Linkuri accesibilitate

Zelenski către UE: Kremlinul este mai slab și se teme de trădări și revolte


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (stânga), și președintele Consiliului European, Charles Michel, declarații de presă la summitul UE de la Bruxelles, 29 iunie
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (stânga), și președintele Consiliului European, Charles Michel, declarații de presă la summitul UE de la Bruxelles, 29 iunie

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la 29 iunie, în cadrul unui summit al Uniunii Europene, că recenta revoltă eșuată din Rusia a demonstrat „slăbiciunea” țării, afirmând că aceasta ajută Kievul în lupta împotriva invaziei brutale a Moscovei.

„Vedem slăbiciunea lor, de care avem atâta nevoie”, a declarat el prin legătură video la reuniunea de la Bruxelles. „Cu cât Rusia este mai slabă și cu cât șefii săi se tem de revolte și revolte, cu atât mai mult se vor teme să ne înfurie. Slăbiciunea Rusiei îi va face pe alții mai siguri”, a adăugat el.

Zelenski face aceste comentarii în contextul în care Kievul a declarat că obține progrese în luptele „feroce" din estul țării. În același timp, însă, bombardamentele rusești mortale continuă să facă victime în rândul populației civile din Ucraina. Este motivul pentru care Zelenski a reluat apelurile pentru ajutor suplimentar și pentru aderarea la NATO a Ucrainei.

Cancelarul german Olaf Scholz le-a declarat reporterilor înaintea summitului UE că „este important să ne consultăm și să spunem că suntem pregătiți să rezistăm pe termen lung, cu sprijin financiar și umanitar, care este necesar pentru Ucraina, dar și în ceea ce privește armele”.

Subiectele dominante ale reuniunii de două zile a UE sunt războiul din Ucraina și discuțiile privind modul în care insurecția din 24 iunie a grupului de mercenari Wagner ar putea afecta Rusia.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a avertizat că revolta l-a slăbit pe președintele rus Vladimir Putin, dar asta nu înseamnă că Occidentul se poate relaxa.

„Un Putin slăbit reprezintă un pericol și mai mare”, a declarat Borrel înaintea summitului, adăugând: „Acum trebuie să privim Rusia ca pe un risc din cauza instabilității interne”.

La Kiev, oficialii ucraineni susțin că au înregistrat progrese lente, dar continue, în luptele din jurul orașului Bahmut, aflat în conflict, în regiunea Donetsk, în estul țării.

„Trupele noastre câștigă fiecare metru de teren de la inamic în această bătălie crâncenă", a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, într-o declarație din 29 iunie. „Înregistrăm progrese”. Forțele rusești „încearcă să își mențină pozițiile, conducând contraatacuri”, dar „se retrag treptat după ce au suferit pierderi”, a mai spus ea. Separat, comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a confirmat și el că trupele ucrainene obțin în mod constant victorii care le face să înaintezze lent.

Bahmutul a fost capturat de forțele rusești în luna mai, după lupte sângeroase și îndelungate care au redus orașul la ruine.

XS
SM
MD
LG