Linkuri accesibilitate

William Burns, viitorul șef CIA în administrația democrată


William Burns, numit să conducă CIA în administrația Biden (foto arhivă, Washington, 11 iulie 2013).

Pe fundalul procedurii de punere sub acuzare a președintelui Trump, Joe Biden continuă să-și formeze noul cabinet. Și vrea să pună CIA sub conducerea unui diplomat.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

În timp ce la Washington continuă dezbateri politice, antrenate de recentele acte de violență de la Congres – inclusiv punerea sub acuzație („impeachment”) a președintelui Trump în Camera Reprezentanților – președintele ales Joe Biden contină să-și facă noul cabinet. Cea mai recentă numirea este a lui William Burns în fruntea Agenției Americane de Informații, CIA.

William Burns, care este președintele organizației Carnegie Endowment for Democracy, va deveni – dacă va fi confirmat – primul diplomat de carieră, în fruntea agenției. El a deținut funcții de conducere la Departamentul de Stat și a fost ambasador în timpul unor administrații republicane și democrate, începând de la Reagan și până la Obama. Unii analiști susțin că e posibil ca angajați ai CIA să fie dezamăgiți că liderul un va fi unul dintre ei, așa cum a fost cazul în ultima perioadă a administrației Trump cu Gina Haspel.

Dar probabil ce l-a atras pe Biden este nu doar faptul că se cunoaște foarte bine cu Burns dar și imaginea sa de independență politică și faptul că are mare experiență în zone vitale, între care Rusia și Orientul Mijlociu.

Burns este privit ca unul dintre cei mai de succes diplomați ai generației sale. El a fost angajat în diplomația secretă care a dus la încheierea acordului nuclear cu Iranul, în 2015 – înțelegere la care Biden ar dori să revină. Burns îl cunoaște foarte bine și pe Vladimir Putin, al cărui comportament a devenit mai agresiv, pe arena internațională în ultimul deceniu.

Maniera în care administrația Biden se va raporta la Rusia este urmărită cu mare atenție de observatorii politici. Într-o recentă alocuțiune, Burns a spus că Statele Unite trebuie să joace un rol nou pe arena internațională – nu izolaționist dar nici o supraputere arogantă.

Burns crede că provocarea cea mai importantă pentru noua administrație este conexiunea între politica externă și reconstrucția internă. La rândul său, președintele Biden a declarat că Burns îi împărtășește opinia că activitatea de informații trebuie să fie apolitică și că cei implicați în ea își slujesc țara cu gratitudine și respect.

Vezi comentarii (1)

XS
SM
MD
LG