Linkuri accesibilitate

ZdG: 11 hectare pentru familia Dodon | Judecătorii respinşi de Sandu vor prelungirea mandatelor


Familia Dodon
Familia Dodon

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a anunțat pe 14 iunie, mai multe decizii aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale cu privire la organizarea echipelor mixte de control în punctele de trecere a frontierei moldo-române, citim în Ziarul de Gardă. Astfel, potrivit lui Revenco, derogările din cadrul normativ adoptate ieri vor permite amplasarea echipelor mixte a acțiunii de control pe teritoriul României.
  • Totodată, prin derogare din cadrul normativ, se va permite trecerea frontierei de stat în direcția de ieșire din R. Moldova, fără obligativitatea efectuării controlului la trecerea frontierei de stat până la traversarea acesteia – procedură juridică prin care o persoană se poate afla mai mult timp în zona verde, fără a fi scoasă din baza de date că ar fi părăsit țara, până la verificarea de către echipa mixtă.
  • Comisia Electorală Centrală a aprobat, în cadrul ședinței din 14 iunie, propunerile de modificare a Codului electoral precum și a unor acte normative, scrie Newsmaker.md. Se vrea ca alegerile să aibă loc în zilele de sâmbătă, nu de duminică. Totodată, prin derogare de la regula generală, alegerile în unele circumscripții electorale sau secții de votare pot fi desfășurate, din motive obiective, pe parcursul a două zile (vineri și sâmbătă). Propunerile vor fi trimise Guvernului şi Parlamentului.
  • Ambasada SUA la Chișinău urmărește dosarul intentat împotriva lui Igor Dodon pentru a se asigura că toate procedurile juridice sunt respectate, potrivit ambasadorului Kent D. Logsdon, citim în Jurnal.md.
  • „Bineînțeles noi nu putem interveni în procesele judiciare, dar vrem să ne asigurăm că îngrijorările noastre legate de respectarea procedurilor juridice și respectarea supremației legii sunt cunoscute. Este un lucru foarte important pentru SUA, noi facem asta în toată lumea”, a declarat Kent D. Logsdon.
  • Cei 13 judecători pe care preşedinta Maia Sandu a refuzat să-i numească în funcţie până la atingerea plafonului de vărstă au depus cereri la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a fi înaintaţi repetat la prelungirea mandatelor, citim în Anticoruptie.md. Solicitanţii vor trebui însă să mai aştepte, deoarece actualul CSM nu este în drept să decidă asupra promovării sau demiterii judecătorilor. Unul dintre solicitanţi e Serafim Vasilache. El zice că a intrat în posesia bunurilor imobile înainte să ajungă judecător. Magistratul a mai indicat că a primit în acest an ca donaţie de la tatăl său casa bunicului, scriitorul Vasile Vasilache.
  • Un medic veterinar din cadrul serviciului diagnostic de laborator al Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor din Bălți este cercetat penal de ofițerii CNA și procurori într-un dosar de abuz de serviciu, citim în Agora.md. Funcţionarul este bănuit că ar fi pus la cale o schemă prin care și-ar fi însușit abuziv sute de kilograme de carne sub pretextul că erau prelevate ca probe de laborator la eliberarea autorizațiilor sanitar-veterinare, fapt ce ar fi cauzat prejudicii considerabile agenților economici.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi dosarul de îmbogăţire ilicită al lui Igor Dodon în care, iată, va fi audiată şi soţia fostului preşedinte.
  • Cea mai comentată postare pe Facebook e a site-ului Timpul, un video în care soția unui soldat rus mort în Ucraina ne arată ce conţine o „pungă-cadou” din partea statului. Pe lîngă o felicitare de Ziua Rusiei, 12 iunie, în sacoşă mai erau o sticlă de ulei, pachete de zahăr, făină şi ovăz.
  • O altă postare comentată de pe Facebook, e a Ziarului de Gardă. Aflăm că familia Dodon a devenit, oficial, proprietara bazei de odihnă „Sadovo” din satul de baștină al fostului președinte Igor Dodon. Tranzacția a fost oficializată pe parcursul anului trecut, în perioada în care Dodon anunța că renunță la mandatul de deputat, după aproape cinci ani de când ZdG demonstra faptul că baza de odihnă fusese preluată de oameni apropiați lui Igor Dodon. În toată această perioadă, politicianul nega că ar avea vreo legătură cu proprietatea care se întinde pe o suprafață de 11 hectare, în codrii Moldovei, menționând cu mai multe ocazii că ea aparține „unui investitor din Rusia”. ZdG ne prezintă cronologia evenimentelor care contrazic afirmațiile lui Igor Dodon din ultimii 5 ani.
  • Pe Instagram cea mai comentată postare e a site-ului TV8.md: „Tatăl lui Guguță”, cunoscutul scriitor pentru copii Spiridon Vangheli a împlinit 90 de ani. “Pentru tot ce a făcut, pentru că a educat, pe lângă propriul copil, încă unul, pe Guguță, pe care l-a oferit literaturii moldovenești și universale, îi mulțumim scriitorului, îi urăm multă sănătate, inspirație și zbucium doar creativ!” a spus Ministrul Culturii Sergiu Prodan într-un mesaj de felicitare.

XS
SM
MD
LG