Linkuri accesibilitate

Washingtonul a condamnat atacarea clădirilor guvernamentale din capitala Braziliei


Membri ai poliției călare braziliene încearcă să-i disperseze pe suporterii fostului președinte la o demonstrție contra președintelui Luiz Inacio Lula da Silva, capiutala Brasilia, Brazilia, 8 ianuarie 2023.
Membri ai poliției călare braziliene încearcă să-i disperseze pe suporterii fostului președinte la o demonstrție contra președintelui Luiz Inacio Lula da Silva, capiutala Brasilia, Brazilia, 8 ianuarie 2023.

Cele întâmplate la 6 ianuarie 2021 în Statele Unite s-au repetat la doi ani și o zi după aceea în Brazilia, unde susținători ai aliatului lui Trump, Jair Bolsonaro – care a pierdut și el alegerile prezidențiale – au atacat clădiri guvernamentale, între care, așa cum s-a întâmplat și în America, clădirea Parlamentului.

Washington condamnă violențele din Brazilia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Duminică, președintele Statelor Unite Joe Biden a condamnat „asaltul împotriva democrației în Brazilia”. În afară de clădirea Parlamentului, sprijinitorii lui Bolsonaro au mai atacat și Palatul Prezidențial – noul președinte nefiind acolo – și Curtea Supremă. Biden a spus că dorește să continue colaborarea cu succesorul lui Bolsonaro, președintele Luiz Inacio Lula da Silva, care este la al doilea mandat la conducerea Braziliei.

„Condamn atacul împotriva democrației și transferului pașnic la putere în Brazilia. Instituțiile democratice braziliene au tot sprijinul nostru, voința poporului brazilian nu trebuie subminată” – a scris Biden pe twitter. La începutul zilei, Biden spusese că situația din Brazilia este „revoltătoare”. Când a candidat la președinție prima dată, Biden a făcut din apărarea democrației în America, prioritatea sa numărul unu, amenințarea repzentată de Trump fiind rațiunea pentru care spunea că candidează.

În toți anii respectivi, Bolsonaro a fost privit în Brazilia ca o copie a lui Trump, asta mai ales în condițiile scepticismului ambilor cu privire la COVID19. Cele întâmplate la 6 ianuarie 2021 în Statele Unite, sunt considerate de mulți americani și de președintele Biden ca o ilustrare a faptului că elemente extremiste din mișcarea MAGA și-au propus să submineze tranziția democratică la putere, una dintre mândriile sistemului american, în ceea ce se consideră a fi o încercare a lovitură de stat.

A vedea acum același scenariu repetat în Brazilia, după ce acolo noul președinte fusese inaugurat, dă de gândit. Bolsonaro, un acolit al lui Trump, care – ca și acesta – nu și-a recunoscut înfrângerea, în încercarea de a-și deligitimiza succesorul a răspândit zvonul nesprijinit de dovezi că sistemul electronic de vot din Brazilia ar fi viciat, ceea ce a creat, ca în Statele Unite, o mișcare a celor care contestă scrutinul, unii dintre aceștia fiind inițiatorii actelor de violență din acest week-end.

Senatorul Bob Menendez, care conduce Comisia pentru Relații Externe a Senatului a condamnat asaltul „revoltător” împotriva clădirilor guvernamentale din capitala Braziliei, „incitat de demagogul Bolsonaro și disprețul lui pentru principiile democratice”. Menendez a mai arătat că la doi ani de la evenimentele de la 6 ianuarie 2021, „moștenirea lui Trump continuă să otrăvească emisfera noastră. Protejarea democrației și responsabilizarea celor care o amenință sunt esențiale”, se spune în declarația lui Menendez.

XS
SM
MD
LG