Linkuri accesibilitate

Vor rezista rețelele electrice dacă va fi oprită livrarea gazelor? | Președinția și Parlamentul renunță la gaze 


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Știrile presei moldovene

  • Guvernul se pregătește de oprirea importurilor de gaze din Rusia. Portalul Mold-Street trece în revistă o serie de măsuri pentru diminuarea unei eventuale crize a gazelor. Între altele, până la 15 septembrie, Moldelectrica și distribuitorii de energie electrică vor prezenta autorităților rapoarte despre rezistența rețelelor, în caz că cererea de curent va crește din caza lipsei gazelor. Portalul mai notează că autoritățile au de gând să cumpere lemne din România și să raționalizeze consumul de resurse energetice.
  • Mai multe instituții ale statului de la Chișinău renunță la gaz și se conectează la sursa centralizată de încălzire. NewsMaker scrie că Termoelectrica finalizează procedurile de reconectare, prin semnarea contractelor de furnizare a serviciilor de termoficare cu 12 instituții publice. Între acestea se află Parlamentul, Președinția, Comisia Electorală Centrală și mai multe ministere.
  • R. Moldova a fost condamnată de 568 de ori la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în urma constatării a 730 de încălcări ale drepturilor omului, în cei 25 de ani de când Înalta Curte examinează plângerile depuse împotriva Republicii Moldova. Cele mai multe au vizat încălcarea dreptului la un proces echitabil, potrivit unui raport al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, citat de Ziarul Național.
  • Diplomația de la Chișinău a condamnat atacurile armatei ruse contra infrastructurii civile din Ucraina. În declarația ministerului moldovean de externecitată de TV8 se spune că aceia care se fac vinovați de acest „comportament barbar” trebuie trași la răspundere conform legislației internaționale. Diplomația moldoveană a deplâns faptul că recentele atacuri absolut nejustificate asupra infrastructurii civile din Harkov au lăsat fără electricitate mai multe regiuni din Ucraina.
  • Un control privind gestionarea banilor pentru tratarea de COVID a scos la suprafață probleme grave de management la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău. Portalul Sănătate INFO scrie că echipele de evaluare au depistat multiple erori de raportare, lipsa documentelor confirmative și a dovezilor că banii primiți de la Compania Națională de Asigurări în Medicină au fost cheltuiți și în alte scopuri decât tratarea pacienților.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de atenția publicului moldovean s-au bucurat declarațiile președintelui Volodimir Zelenski, citate de Jurnal TV, ca reacție la atacurile armatei ruse asupra infrastructurii energetice care a lăsat fără curent Harkovul și mai multe localități din regiune. Președintele de la Kiev a declarat că nici măcar frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt mortale pentru ucraineni precum sunt „prietenia și fraternitatea” Rusiei.
  • O altă știre populară pe Facebook este aceea în care liderul la Kiev Volodimir Zelenski spune că nu va discuta cu aceia care îi dau ultimatumuri, explicând astfel de ce refuză să negocieze pacea cu Moscova.
  • Aplicația de monitorizare a rețelelor CrowdTangle arată că pe Instagram e populară știrea Europei Libere despre îndemnul adresat de președintele francez Emmanuel Macron omologului său rus Vladimir Putin de a-și retrage armele și trupele de lângă centrala nucleară de la Zaporojie.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG