Linkuri accesibilitate

Zelenski, cu umor, la București: Nu țin discurs în Parlament... fiindcă nu l-am pregătit


Volodimir Zelenski, la Palatul Cotroceni din București, cu Klaus Iohannis (10 octombrie 2023)
Volodimir Zelenski, la Palatul Cotroceni din București, cu Klaus Iohannis (10 octombrie 2023)

În timpul scurtei vizite a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în capitala României, marți, 10 octombrie, presa a speculat despre motivele anulării unui discurs pe care ar fi urmat să-l țină în Parlament, așa cum a făcut-o și în alte țări vizitate.

Multe publicații românești au scris marți online că discursul ar fi fost anulat fiindcă autoritățile s-ar fi temut că el va fi „bruiat” de deputați naționaliști din România, care nu văd cu ochi buni ajutorul pentru Ucraina.

Autoritățile române au informat numai că discursul a fost anulat de comun acord cu delegația ucraineană.

La conferința de presă de după convorbirile cu omologul său român Klaus Iohannis, Zelenski a dezlegat singur „misterul”, spunând că, pur și simplu, nu și-a pregătit un discurs.

Zelenski a spus în glumă că nu poate fi acuzat de zgârcenie cu discursurile („de deficit de discursuri”, cu cuvintele lui) și le-a promis ziariștilor de la conferința de presă, dar și locuitorilor României, că data viitoare își va îndrepta greșeala.

„Nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul cuvenit (...) Dar puteți fi siguri că data viitoare, în mod special pentru Parlamentul dvs., pentru toți jurnaliștii, pentru toată lumea, voi veni și, desigur, o voi face”, a spus Zelenski, zâmbind.

Zelenski s-a oferit singur să răspundă la această întrebare, adresată inițial lui Iohannis, care a fost succint, și a răspuns direct în engleză, după ce vorbise restul conferinței ucraineana.

După invadarea țării sale de către Rusia, în februarie 2023, Zelenski a ținut discursuri în parlamentele multor țări vizitate și a rostit alte zeci de discursuri online la conferințe internaționale și chiar la manifestări artistice.

A făcut valuri în presă, în februarie anul acesta, anularea unui discurs video al lui Zelenski în ultima seară a festivalului de muzică ușoară de la Sanremo (Italia), după ce mai mulți politicieni italieni și comentatori au spus că ideea a fost nefericită. Până la urmă, pe scenă a fost citit, numai, un mesaj de la Zelenski.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG