie, la patru zile după ce a fost atacaă militar de Rusia, Ucraina a înaintat o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană. A fost urmată de Georgia și de Republica Moldova.

Procedura de aderare la Uniunea Europeană durează ani întregi, uneori chiar decenii.

Președintele Zelenski solicitase de la început o procedură de urgență de aderare la blocul pan-european, care însă nu este prevăzută în tratatele comunitare.

„Nu putem renunța la criteriile de primire în Uniunea Europeană. Am semnat cu toții tratatele iar acestea prevăd precondiții ce trebuie îndeplinite", declara luna trecută Ursula von der Leyen într-un interviu la postul de radio Deutschlandfunk, citat de Deutsche Welle.

Completarea chestionarului înmânat vineri Ucrainei este numai începutul unei proceduri de durată.

Miercuri la Strasbourg, Comisia parlamentară de Asociere Moldova – Uniunea Europeană a adoptat o declarație în care cere instituțiilor europene să sprijine acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată la aderare.

„Tot ceea ce Uniunea Europeană oferă Ucrainei, trebuie să ofere și Republicii Moldova în perioda de față” a cerut europarlamentrul român Sigfried Mureșan, co-președinte al acestei Comisii.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG