Linkuri accesibilitate

Vox populi: chișinăuienii despre suspendarea ajutoarelor UE (VIDEO)


Vox populi: chișinăuienii despre suspendarea ajutoarelor UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00

În dialogul cu guvernul de la Chișinău, Uniunea Europeană a precizat că reluarea ajutorului financiar pentru Republica Moldova ar urma să fie condiționat de: validarea alegerilor locale, de rezultatele unei anchete eficiente în cazul devalizării sistemului bancar și de recuperarea banilor sustrași. Cum văd cetățenii moldoveni aceste cerințe și ce părere au despre schimbul de replici dintre guvernul de la Chișinău și instituțiile europene? Sunt câteva întrebări pe care stagiara Europei Libere, Felicia Crețu, le-a adresat trecătorilor întâlniți în centrul capitalei:

„Ne-au făcut așa din deget, ca noi să menținem acele principii democratice pentru care noi am luptat și pentru care luptăm în continuare. Și în cazul dat noi nu trebuie să urâm pe cineva, trebuie să ne gândim, dar ce facem noi pentru ca la noi în țară totul să fie așa cum ne dorim noi.”

„Eu nu am ce spune, Europa are dreptate, nu avem de ales. Ei atât de mult ne ajută cu resurse, noi trebuie cumva să suferim de la asta [suspendarea ajutorului financiar al UE, după invalidarea alegerilor de la Chișinău].”

„Dar de ce ne-au tăiat [din ajutorul financiar]? Eu totuși, vă spun sincer că n-am înțeles care-i cauza, fiindcă, mă rog, noi suntem de la țară și nu avem timp să privim și să înțelegem toate noutățile acestea.”

„Cred că au făcut bine, pentru că rezultatele alegerilor au fost corecte, iar invalidarea a fost un pas greșit.”

„Legile justiției nu cred că merită a fi analizate de către un alt complet de judecată sau de către alte autorități.”

„Banii ăștia nu știu unde vor să-i folosească, pe care voiau să-i primească, spun că pentru copii. Totul este minciună.”

„Ei se critică unul pe altul acolo și nu găsesc limbă comună ca să putem merge înainte. Desigur că-i rău pentru oameni.”

„Da’ cum să fii de acord cu așa ceva? Dacă nu erau toate lucrurile acestea care se fac la noi, nu aveau să taie din bani. Cred că așa au considerat că trebuie, poate i-or învăța minte.”

„Dacă UE ar fi atras atenție la dezordinea din țara noastră, probabil că nu ajungeam aici. Ei ne tot oferă bani, credite, dar nu se vede nicio dezvoltare. Declarațiile cum că asistenţa suspendată urma să ajungă la oameni, în grădinițe etc. sunt vorbe de ochii lumii. Unde s-au cheltuit celelalte milioane, care tot erau prevăzute pentru oameni, pentru drumuri? Vedeți schimbări? Noi trăim din ce în ce mai rău. Milioanele vin, dar trăim mai greu.”

„Dacă au hotărât ei să penalizeze, tu nu poți să-ți schimbi vectorul european sau valorile sau ceea spre ce tinzi doar din considerentul că cineva a hotărât să pedepsească ceva.”

„În țara asta nu trebuie ruble, pentru că dispar sau se introduc acolo unde nu trebuie, în alegeri, în... Când sunt prea mulți, tot îi mănâncă cineva, nu?”

XS
SM
MD
LG