Linkuri accesibilitate

„Insolvenţă ordonată”


Monede euro germane
Monede euro germane

Propuneri germane privind excluderea Greciei din zona euro.

„Berlinul îşi pierde răbdarea cu Grecia” (FAZ), „Planul de austeritate al Greciei nu-i impresionează pe politicienii germani” (SZ) „Berlinul se pregăteşte pentru falimentul Greciei” (FR). Iată doar trei tiluri din ziarele germane de astăzi - „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, „Süddeutsche Zeitung” şi „Frankfurter Rundschau” - care se ocupă de problema acută a asanării zonei euro, după criza financiară nerezolvată a Greciei.

Propuneri germane privind excluderea Greciei din zona euro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct



Cum să fie rezolvată criza datoriilor de stat a iscat diferende majore chiar şi în sînul coaliţiei de guvernare creştin-democrat/liberală din Germania. Tot mai mulţi politicieni contestă poziţia Angelei Merkel care s-a pronunţat pentru continuarea acordării de ajutoare Atenei. În favoarea opţiunilor favorizate de cancelara Germaniei s-a pronunţat şi secretarul executiv al grupului parlamentar creştin-democrat, Altmaier, care a calificat drept contraproductive discuţiile privind eliminarea Greciei din zona euro. Pentru această soluţie radicală s-au pronunţat acum doi importanţi politicieni. Este vorba despre vicecancelarul Germaniei şi ministrul federal al economiei care este şi preşedinte al Partidului Liberal (FDP), Philip Rösler şi despre liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) şi prim ministru al landului federal Bavaria, Horst Seehofer.

În opinia liderului liberal soluţia rezolvării crizei datoriilor poate fi doar „insolvenţa ordonată”. Adică, Grecia să anunţe falimentul de stat, ceea ce ar permite o restructurare a datoriilor. Rösler a declarat că această chestiune este atît de gravă, încît nu mai poate fi tabuizată.

Fără ocolişuri diplomatice sau complezenţe corect politice a vorbit şi liderul creştin-social bavarez Horst Seehofer despre problema Greciei. Într-un interviu acordat postului public de televiziune ZDF, Seehofer a spus că insolvenţa Greciei nu mai poate fi exclusă şi ar fi chiar recomandabilă. Situîndu-se pe o poziţie total opusă faţă de Merkel, Seehofer s-a pronunţat în acest context pentru eliminarea Greciei din zona euro.

Conducerea Uniunii Creştin-Sociale (Bavareze) s-a întrunit în cursul zilei de luni la München în vederea formulării unei directive programatice care prevede, între altele, şi excluderea din zona euro a ţărilor cu datorii bugetare. A salva Grecia cu orice preţ, a declarat fostul lider al Uniunii Creştin-Sociale (bavareze) Erwin Huber într-un interviu cu „Deutschlandradio Kultur”, este o soluţie greşită. Uniunea Europeană trebuie să devină o comunitate a stabilităţii şi nu poate fi o Uniune a garanţiilor financiare fără acoperire - şi fără condiţii. Dacă unele state nu corespund „culturii de stabilitate”, a mai spus politicianul bavarez, ar trebui să existe şi posibilitatea ca ele să părăsească spaţiul monedei euro.

Fondul european creat pentru salvarea Greciei şi altor state cu probleme cuprinde un volum de 440 de miliarde de Euro. Fondul urmează să fie suplimentat, avînd un volum total de 780 de miliarde. Iniţial contribuţia Germaniei la fond ar fi fost de 123 de miliarde. Acum suma totală cu care va contribui Germania la „umbrela de salvare” (EFSF) a fost recalculată, fiind de 211 miliarde.
XS
SM
MD
LG