Linkuri accesibilitate

Vrăjitori, vraci și mistici, o branșă înfloritoare în Rusia pe timp de război


Numărul rușilor înscriși la cursuri online de „tehnici mistice”, cum ar fi cărțile de tarot, a fost de 20 de ori mai mare în martie 2023 decât cu un an înainte (foto arhivă)
Numărul rușilor înscriși la cursuri online de „tehnici mistice”, cum ar fi cărțile de tarot, a fost de 20 de ori mai mare în martie 2023 decât cu un an înainte (foto arhivă)

Invazia Rusiei în Ucraina a început acum 20 de luni și nu i se întrevede sfârșitul. Din cauza incertitudinii, participarea rușilor la cursurile online de astrologie, la ghicitul în cărți și altele asemenea a crescut vertiginos.

Alia este o femeie de 27 de ani din orașul siberian Krasnoiarsk, al cărei iubit este un soldat mobilizat care participă la invazia Rusiei în Ucraina vecină. Absența îndelungată a acestuia și lipsa frecventă de comunicare au determinat-o să studieze cărțile de tarot, un sistem medieval presupus a fi capabil de divinație supranaturală.

„Îmi doream de mult timp să studiez tarotul, dar nu am apucat niciodată să fac acest lucru”, a declarat Alia, care, la fel ca mai multe persoane intervievate pentru acest reportaj, a cerut ca numele ei de familie să nu fie dezvăluit. „Dar după ce prietenul meu a plecat la luptă, am început să dau în cărți. Mă liniștește”.

Alia este departe de a fi singura care recurge la ghicitul în cărți, în condițiile în care războiul din Ucraina se apropie de a doua aniversare și nu se întrevede un sfârșit.

Potrivit unei relatări publicate în luna martie, în ziarul Kommersant, care citează analiști din domeniu, numărul persoanelor care se înscriu la cursuri online de „tehnici mistice”, cum ar fi cărțile de tarot, a fost de 20 de ori mai mare în martie 2023 decât cu un an înainte.

Școala de ocultism online Padma, de exemplu, pretinde că oferă „studii de magie pentru începători”, „cursuri online pentru dezvoltarea capacităților magice” și „ezoterică practică pentru începători și avansați” sub formă de „lecții live și cursuri de perfecționare”. Seminariile online de patru zile costă aproximativ 8500 de ruble (85 de euro). „Academia” de misticism online Elara oferă cursuri de citire a tarotului, „magie cu lumânări” și protecție împotriva „deochiului și a blestemelor”.

„Ghicitul norocului și tarotul devin o formă de relaxare magică în aceste vremuri tulburi, o pastilă magică pentru rezolvarea problemelor”, spune Elena Oster, psihologă din Sankt Petersburg . „Unul dintre motivele pentru care oamenii sunt atât de atrași de magie în astfel de vremuri este dorința de a găsi stabilitate într-o lume în schimbare. Magia creează senzația de control asupra lumii exterioare”.

Oster mai spune că absența unor surse de informare independente și de încredere i-a determinat pe mulți ruși să apeleze la escrocii de pe internet, inclusiv la organizații/indivizi care vând obiecte mistice.

„În această eră digitală, când granița dintre realitate și iluzie a fost ștearsă, capacitatea noastră de gândire critică s-a redus semnificativ”, spune ea. „În vremuri de criză, oamenii își pierd încrederea în viitor, iar magia creează iluzia că-ți poți controla destinul.”

Piața cărților pe teme religioase și oculte a crescut substanțial în 2023, în timp ce vânzările de cărți de tarot pe retailerul online Ozon au crescut cu 36% față de 2022, relata luna trecută Izvestia. Din ce în ce mai mulți ghicitori și cititori de cărți își anunță serviciile online.

Anunțuri online pentru servicii de ghicit în St. Petersburg
Anunțuri online pentru servicii de ghicit în St. Petersburg

În iulie, Kommersant relata că cererea de programe pe teme oculte și mistice la televiziunea rusă era, de asemenea, în creștere. „Canalele de televiziune au început să retransmită emisiuni vechi și să producă altele noi”, relata cotidianul, citând experți care legau această tendință de dorința tot mai mare a publicului de a înțelege „de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă”.

„Cred că voi merge din nou”

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, prietenul Ekaterinei Bîkanova s-a înrolat voluntar. Ulterior, el a semnat un contract cu grupul de mercenari Wagner.

„Ghiceam în cărți tot timpul”, se confesează Bîkanova, o tânără de 23 de ani din Kursk, pentru RFE/RL. „Din acestea, aflam tot ce i se întâmpla. Odată cărțile spuneau ceva despre un fel de rană la picior. Pe atunci, nu mai aveam nicio știre de el de ceva vreme. La aproximativ 10 zile după acea citire, mi-a scris și mi-a spus că totul este în regulă. O lună mai târziu, mi-a spus că un prieten de-al lui fusese rănit la picior.”

„Acum este acasă”, a adăugat ea, „dar intenționează să semneze un alt contract. Nu știu cum voi trece peste asta - nu-mi pot imagina. Este ceva străin și terifiant pentru mine. Dar trebuie să cred în ce e mai bun”.

În vremuri turbulente și nesigure, credința în magie poate „crea iluzia controlului”, spune psihologa Elena Oster (foto arhivă)
În vremuri turbulente și nesigure, credința în magie poate „crea iluzia controlului”, spune psihologa Elena Oster (foto arhivă)

Tatiana, o femeie de 27 de ani din Krasnoiarsk, a folosit cărțile de tarot ca să afle dacă iubitul ei mobilizat îi este fidel.

„Iubitul meu - mai degrabă, fostul meu iubit - luptă în zona Herson”, spune ea. „Bănuiam că-mi este infidel după ce a devenit ascuns și certăreț. În urmă cu o lună, am decis să merg la o ghicitoare să-l verific. În cele din urmă, temerile mele au fost confirmate. Am aflat ceea ce aveam nevoie să știu. A fost îngrozitor:eu nu-mi găseam locul de nerăbdare așteptându-l în timp ce el mă trăda - și nu doar o dată."

"În cele din urmă, ne-am despărțit", a spus ea. „Ghicitoarea a făcut asta, cu cunoștințele ei despre cărțile magice. M-a ajutat să aflu despre trădare și despre faptul că există și o a treia persoană în relația noastră. Mă bucur că am mers la ghicitoare. Cred că voi merge din nou și ca să văd ce mă așteaptă în viitor."

Anna, o tânără de 31 de ani din Sankt Petersburg, a consultat un medium din Moscova și a aflat că soțul ei o înșela cu o femeie-soldat. „Bănuiam că soțul meu mă înșela în timp ce era plecat la război, iar ea mi-a confirmat acest lucru", a spus Anna. „Ea a citit în cărțile de joc că mă înșală și chiar a descris-o pe femeie. În cele din urmă, soțul meu a mărturisit. Deci, de ce nu aș crede în magie? Dar este în regulă. El se va întoarce și vom trece peste asta".

Margarita Esenina este o tânără de 20 de ani din Pskov. Soțul ei este soldat mobilizat în Ucraina, iar ea plătește o clarvăzătoare din Moscova care arde lumânări pentru protecția lui.

„Am plătit de două ori câte o mie de ruble (11 dolari) ca soțul meu să fie bine sănătos după ce un camarad al lui a fost ucis”, a spus ea. „Soțul meu a supraviețuit, dar a suferit o comoție cerebrală. Acum este protejat de o lumânare. Am comandat același ritual pentru copiii noștri. Cred în acest vraci și sunt convinsă că totul va fi bine pentru familia mea."

„Cercul de putere”

Nu doar Rusia, ci și alte foste țări sovietice au cunoscut o creștere similară a misticismului în timpul și după prăbușirea Uniunii Sovietice. Televiziunea de stat difuza emisiuni de vindecare prin credință în care apăreau clarvăzători precum Anatoli Kașpirovski, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din Rusia în anii 1990 și tot pe-atunci a fost ales în Duma de Stat. Kașpirovski a revenit în mod neașteptat în lumina reflectoarelor în Rusia în 2009, în timpul crizei financiare mondiale.

Nu mai departe de 2017, Academia Rusă de Științe a raportat că în Rusia existau aproximativ 800 000 de vindecători prin credință și vraci sau practicanți de tehnici oculte, comparativ cu doar 640.000 de medici.

În februarie 2019, un grup de „vrăjitoare” a desfășurat un „ritual magic" numit „cercul puterii”, care-și propunea să transfere „energie mistică” către președintele Vladimir Putin.

„Rădăcinile gândirii magice sunt adânci, merg secole în urmă”, spune psihologa Oster pentru RFE/RL. „Într-o lume plină de evenimente neașteptate care nu pot fi gestionate, ritualurile, vrăjile, credința în amulete magice etc. creează iluzia controlului”.

XS
SM
MD
LG