Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski a început vizita oficială în Marea Britanie


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (dreapta), și prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, în timpul comemorării soldaților ucraineni căzuți în războiul cu Rusia, Zidul Amintirilor. Kiev, 19 noiembrie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (dreapta), și prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, în timpul comemorării soldaților ucraineni căzuți în războiul cu Rusia, Zidul Amintirilor. Kiev, 19 noiembrie 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face miercuri prima sa vizită în Marea Britanie de când țara lui a fost invadată de Rusia în urmă cu aproape un an.

Zelenski a fost primit călduros de premierul Rishi Sunak la sosirea cu un avion militar pe aeroportul Stanstead, la nord de Londra.

Zelenski are pe agendă întâlniri cu premierul Rishi Sunak și o adresare în Parlamentul de la Londra, a informat Sunak, precizând că Marea Britanie plănuiește să „instruiască piloți de avioane de luptă și pușcași marini” din rândul forțelor armate ucrainene.

Zelenski ar urma să se întâlnească cu militari ucraineni care deja se află la pregătire în Marea Britanie.

Palatul Buckingham a anunțat că liderul ucrainean va fi primit de regele Charles III.

Potrivit unui declarații de la biroul de presă al lui Sunak, el urma să discute cu Zelenski despre o strategie duală în sprijinul britanic pentru Ucraina: mai întâi o mărire imediată a livrărilor de armament pentru ca ucrainenii să facă față unei eventuale ofensive rusești la primăvară, iar apoi un sprijin „pe termen lung”.

Pe 4 februarie, Zelenski spunea că a discutat despre „extinderea în continuare a capacităților" armatei ucrainene în cadrul unei convorbiri cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak. Zelenski a mai afirmat că i-a mulțumit lui Sunak pentru începerea pregătirii echipajelor ucrainene pe tancurile Challenger 2.

„Prim-ministrul a declarat că este preocupat ca echipamentul militar defensiv trimis de Marea Britanie să ajungă cât mai repede posibil pe inia de front", a precizat biroul lui Sunak într-o redare a convorbirii.

„Ambii lideri au fost de acord că este vital ca partenerii internaționali să își accelereze asistența acordată Ucrainei pentru a ajuta să profite de oportunitatea de a împinge forțele rusești înapoi”, se afirmă în comunicatul cancelariei lui Sunak.

XS
SM
MD
LG