Linkuri accesibilitate

Weekend european LGBTQ dedicat pionerilor mișcării


La marșul de la Madrid în Spania, 6 iulie 2019. *(REUTERS/Javier Barbancho)

La împlinirea a 50 de ani de la revoltele de la New York, considerate începutul mișcării pentru drepturile persoanelor LGBTQ.

Mai multe metropole europene au găzduit la sfârșitul săptămânii marșuri ale comunităților sexuale, marcând și împlinirea a 50 de ani de la revoltele de la New York, considerate începutul mișcării pentru drepturile persoanelor LGBTQ. O altă temă comună a paradelor din Europa a fost retorica homofobă a unor partide populiste, de dreapta.

Mesajul paradelor gay este de obicei incluziunea, dar la Madrid, la sfârșitul săptămânii, s-a scandat și „Fuera!” (afară), la adresa reprezentanților noilor partide populiste de dreapta, Ciudadanos și Vox, considerate vinovate de încurajarea retoricii homofobe într-o Spanie care se mândrește cu reputația ei liberală.

„Mințile închise nu își mai au locul, nici în Spania, nici în lume”, a declarat pentru „El Pais” o participantă la Orgullo Gay, cum se numește festivalul Pride în spaniolă.

În Spania relațiile homosexuale au fost decriminalizate în 1978, la trei ani după moartea dictatorului Francisco Franco; de atunci, Spania catolică a devenit una din cele mai gay-friendly țări din lume, legalizând căsătoriile gay și adopțiile de către cuplurile gay în 2005.

Participanții la parada de sâmbătă de la Madrid, în număr de peste 400.000, au adus un omagiu începuturilor luptei pentru drepturile gay în propria țară, dar și în lume: demonstranții din capitala spaniolă au purtat pancarte cu inscripția Stonewall, după numele barului din New York unde în urmă cu 50 de ani clienții gay nu s-au mai lăsați intimidați de polițiștii veniți să-i șicaneze, opunând rezistență în ceea ce este considerat începutul luptei pentru drepturile minorităților sexuale la scară globală.

„Ce se întâmplă în ultima vreme nu mă bucură deloc”, a declarat la Madrid un participant mai vârstnic la Orgullo Gay, care a apucat și vremurile represiunii franchiste, referindu-se la ascensiunea unor politicieni de dreapta cu apucături homofobe în Spania de azi.

Primăria capitalei spaniole s-a „reorientat” spre dreapta în iunie, după ce un candidat conservator a câștigat alegerile de primar cu sprijinul noului partid de extremă-dreapta Vox. Formațiunea ultra-conservatoare a spus printre altele că Orgullo Gay, care se ține an de an în inima orașului, ar trebui mutat la periferia orașului, și nu ar trebui sprijinit în nici un fel din banii publici.

Revirimentul homofobiei la nivel politic în Europa a fost condamnat și la alte parade gay ținute la sfârșitul săptămânii: de pildă la Budapesta, unde regimul premierului naționalist Viktor Orban denunță regulat, prin presa aservită, ceea ce consideră a fi homosexualii cu prea mare influență.

Omagii pionierilor mișcării LGBTQ, inclusiv participanților la revoltele din 1969 de la New York, s-au adus la sfârșitul săptămânii și la Londra, unde a avut loc una din cele mai mari parade din lume, cu sute de mii de participanți.

XS
SM
MD
LG