Linkuri accesibilitate

Washington-ul îngrijorat de posibilitatea ca Marea Britanie să încalce tratatul Brexit


Premierul britanic Boris Johnson într-o videoconferință cu conducerea Uniunii Europene, iunie 2020.

Perspectiva absenței unui acord comercial care să însoțească Brexit-ul britanic stârnește îngrijorare la Washington.

Corespondență de la Washington: Brexit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi a declarat că un acord comercial Statele Unite – Marea Britanie este exclus dacă Londra încalcă pactul cu Uniunea Europeana în legătură cu frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord. „Acordul Good Friday este piatra de temelie a păcii în Irlanda de Nord și o sursă de inspirație pentru întreaga lume” – a spus Pelosi, continuând: „Marea Britanie trebuie să respecte protocolul cu privire la Irlanda de Nord semnat cu Uniunea Europeană, menit să asigure libera circulație a bunurilor la frontiera respectivă. Dacă Marea Britanie violează tratatele internaționale și acordurile cu privire la Irlanda de Nord, un există nici o posibilitate ca o înțelegere comercială între Marea Britanie și Statele Unite să fie ratificată de Congres”. Ea a explicat că acordurile cunoscute sub denumirea de Good Friday sunt prețuite de poporul american și vor fi apărate cu mândrie de Congres. Declarațiile lui Pelosi survin după de guvernul Boris Johnson a prezentat un proiect de lege care nesocotește porțiuni ale acordului Brexit, încălcând astfel legislație internațională. Proiectul ar permite Marii Britanii să definească unilateral ce bunuri care traversează frontiera între Irlanda de Nord și Irlanda vor avea de plătit tarife. Acordul Brexit prevede însă că această decizie aparține unui Comitet Comun, cu reprezentanți din Marea Britanie și Uniunea Europeana. Oficialități de la Brusseles au reacționat cu mânie la încercarea guvernului de la Londra, spunând că ar putea reprezenta sfârșitul oricărei încercări serioase de a negocia un acord care să reglementeze Brexit.

Răspunsul oficial a venit, într-o manieră mai reținută, de la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la planurile Londrei și a avertizat că o astfel de măsură va submina încrederea reciprocă. Reamintim că acordul Good Friday datează din 1998 și a pus capăt violențelor din Irlanda de Nord, care au început în anii ’60. Acel acord a fost mediat de Statele Unite, în timpul administrațiilor Bill Clinton în Statele Unite și Tony Blair, în Marea Britanie.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG