Linkuri accesibilitate

Vučić cere măsuri dure de control al armelor de foc după al doilea atac armat din Serbia


Serbia Launches Security Operation After Second Mass Shooting
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:44 0:00

Cel puțin opt persoane au fost ucise și 14 au fost rănite într-un schimb de focuri de armă în masă care a avut loc în apropiere de Belgrad, al doilea incident de acest fel în Serbia în mai puțin de două zile, au declarat oficialii pe 5 mai.

Președintele Aleksandar Vučić a propus măsuri care, potrivit acestuia, echivalează cu „o dezarmare practică” a civililor sârbi.

Un suspect în vârstă de 21 de ani, identificat doar ca U.B., a fost arestat după o urmărire de câteva ore în apropiere de orașul Kragujevac, în centrul Serbiei, a anunțat Ministerul de Interne într-o declarație din 5 mai, fără a oferi un motiv pentru împușcături.

„Suspectul U.B., născut în 2002, a fost prins în apropierea orașului Kragujevac. El este suspectat că a ucis opt persoane și a rănit 14 peste noapte”, informează ministerul, adăugând că a fost deschisă o anchetă. „Poliția depune eforturi pentru a face lumină asupra tuturor faptelor și circumstanțelor în care s-a petrecut acest incident”, a adăugat comunicatul.

Împușcăturile au avut loc la sfârșitul zilei de 4 mai în satele Dubona, Malo Orasje și Sepsin, în apropiere de Mlademovac, la aproximativ 40 de kilometri sud de capitală, au precizat autoritățile.

Trei dintre răniți au fost operați de urgență la un spital local, au relatat corespondenții RFE/RL. Ministerul Sănătății a lansat un apel către cetățeni să doneze sânge.

Radiodifuzorul de stat RTS a relatat că suspectul a început să tragă asupra oamenilor din Dubona după o aparentă ceartă cu un polițist, la sfârșitul zilei de 4 mai, în curtea unei școli locale. Suspectul a plecat și s-a întors cu o pușcă automată, trăgând la întâmplare dintr-un vehicul în mișcare și ucigând cel puțin opt persoane.

Incidentul a avut loc la mai puțin de 48 de ore după ce un elev de 13 ani a împușcat mortal opt copii și un agent de securitate și a rănit șapte persoane la 3 mai într-o școală din Belgrad.

„Un atac terorist”

În Serbia s-a declarat doliu național de trei zile pentru victimele împușcăturilor de la 3 mai, care au provocat unde de șoc în țară și l-au determinat pe Vucic și guvernul său să anunțe o revizuire amplă a permiselor existente pentru arme private și alte măsuri.

Într-un discurs adresat națiunii pe 5 mai, Vučić a declarat că ultimul incident a fost „un atac terorist” și a promis măsuri dure de control al armelor de foc care vor echivala cu ceea ce el a spus că este o "dezarmare practică" a țării.

Serbia are deja o legislație strictă privind controlul armelor de foc, dar țara este plină de arme rămase în urma războaielor din Balcani din anii 1990. Vučić a declarat că proprietarii de arme trebuie să treacă prin verificări psihologice mai amănunțite și mai frecvente. De asemenea, el a anunțat că Serbia va angaja 1200 de polițiști suplimentari pentru a spori securitatea în școlile sârbești. „Avem 331 de școli în Belgrad și vor fi 331 de agenți de poliție școlară în ele”, a declarat Vučić.

Josep Borell, însărcinat cu politica externă a UE, le-a transmis locuitorilor din Serbia că UE este alături de ei și le împărtășește durerea. „Este o tragedie șocantă și teribilă - suntem alături de poporul sârb în aceste momente dificile", a scris Borrell pe Twitter.

Nu este primul incident de acest fel care are loc în zona Mladenovac din Serbia.

În aprilie 2013, veteranul armatei Ljubisa Bogdanovic a ucis 13 persoane în satul Velika Ivanca, în apropiere de Mladenovac, în cel mai sângeros atac armat în masă din Serbia.

XS
SM
MD
LG