Linkuri accesibilitate

Zelenski îi cere premierului indian sprijin pentru aplicarea planului de pace în 10 puncte


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că a cerut ajutorul Indiei pentru a pune în aplicare o „formulă de pace” în timpul unei convorbiri telefonice cu premierul indian Narendra Modi la 26 decembrie.

Zelenski a oferit detalii despre convorbirea telefonică cu Modi într-un tweet în care a spus că a urat Indiei o președinție productivă a Grupului celor douăzeci (G20) de mari economii și a precizat că a anunțat formula sa de pace liderilor grupului luna trecută „Acum contez pe participarea Indiei la punerea sa în aplicare”, a spus Zelenski.

India a preluat președinția rotativă a G20 la 1 decembrie și va deține rolul de lider al organizației timp de un an.

Zelenski a luat cuvântul la summitul G20 din Indonezia din noiembrie, prezentând formula de pace în 10 puncte a Ucrainei privind modul în care se poate pune capăt războiului cu Rusia și cerând liderilor să o adopte.

Cele 10 condiții puse de Zelenski pentru încheierea războiului din Ucraina

  • Siguranța nucleară - nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru nuclear
  • Siguranța alimentară
  • Siguranța energetică
  • Eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate
  • Implementarea Cartei ONU și restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale
  • Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților
  • Dreptate - înființarea unui Tribunal internațional care să cerceteze „crimele” comise în timpul războiului declanșat de Rusia și înființarea unui Mecanism de compensare a pagubelor produse
  • Protejarea imediată a mediului
  • Prevenirea escaladării - risc care încă există
  • Confirmarea încetării războiului - după ce măsurile de mai sus vor fi puse în practică, trebuie ca părțile implicate să semneze un document de încetare a războiului.

Guvernul indian a precizat, într-o declarație citată de Reuters, că Zelenski și Modi au discutat despre oportunitățile de consolidare a cooperării bilaterale.

„Prim-ministrul a explicat principalele priorități ale președinției indiene a G20, printre care să dea glas preocupărilor națiunilor în curs de dezvoltare în probleme precum securitatea alimentară și energetică”.

De asemenea, Modi și-a „reafirmat cu tărie” apelul pentru încetarea imediată a ostilităților din Ucraina și a transmis sprijinul Indiei pentru orice eforturi de pace. Într-o convorbire telefonică la începutul acestei luni cu președintele rus Vladimir Putin, Modi a făcut apel la dialog și diplomație pentru a pune capăt conflictului.

Convorbirea lui Zelenski cu Modi are loc într-un moment în care India, care nu a condamnat în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina, încearcă să consolideze relațiile comerciale cu Moscova.

În timp ce națiunile occidentale au adoptat o serie de sancțiuni și alte măsuri pentru a limita finanțarea de către Rusia a războiului său, India a devenit unul dintre principalii cumpărători de petrol rusesc.

Ministrul indian de externe a declarat că India a trebuit să aibă grijă de propriile interese și a numit Rusia „un partener stabil și testat în timp”.

Războiul condamnat cu jumătate de gură

La reuniunea G20 de luna trecută, majoritatea membrilor organizației au convenit asupra unei declarații finale prin care condamnă războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Majoritatea statelor membre în Grupul celor mai dezvoltate 20 de țări ale lumii (G20) condamnă războiul Rusiei în Ucraina și subliniază că acest conflict exacerbează slăbiciunile economiei globale, se spune în proiectul declarației finale a summit-ului G20 din Indonezia.

Membrii G20 și-au exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la riscurile pe care le constituie pentru securitatea alimentară escaladarea tensiunilor și au subliniat nevoia ca băncile centrale să rămână independente pentru ca ele să poată lua măsuri contra inflației, se mai spune în proiectul de declarație G20.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care conduce delegația țării sale în absența liderului rus Vladimir Putin, a denunțat încercarea de a condamna Rusia ca o politizare din partea Occidentului, și a spus că Moscova a înaintat un punct de vedere alternativ.

XS
SM
MD
LG