Linkuri accesibilitate

Vizita lui Zelenski în Herson: Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră!


Echipamente militare rusești distruse la intrarea în aeroportul din Herson, Ciornobaivka, 13 noiembrie 2022
Echipamente militare rusești distruse la intrarea în aeroportul din Herson, Ciornobaivka, 13 noiembrie 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a vizitat Hersonul pe 14 noiembrie, la câteva zile după retragerea trupelor rusești din orașul din sudul Ucrainei, după luni de ocupație.

„Mergem înainte”, le-a spus el militarilor ucraineni. „Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră". El a mulțumit NATO și altor aliați pentru sprijinul lor în războiul împotriva Rusiei.

În discursul pe care l-a ținut noaptea trecută Volodimir Zelenski a spus că, după ce trupele ucrainene au ajuns în regiunea sud-estică Herson, anchetatorii au descoperit urmele crimelor de război în zonele eliberate de sub ocupația rusă.

„Anchetatorii au documentat deja peste 400 de crime de război rusești”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn din 13 noiembrie. El a adăugat că „stabilizarea și restabilirea legii” au fost instaurate în 226 de așezări din regiune și că arestările soldaților și mercenarilor ruși continuă.

Lupte infernale în regiunea Donețk

Zelenski spusese cu două zile înainte că eliberarea capitalei regionale, Herson, este „o zi istorică”, dar oficialii au avertizat că va urma un efort dificil, chiar dacă un lider instalat de Rusia mai la est a vorbit despre o altă retragere aparentă a forțelor rusești.

„Astăzi este o zi istorică. Ne întoarcem în Herson", spunea Zelenski în seara zilei de 12 noiembrie, adăugând că „apărătorii noștri sunt la periferia orașului” și că „unitățile speciale sunt deja în oraș”. „Locuitorii din Herson au așteptat”, a spus el. „Ei nu au abandonat niciodată Ucraina. Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată, iar Ucraina se întoarce întotdeauna la ai săi.”

Pe de altă parte, Zelenski a vorbit despre luptele „infernale” care se poartă în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Acolo, conform informațiilor, forțele rusești și cele pro-Moscova ar continua luptele intense pentru a-și menține terenul.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a afirmat pe 13 noiembrie, că trupele sale au capturat o localitate numită Maiorsk, în apropiere de orașul Horlivka din regiunea Donețk.

Statul Major General ucrainean a declarat că forțele sale au neutralizat aproximativ 650 de soldați ruși la 12 noiembrie, o informație care nu poate fi confirmată, dar care lasă să se înțeleagă că Kievul continuă să fie încrezător pe măsură ce recuperează teritoriul deținut anterior de trupele rusești.

RFE/RL nu poate confirma informațiile primite de pe câmpul de luptă.

Putin, tot mai singur la Kremlin?

Anunțul oficialilor ruși că forțele lor se retrag peste Nipru, care împarte în două regiunea Herson și Ucraina, a urmat unei contraofensive ucrainene aparent extrem de reușite în sudul țării.

Unii analiști avertizează că retragerea ar putea fi doar o mișcare tactică pentru a câștiga timp sau o capcană pentru a prinde trupele ucrainene în ambuscadă. Deocamdată, ofensiva continuă.

Alții consideră că această retragere ar putea însemna începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin sau, oricum, primul semn de fricțiuni între el și alți lideri de la Moscova. Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), cu sediul în SUA, afirmă că retragerea forțelor rusești din Herson „provoacă o fractură ideologică între figurile pro-război și președintele rus Vladimir Putin, erodând încrederea în angajamentul și capacitatea lui Putin de a-și îndeplini promisiunile de război".

Institutul consideră că „îndoielile tot mai mari în rândul naționaliștilor ruși extremiști cu privire la angajamentul lui Putin față de ideologia rusă diminuează tot mai mult atractivitatea lui Putin pentru comunitatea naționalistă, în timp ce mobilizarea și numărul mare de victime vor continua probabil să deranjeze membrii societății rusești”.

Pe 12 noiembrie, Casa Albă a felicitat Ucraina pentru retragerea Rusiei din Herson spunând că este „o victorie extraordinară”. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a anticipat pe 12 noiembrie că „eșecul strategic” al Moscovei din Herson va semăna îndoieli în rândul publicului rus cu privire la rostul războiului din Ucraina.

Autoritățile ucrainene au declarat că doresc să „stabilizeze” zona, adică să înlăture pericolele reprezentate de proiectilele neexplodate și să caute militarii ruși care s-au ascuns în regiune. O sarcină dificilă pentru Herson unde trebuie dezamorsate capcanele, dra trebuie asigurate și apa, electricitatea și alte necesități de bază într-un oraș deținut de trupele rusești încă de la începutul invaziei care a început la sfârșitul lunii februarie.

Zelenski a mai spus că înainte de a plecat din Herson, ocupanții ruși „au distrus toată infrastructura critică: comunicații, apă, căldură, electricitate”.

Un semn că ofensiva continuă cu succes este și faptul că administrația instalată de Rusia în districtul Kahovka, la est de Herson, pe malul stâng al râului Nipru, a anunțat pe 12 noiembrie că își mută personalul „pe un teritoriu mai sigur”. „Administrația este ținta numărul unu a atacurilor ucrainene astăzi”, a declarat pe Telegram liderul pro-Moscova, Pavel Filipciuk.

Șeful administrației regionale ucrainene din zona sud-estică Zaporojie, care găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, a declarat că trupele rusești au atacat un sat de acolo și „continuă să terorizeze populația civilă cu bombardamente nocturne”.

Bombardamentele rusești au distrus linii electrice, mașini și structuri rezidențiale, dar nimeni nu a fost rănit, a declarat Oleksandr Staruh, șeful administrației locale, prin intermediul Telegram, la 13 noiembrie.

XS
SM
MD
LG