Linkuri accesibilitate

Zelenski avertizează asupra unor noi atacuri după ce Rusia a lovit infrastructura energetică


Tancuri rusești avariate și abandonate pe un câmp în apropiere de Vuhledar, localitate din estul Ucrainei, provincia Donețk.
Tancuri rusești avariate și abandonate pe un câmp în apropiere de Vuhledar, localitate din estul Ucrainei, provincia Donețk.

Volodimir Zelenski a lăudat eforturile de restabilire a energiei electrice în urma recentelor atacuri rusești care au vizat infrastructura energetică din întreaga țară, dar a avertizat cu privire la noi atacuri care ar putea lăsa oamenii fără utilități în timpul iernii reci.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat cu privire la posibilitatea unor „noi atacuri teroriste” din partea armatei ruse, după recentele lovituri ale Rusiei care au vizat infrastructura energetică din întreaga țară.

În discursul său nocturn din 12 februarie, Zelenski a spus că specialiștii din domeniul energiei au reparat o mare parte din pagubele provocate de atacurile cu drone și rachete rusești din 10 februarie.

Cu toate acestea, a spus el, „nu este o victorie decisivă pe frontul energetic. Din nefericire, Rusia poate lansa noi atacuri teroriste” care i-ar putea lăsa oamenii fără utilități pe timp de iarnă.

În ultimele luni, Rusia a lansat valuri repetate de atacuri asupra instalațiilor energetice ucrainene și a altor utilități. Observatorii spun că această strategie urmărește demoralizarea civililor în timpul iernii, lăsându-i fără lumină, încălzire și apă.

Atacurile din 10 februarie, care au lovit instalații energetice din șase dintre regiunile Ucrainei, au avut loc în momentul în care Zelenski s-a întors dintr-un turneu-surpriză în capitalele vest-europene unde a cerut să fie ajutat cu mai multe arme pentru a-și apăra țara de invazia lansată de Rusia în urmă cu aproape un an.

În timpul vizitelor sale la Londra, Paris și Bruxelles, Zelenski a cerut armament avansat, inclusiv rachete cu rază de acțiune mai lungă, avioane de luptă și mai multe tancuri, spunând că se așteaptă la o nouă ofensivă rusă.

Pierderi fără precedent printre militarii ruși

În estul Ucrainei, în regiunea Donbas, luptele continuă tot mai înverșunate. Acolo, trupele rusești s-au angajat într-o ofensivă majoră pentru a cuceri orașul strategic Bahmut din regiunea Donețk.

La 12 februarie, fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, susținea că grupul său de mercenari privați a cucerit un sat de la periferia orașului Bahmut și a promis să cucerească orașul situat de-a lungul unor importante rute de autostradă.

La 24 februarie se va împlini un an de la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, care a dus inițial la ocuparea unor mari porțiuni din teritoriul ucrainean.

Contraofensiva ucraineană din toamnă a dus la recucerirea unor teritorii ocupate în Donbas, zonă compusă din regiunile Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei. De atunci, Rusia a folosit Wagner și armata în efortul de a recuceri întregul teritoriu.

Oficialii ucraineni se așteaptă ca o ofensivă rusă de amploare, despre care mulți observatori cred că a început deja, să se concentreze asupra Donbasului, a regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei și a regiunii Zaporojie din sud-estul țării.

Kievul susține că președintele rus Vladimir Putin speră să profite de noua ofensivă pentru a vorbi despre succesele de pe câmpul de luptă în discursul despre starea națiunii la 21 februarie, cu câteva zile înainte de aniversarea invaziei.

Armata ucraineană susține că trupele rusești au suferit peste 820 de pierderi pe zi în ultimele două săptămâni. Serviciile secrete britanice afirmă că armata rusă suferă cele mai mari pierderi pe câmpul de luptă de la începutul războiului.

O mare parte a atenției se concentrează asupra orașelor bine fortificate Bahmut și Vuhledar din regiunea Donețk, unde se crede că forțele ruse au suferit pierderi majore. În regiunea Luhansk, forțele rusești au vizat orașele Bilohorivka și Kreminna, în apropiere de granița vestică a teritoriului cu regiunea Donețk.

La 13 februarie, armata ucraineană a declarat că a respins atacurile rusești la Bakhmut, Bilohorivka și Kreminna, precum și în regiunea Zaporojie.

O declarație a Statului Major General al forțelor armate ucrainene a precizat că forțele ruse au lansat patru atacuri cu rachete și au tras 85 de salve de lansatoare de rachete multiple în ultimele 24 de ore.

XS
SM
MD
LG