Linkuri accesibilitate

Zelenski condamnă atacul asupra Hersonului: Armata rusă ucide „de plăcere”


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat ultimele lovituri rusești care au ucis cel puțin cinci persoane și au rănit alte 35 în orașul-port Herson din sudul țării la 24 decembrie, a declarat biroul președintelui.

„Herson. Dimineața, sâmbătă, în ajunul Crăciunului, în centrul orașului. Acestea nu sunt instalații militare”, a declarat Zelenski pe Telegram.

El a distribuit fotografii care arătau corpuri însângerate pe trotuare. O fotografie înfățișa coloane mari de fum negru care se ridicau din apropierea unui bloc de apartamente. Cel puțin două mașini erau în flăcări.

„Aceasta este viața reală a Ucrainei și a ucrainenilor”, scria președintele, acuzând armata rusă că „ucide de dragul intimidării și de plăcere”.

Consilierul prezidențial Kirilo Timoșenko a declarat că 16 dintre cele 35 de persoane rănite în ultimul atac au fost grav rănite. Timoșenko a spus că mulți oameni erau pe străzi când a avut loc atacul, „deoarece este weekend”.

Autoritățile de la Moscova nu au făcut deocamdată niciun comentariu.

Orașul Herson a fost eliberat de forțele ucrainene în noiembrie, dar Kievul spune că forțele rusești continuă să bombardeze orașul cu bateriile amplasate peste fluviul Dnipro.

Ultimul atac asupra Hersonului vine la o zi după ce Zelenskiy a avertizat asupra unor posibile atacuri rusești în timpul sărbătorilor și i-a îndemnat pe ucraineni să fie foarte vigilenți în zilele următoare.

„Odată cu apropierea perioadei sărbătorilor, teroriștii ruși ar putea deveni din nou activi", a declarat Zelenski în discursul său video de seară din 23 decembrie.

Conducerea militară ucraineană a avertizat recent cu privire la noi atacuri cu rachete asupra infrastructurii și aprovizionării cu energie a țării, menționând că o unitate navală rusă, inclusiv o navă de război echipată cu rachete de croazieră, se afla în curs de desfășurare în Marea Neagră.

Zelenski s-a întâlnit cu liderii militari ucraineni la 23 decembrie, după ce s-a întors la Kiev din Statele Unite, afirmând că armata se pregătește pentru lunile următoare și pentru anul viitor.

La Washington, Camera Reprezentanților a adoptat un ajutor suplimentar de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina, inclus într-un proiect de lege privind cheltuielile guvernamentale generale, și a trimis măsura președintelui Joe Biden pentru a o semna.

Zelenski a răspuns într-un tweet, spunând că este recunoscător Congresului pentru „sprijinul bipartizan de neclintit pentru Ucraina în lupta pentru libertate”. Este extrem de important „ca [americanii] să fie alături de ucraineni în această luptă”, a adăugat el.

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un posibil atac din Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG