Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: Herson este „al nostru”


Oamenii cu steaguri ucrainene în centrul orașului Herson se bucură la apariția soldaților Forțelor Armate Ucrainene, care au intrat în orașul eliberat de armata rusă, Herson, 11 noiembrie 2022
Oamenii cu steaguri ucrainene în centrul orașului Herson se bucură la apariția soldaților Forțelor Armate Ucrainene, care au intrat în orașul eliberat de armata rusă, Herson, 11 noiembrie 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în discursul său către națiune din seara de 11 noiembrie că orașul Herson este „al nostru” după ce forțele sale speciale au intrat în acest oraș strategic din sudul țării în urma retragerii trupelor rusești, marcând o altă victorie crucială în campania Kievului de recucerire a teritoriului ocupat de Rusia de la începutul invaziei sale neprovocate.

De asemenea, armata ucraineană a declarat la 11 noiembrie că trupele sale au avansat până la malul vestic al fluviului Nipru în unele zone din regiunea Herson, în timp ce Moscova a declarat că forțele sale și-au finalizat retragerea pe malul estic în fața contraofensivei puternice a Ucrainei.

„Poporul nostru... Hersonul nostru”, a scris Zelenski într-o postare pe Telegram, unde a inclus și ceea ce pare a fi o înregistrare video în care trupele ucrainene sărbătoresc alături de locuitorii locali. „Este o zi istorică", spune Zelenski în postare. „Ne întoarcem în Herson. Începând de acum, apărătorii noștri se află în apropierea orașului. Dar unitățile speciale sunt deja în oraș".

Prudență și entuziasm

Diferite înregistrări video de pe rețelele de socializare din Herson au arătat locuitori aplaudând și fluturând steaguri în timp ce primele trupe ucrainene ajungeau în centrul orașului, singura capitală de provincie capturată de forțele rusești în urma invaziei lor din 24 februarie.

„Kherson revine sub controlul Ucrainei”, anunța Ministerul ucrainean al Apărării în dimineața zilei de 11 noiembrie. „Unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei intră în oraș”. „Rutele de retragere ale ocupanților ruși se află sub focul direct al armatei ucrainene”, a adăugat declarația. „Orice soldat rus care opune rezistență va fi ucis”.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat într-un tweet că "Ucraina obține o altă victorie importantă chiar acum și dovedește că, indiferent ce spune sau face Rusia, Ucraina va învinge".

Serhi Hlan, un deputat al Consiliului Regional Herson, a declarat că un steag ucrainean a fost arborat în Kherson, în condițiile în care mai multe videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare ar fi arătat soldați ucraineni plantându-și steagul galben-albastru pe clădiri administrative din oraș.

Ministerul rus al Apărării declara că a finalizat retragerea din orașul și regiunea Herson la ora 5 dimineața, la 11 noiembrie, și că niciun echipament militar nu a fost lăsat în urmă, alt moment stânjenitor al efortului de război pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială”.

„În total, au fost retrași peste 30.000 de militari, aproximativ 5000 de piese de echipament, precum și alte materiale militare", a declarat ministerul rus. „Pe malul drept [vestic] nu a mai rămas nicio piesă de echipament militar sau armament”, a adăugat el, deși informațiile nu au putut fi confirmate deocamdată.

Serhi Hlan susține însă că unii soldați ruși nu au putut părăsi orașul și și-au pus haine civile. El i-a îndemnat pe localnici să rămână în case în timp ce trupele ucrainene curăță orașul. „Numărul acestora nu este cunoscut”, a spus el într-o conferință de presă, fără a cita dovezi pentru această afirmație. Hlan a mai spus, fără să citeze dovezi, că mulți militari ruși s-au înecat încercând să traverseze fluviul.

Șefa centrului comun de coordonare a presei al forțelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, îi dă dreptate. Mai mult, spunea ea, militarii ruși „se schimbă în haine civile de două săptămâni”. „Acest lucru ar trebui să ne concentreze forțele, deoarece înseamnă că nu pot fi excluse operațiunile de sabotaj”, a declarat Humeniuk într-un briefing de presă separat. „Este motivul pentru care nu ne grăbim să anunțăm succesele noastre în alte direcții și în alte orașe”. Rusia nu a comentat deocamdată afirmațiile făcute de Hlan și Humeniuk.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov a declarat pe 10 noiembrie că va fi nevoie de cel puțin o săptămână pentru ca Rusia să se retragă. Într-un interviu acordat agenției de presă Reuters el spunea că Rusia avea 40.000 de soldați în regiunea Herson și că încă mai sunt militari ruși în oraș.

Herson controlează nu doar singura rută terestră către peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia, ci și gura de vărsare a Niprului, care taie Ucraina în două.

Recucerirea orașului ar putea oferi Ucrainei o rampă de lansare pentru provizii și trupe pentru a încerca să recâștige alte teritorii pierdute în sud. Între timp, televiziunea publică ucraineană a citat locuitori locali care au declarat la 11 noiembrie că podul Antonivski, singurul drum din apropiere care traversează orașul Herson spre malul estic al Niprului controlat de Rusia, s-a prăbușit.

Postul de radio Suspilne a publicat o fotografie care arată că podul are porțiunii întregi lipsă din suprastructură. Următoarea trecere rutieră peste Nipru se află la peste 70 km de orașul Herson. Nu se știe ce a produs prăbușirea podului.

Statul Major General ucrainean a declarat că forțele rusești în retragere au jefuit case și au distrus infrastructura critică, în timp ce au evacuat cu forța locuitorii din așezările aflate încă sub controlul lor.

„Invadatorii ruși continuă să jefuiască așezările din care se retrag. Inamicul încearcă, de asemenea, să avarieze cât mai mult posibil liniile electrice și alte elemente ale infrastructurii de transport și critice din regiunea Herson”, a declarat armata, adăugând că minele rusești continuă să rănească civili.

În altă parte, șase civili au fost uciși în cursul nopții într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Nikolaev. Primarul orașului, Oleksandr Sienkovici, a declarat pe 11 noiembrie că persoanele au fost ucise după ce rachetele rusești au lovit o zonă rezidențială a orașului, distrugând o clădire cu cinci etaje.

Lupte violente continuă în Bahmut și Soledar, în estul regiunii Donețk, precum și în regiunea adiacentă Luhansk, a precizat armata, adăugând că bombardamente rusești grele au lovit aproximativ 20 de așezări din regiunile Harkov, Luhansk, Donețk, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Nikolaev.

Casa Albă: Retragerea Rusiei din Herson este o „victorie extraordinară” pentru Ucraina


Casa Albă a salutat, pe 12 noiembrie, retragerea Rusiei din orașul ucrainean Herson spunând că este o „victorie extraordinară” pentru Ucraina.

„Se pare că ucrainenii tocmai au obținut o victorie extraordinară, în care singura capitală regională pe care Rusia a cucerit-o în acest război se află din nou sub steag ucrainean. Este un lucru remarcabil”, le-a spus consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan reporterilor în timp ce îl însoțea pe președintele Joe Biden la summitul ASEAN din Cambodgia.

Sullivan a făcut aceste declarații la câteva ore după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Hersonul este al Ucrainei după ce forțele speciale au intrat în oraș după retragerea trupelor rusești.

XS
SM
MD
LG