Linkuri accesibilitate

Zelenski acuză Rusia de terorism și crimă


Echipele de salvare caută supraviețuitori în ruinele spitalului lovit de rachete rusești la Vilniansk pe 23 noiembrie.
Echipele de salvare caută supraviețuitori în ruinele spitalului lovit de rachete rusești la Vilniansk pe 23 noiembrie.

„Inamicul va fi pus să plătească pentru tot răul pe care l-a făcut țării noastre”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit Rusia „stat terorist” care folosește „teroarea și crima” după ce un bombardament cu rachete asupra secției de nașteri dintr-un spital a ucis un nou-născut în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

„Inamicul s-a decis încă o dată să încerce să obțină cu teroarea și crima ce n-a putut să obțină de nouă luni încoace, și nici nu va putea obține”, a spus președintele ucrainean după atacul asupra spitalului din Vilniansk, localitate situată la 18 kilometri depărtare de capitala regională Zaporojie.

„În schimb [inamicul] va fi pus să plătească pentru tot răul pe care l-a făcut țării noastre”, a adăugat el într-o postare pe Facebook.

Atacul a avut loc în timp ce luptele grele au crescut în intensitate în regiunile estice Donețk și Luhansk, unde armata rusă își continuă ofensiva.

„În timpul nopții trecute, monștrii ruși au lansat rachete imense asupra maternității unui spital din Vilniansk. Inimile noastre sunt pline de durere - un copil care tocmai venise pe lume a fost ucis”, a spus guvernatorul regional Oleksandr Staruh.

Serviciile de urgență au anunțat că au reușit să salveze două persoane din ruinele maternității.

Pe câmpul de luptă forțele ucrainene au respins multiple atacuri rusești în Donețk și Luhansk, a anunțat pe 23 noiembrie Marele Stat Major al armatei ucrainene.

Centru de instruire pentru operatorii de drone rusești și iraniene la Sevastopol

Rusia presează cu ofensiva sa de-a lungul liniei frontului la vest de orașul Donețk, folosind unele din forțele ruse trimise acolo după retragerea din orașul Herson, în sudul Ucrainei.

„Inamicul ne bombardează neîncetat pozițiile și localitățile din apropiere de linia de contact. (…) Trupele noastre au respins atacurile din 11 locații în Donețk și Luhansk. (…) În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat cinci atacuri cu rachete contra zonelor populate din regiunile Harkov și Donețk, și aproximativ 45 de atacuri cu rachete multiple asupra pozițiilor trupelor noastre”, a anunțat armata ucraineană.

Tot pe 23 noiembrie, forțele armate din Ucraina au făcut cunoscut că au identificat un centru de instruire pentru operatorii de drone rusești și iraniene la Sevastopol, în peninsula ucraineană Crimeea ocupată de ruși: „Durata instruirii pentru operatorii specializați în manevrarea dronelor durează până la trei săptămâni și acolo sunt isntruioți acum cam 30 de militari”.

Declarația Marelui Stat Major al armatei ucrainene vine după ce guvernatorul instalat de ruși la Sevastopol, Mihailo Razvojaev, a anunțat pe Telegram că apărarea anti-aeriană a rușilor a repins un atac cu drone la centrala termoelectrică din cartierul Balaklava al orașului. Razvojaev a mai spus că Flota rusă de la Marea Neagră a respins un atac separat în largul coastelor Mării Negre, și a pus aceste atacuri pe seama armatei ucrainene. Armata ucraineană nu a comentat această acuzație.

În obișnuitul său buletin informativ cotidian, ministerul britanic al Apărării a afirmat pe 23 noiembrie că e posibil ca din septembrie și până acum Rusia să fi lansat în Ucraina sute de drone de fabricație iraniană.

Ministerul Apărării de la Londra mai spune că e foarte probabil ca folosirea dronelor de către ruși a fost menită să compenseze o lipsă acută de rachete din dotarea armatei Kremlinului, dar această abordare a avut un succes limitat, pentru că majoritatea acestor drone au fost neutralizate.

Forțele ucrainene și-au continuat ofensiva în sudul Ucrainei, unde la începutul acestei luni au recucerit după retragerea rușilor capitala regiunii Herson, care se află la granița cu Crimeea.

Cum doboară armata ucraineană avioanele rusești la Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00

Pe 22 noiembrie, președintele Zelenski a declarat la o reuniune virtuală cu oficialități municipale franceze că armata ucraineană a eliberat de sub ocupația rusă mai mult de 1.800 de localități, și că trebuie să elibereze alte 2.000.

„Consecințele ocupației au fost foarte similare peste tot. Tot ce au putut soldații ruși să mineze, au minat. Tot ce au putut ocupanții să prădeze, au prădat”, a spus președintele Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG