Linkuri accesibilitate

Zelenski spune că pacea „depinde de Putin” și sugerează ucrainenilor care se simt ruși „să-și caute un loc în Rusia”


Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu unui canal ucrainean de televiziune că face „tot ce poate” pentru a pune capăt războiului cu separatiștii susținuți de Rusia, dar că pacea și controlul teritoriului secesionist din Donbas depind în proporție de 90% de președintele rus Vladimir Putin.

Zelenski: pacea „depinde de Putin”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Liderul de la Kiev a mai spus că se fac pregătiri diplomatice pentru o eventuală întrevedere cu omologul său de la Kremlin.

Zelenski a mărturisit că vrea „cu adevărat” ca acest conflict să se termine.

Președintele Federației Ruse îmi știe părerea...

„Din păcate, nu totul depinde de mine, spune Zelenski, cred și nu ascund deloc - și președintele Federației Ruse îmi știe părerea - că astăzi succesul întoarcerii Donbasului, pacea în Ucraina, eliberarea teritoriilor noastre depind în proporție de 90% de o singură persoană.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin este pregătit să discute relațiile bilaterale cu omologul său ucrainean, dar nu și situația din estul Ucrainei.

Relațiile dintre Moscova și Kiev au fost tensionate din 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina și separatiştii susținuți militar de Rusia au declanșat războiul în estul Ucrainei, care a făcut până acum peste 13.200 de victime – atât civili cât și militari.

Separatiştii controlează zone mari din regiunile Donețk și Luhansk. Moscova a negat în mod constant că este un participant la acest război, în ciuda dovezilor masive ale sprijinului militar rusesc pentru separatiști.

O serie de acorduri convenite la Minsk pentru a deschide o cale pentru un eventual sfârşit al conflictului au rămas doar pe hârtie, ele nefiind respectate.

Am susținut întotdeauna că primul punct al acordurilor de la Minsk și „esența” tuturor înţelegerilor este încetarea focului”, a spus în interviul de joi, 5 iulie, președintele Ucrainei.

Esența tuturor înţelegerilor este încetarea focului...

Pentru a putea continua convorbirile, spune Zelenski, este nevoie să nu se mai tragă – și abia apoi s-ar mai putea discuta. „Acesta este un fapt!”, consideră liderul de la Kiev.

El a adăugat și că teritoriile „ocupate” din estul Ucrainei nu vor fi niciodată rusești și i-a încurajat pe locuitorii regiunii care se consideră ruși să meargă și să-și „caute un loc în Rusia”.

Într-un interviu recent în exclusivitate pentru serviciul ucrainean al postului nostru de radio, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, George Kent, a vorbit despre poziţia Statelor Unite față de situaţia din Ucraina.

Pentru diplomatul de carieră, în relația dintre Kiev și Moscova vorbim în acest moment despre un stat agresor, și anume Rusia:

Rusia este un stat agresor. Rușii au început războiul în Ucraina și nu este un conflict – este chiar un război. Și Rusia are datoria să pună capăt acestui război, și nu Ucraina. Pentru că este un război în Ucraina, dar nu războiul Ucrainei. 100% este războiul Rusiei.”

Diplomat american: Rusia este stat agresor. Este de datoria Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00

În opinia înaltului diplomat de la Washington, comunitatea internațională trebuie să exercite presiuni mai mari asupra regimului de la Moscova

„Cred că noi, împreună, toate țările – Ucraina, Statele Unite, Germania, Franța și altele – trebuie să facem presiuni asupra Rusiei. Și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru ca Ucraina să fie o țară de succes, astfel încât cetățenii ucraineni care trăiesc încă în teritorii ocupate temporar din Donbas și Crimeea să știe că într-adevăr guvernul Ucrainei crede că ei sunt, într-adevăr, cetățeni ai Ucrainei”, spunea recent într-un interviu cu serviciul ucrainian al postului nostru de radio asistentul adjunct al secretarului de stat american George Kent.

XS
SM
MD
LG