Linkuri accesibilitate

Von der Leyen pledează pentru o Europă mai socială, democratică și ecologică


Ursula von der Leyen, candidata la funcția de președinte al Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen, candidata la funcția de președinte al Comisiei Europene.

Va fi suficient pentru a câștiga președinția Comisiei Europene? Votul Parlamentului European are loc seara.

Actualizare: 12.00

Popular Europenii și Renew Europen au declarat deja în Parlamentul European că vor sprijini candidatura lui von der Leyen, Verzii au reafirmat că nu o vor vota. Rămâne de văzut ce vor face social-democrații, pentru că în cadrul fracțiunii, candidatura lui von der Leyen este respinsă categoric de social-democrații germani (16 deputați). Lidera grupuui parlamentar, Iratxe Garcia nu a spus cum vor vota deputații ei dar a precizat că social-democrații nu vor să vadă „o criză instituţională în UE” care să întârzie măsuri importante. Candidatura lui von der Leyen se bucură, se pare, de sprijinul prim vicepreședintelui Comisiei Europene, socialistul Frans Timmermans.

Timmermans a fost candidatul social-democraților la funcția de președinte al Comisiei Europene dar nu a obținut sprijinul unanim al șefilor de stat din Consiliul European. Într-o viitoare comisiei condusă de von der Leyen ar urma să-și păstreze, se pare, funcția de prim vicepreședinte, alături de daneza liberală Margrethe Vestager.

Votul în plenul Parlamentului European este programat pentru ora 19.00

-----------------------------------------------

Candidata la funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis mai multă „democrație” pentru Europa și mai multă egalitate, mai ales între genuri. În discursul ținut în Parlamentul European înainte ca noii deputați să voteze asupra candidaturii ei, von der Leyen și-a prezentat viziunea pentru următorii cinci ani, în care lupta pentru a combate schimbările climatice va ține un loc central. La fel însă, crearea unei Uniuni Europene mai sociale, prin introducerea unui salariu minim obligatoriu european și a unei asigurări de șomaj.

Von der Leyen și-a reluat și angajamentele privind adâncirea democrației și intensificarea eforturilor de a garanta respectate principiilor statului de drept: a promis o dezbatere europeană de doi ani, în cursul căreia cetățenii europeni să-și poate exprima opiniile și introducerea de liste transnaționale. Totodată, Parlamentul European ar urma să aibă, pentru prima dată, dreptul la inițiativă legislativă.

Von der Leyen are nevoie de minimum 374 de voturi din totalul de 747. Votul est anonim, va avea loc seara, iar rezultatul nesigur. În caz că aceasta candidatură este respinsă, Consiliul european trebuie să propună un nou candidat în decurs de o lună, iar Parlamentul va vota în octombrie întreaga listă a noii Comisii Europene.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG