Linkuri accesibilitate

Zelenski: „Iluzia” dominației Rusiei asupra Mării Negre „se topește”


În portul Sevastopol din Crimeea au loc tot mai multe atacuri care vizează Flota rusă a Mării Negre (foto arhivă)
În portul Sevastopol din Crimeea au loc tot mai multe atacuri care vizează Flota rusă a Mării Negre (foto arhivă)

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armata ucraineană va menține presiunea asupra Crimeei ocupate de Rusia, după ce noaptea trecută obiective ale Flotei Moscovei de la Marea Neagră din orașul Sevastopol au fost din nou atacate.

Zelenski, care a vorbit pe 24 octombrie prin legătură video la un forum de la Praga, nu s-a referit explicit la acest atac, despre care comandanții flotei și obiectivelor militare rusești din zonă susțin că a fost respins, dar a subliniat că „iluzia” dominației Rusiei asupra Crimeei și a Mării Negre a fost spulberată.

„Nu am obținut încă controlul total al focului asupra Crimeei și a apelor din jur, dar îl vom câștiga... Iluziile încep să se topească", a spus Zelenski la reuniunea Platformei pentru Crimeea. „Este doar o problemă de timp".

În Sevastopol s-a înregistrat ieri seară, după ora locală 22:00 o explozie care a zguduit ferestrele locuințelor din apropiere, dar nu a fost declanșată alarma, potrivit unui corespondent RFE/RL.

Vorbind în noaptea zilei de 24 octombrie, într-un videoclip publicat pe X (fostul Twitter), Zelenski a spus că declarația finală a reuniunii de la Praga este semnificativă și „puternică”, pentru că susține Ucraina, integritatea și suveranitatea ei teritorială și necesitatea de a elibera tot teritoriul țării. De asemenea, el a remarcat că la reuniune au participat aproape 70 de delegații din țări ale lumii.

Scopul Platformei Crimeea, o inițiativă diplomatică pe care Zelenski a lansat-o în 2021, este de a menține atenția comunității internaționale asupra Crimeei, de a proteja drepturile omului în această zonă și de a promova de-ocuparea peninsulei. Zelenski a lansat această inițiativă diplomatică în 2021, la șapte ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova.

Mihail Razvojaiev, guvernatorul instalat de Rusia la Sevastopol, a declarat într-o postare pe Telegram în dimineața zilei de 24 octombrie că Ucraina a lansat un atac de „sabotaj subacvatic”, angajându-se cu forțele rusești care au răspuns la situație.

Ministerul rus al Apărării spunea, la rândul său, că zona unde au fost ambarcațiunile fără echipaj ucrainene a fost atacată cu rachete și obuze.

Oficialii ucraineni nu au comentat deocamdată aceste informații rapoartele, care nu au putut fi verificate din surse independente. Nu se știe dacă s-au înregistrat victime.

Nivel ridicat de încredere între Ucraina și aliați

Pe măsură ce invazia rusă în Ucraina continuă, în peninsula Mării Negre au avut loc din ce în ce mai multe atacuri care au vizat liniile de aprovizionare militare rusești și Flota Mării Negre.

Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina a declarat că a doborât toate cele șase drone Shahed detectate în urma unui atac rusesc în regiunile Hmelnițki, Vinniția și Nikolaev.

De asemenea, Kievul luptă pentru a recuceri patru regiuni sudice din zonă, pe care Rusia le-a ocupat de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Zelenski a participat și a vorbit online mai târziu, pe 24 octombrie, la forumul de afaceri Ucraina-Germania, îngrijorat de perspectiva ca susținerea pentru Ucraina să nu se diminueze pe măsură ce războiul intră în cea de-a 21-a lună.

Zelenski a spus, în obișnuitul său mesaj video său nocturn, că la forum au participat reprezentanți ai industriilor ucrainene de apărare, energie și infrastructură și că există „acorduri bune și proiecte comune” în curs de examinare. El și-a exprimat recunoștința față de cancelarul german Olaf Scholz și față de întreaga societate germană pentru sprijinul acordat.

„Nivelul nostru de relații și de încredere... este într-adevăr cel mai ridicat din toți anii independenței noastre”, a spus el în videoclipul publicat pe X.

XS
SM
MD
LG