Linkuri accesibilitate

Zelenski a vizitat linia frontului de est în Ucraina


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru) vizitează trupele de operațiuni speciale de lângă Bahmut pe 29 iulie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat prima linie a frontului în apropierea orașului de est Bahmut, în timp ce luptele grele continuau în sudul țării.

În 29 iulie, Zelenski a postat imagini pe rețelele de socializare care îl arată vizitând trupele ucrainene de lângă Bahmut, orașul din estul regiunii Donețk care a fost scena unora dintre cele mai grele lupte din războiul de 17 luni, localitate pe care Rusia a capturat-o în mai.

„Trupele speciale ucrainene nu au permis ca țara noastră să fie ocupată, nici ca Ucraina și tot ce avem-identitatea noastră, viața noastră-să fie distruse. Vă mulțumim pentru faptul că sunteăți puternici chiar și după 520 de zile de război foarte dificil pe scară largă pentru libertatea noastră și viețile tuturor, copiii noștri – prezentul și viitorul statului nostru” scria Zelenski pe pagina sa de socializare, lăudând trupele forțelor speciale ale Ucrainei cu ocazia Zilei Forțelor de Operațiuni Speciale.

După cum se pare, luptele s-au intensificat în ultimele zile, după luni de progrese lente, oficialii militari ucraineni afirmând că Kievul își intensifică contraofensiva cu operațiuni în regiunea de sud Zaporojie.

Serviciile secrete britanice au afirmat, într-o evaluare emisă pe 29 iulie, că în ultimele 48 de ore s-a înregistrat o „creștere a intensității luptelor în două sectoare din sudul Ucrainei”: Orihiv, în regiunea Zaporojie, și la 80 de kilometri la est, în zona Staromaiorske din regiunea Donețk.

Pe 29 iulie, armata ucraineană a declarat că în ziua precedentă avuseseră loc 27 de confruntări între forțele ucrainene și trupele ruse, forțele ruse atacând în regiunile de est Lugansk și Donețk. Armata ucraineană a declarat că continuă să împiedice o ofensivă rusă în apropiere de Mariinka, în regiunea Donețk, și că Rusia își concentrează trupele în regiunile de sud Zaporojie și Herson.

Tot pe 29 iulie, au fost sistate operațiunile de salvare după un atac rusesc cu rachete în orașul Dnipro din centrul Ucrainei. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a anunțat în aceeași zi că nouă persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite în atacul cu rachete care a avut loc cu o seară înainte. Racheta a lovit o clădire administrativă folosită de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și un bloc înalt de apartamente.

În discursul său de noapte, președintele Zelenski a spus că atacul din 28 iulie, când Ucraina a marcat Ziua Statului, este un nou atac terorist al Rusiei.

XS
SM
MD
LG