Linkuri accesibilitate

Zelenski la Davos: livrările de arme moderne Ucrainei trebuie să întreacă ritmul atacurilor rusești


Volodimir Zelenski vorbindu-le prin legătură video participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos, 18 ianuarie 2023.
Volodimir Zelenski vorbindu-le prin legătură video participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos, 18 ianuarie 2023.

Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că livrările occidentale de tancuri și de sisteme de apărare anti-rachetă ar trebui să fie făcute mai rapid, pentru a depăși ritmul atacurilor rusești.

„Tirania devansează democrațiile”

Zelenski, care s-a adresat pe 18 ianuarie reuniunii din stațiunea de schi elevețiană Davos prin legătură video, a cerut lumii să se grăbească în a livra armament țării sale, adăugând că Ucraina stă fermă pe picioarele sale în ciuda luptelor zilnice din est, adăugând însă că Occidentul trebuie să admită că „tirania devansează democrațiile”, și le-a cerut liderilor lumii să acționeze mai rapid.

„Timpul folosit de lumea liberă ca să cumpănească e folosit de statul terorist ca să ucidă. Livrarea de tancuri occidentale trebuie să devanseze o altă invazie a tancurilor rusești”, a spus Zelenski la Davos.

Ucraina rămâne motivată să continue lupta contra invaziei ruse, acum în a 11-a lună, a mai spus liderul de la Kiev, care a adăugat că aliații țării sale au fost în mod repetat ezitanți să acționeze pentru a confrunta Rusia, chiar dacă în cele din urmă au acționat cum trebuie.

Zelenski nu a menționat în mod specific Germaania, dar Kievul a cerut în mod repetat Berlinului să-i trimită tancuri de luptă germane de tip Leopard 2.

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit mai devreme la Davos, spunând că Berlinul va sprijini Ucraina „cât timp va fi necesar”. În ciuda criticilor de la Kiev, dar și ale unor aliați din Alianța Nord-Atlantică și ale unor membri din coaliția sa de guvernare, Olaf a refuzat până acum să trimită tancuri Leopard 2 pentru armata ucraineană.

„Trimitem continuu Ucrainei o mare cantitate de arme, în consultări îndeaproape cu partenerii noștri”, inclusiv artilerie, sisteme de apărare antiaeriană și vehicule blindate, a spus Sholz, adăugând că decizia de a trimite aceste arme este „un punct de cotitură profund în politica externă și de securitate a Germniei”.

Kissinger: primirea Ucrainei în NATO ar fi o „evoluție adecvată”

Revenind la Volodimir Zelenski, acesta a mai spus la Davos că a fost plăcut surprins să audă că fostul secretar de Stat american Henry Kissinger și-a modificat poziția cu privire la intrarea Ucrainei în NATO.

Kissinger, care a luat cuvântul la Forumul Economic de la Davos prin legătură online pe 17 ianuarie, a spus că invazia Rusiei a demonstrat că nu mai e are rost ca Ucraina să fie ținută în afara Alianței Nord-Atlantice, și a spus primirea acestei țări în alianța militară vestică ar fi o „evoluție adecvată”.

Opinia revizuită a lui Kissinger e „foarte importantă pentru a pune presiune pe Rusia” ca să-și oprească agresiunea, a spus Zelenski, adăugând că intrarea Ucrainei în NATO e cea mai bună garanție pentru securitatea ei.

Întrebat dacă nu se teme pentru securitatea sa, după accidentul de elicopter de pe 18 ianuarie din Ucraina, în care au murit ministrul de interne al Ucrainei și alte oficialități guvernamentale, Zelenski a răspuns că nu are nici o îngrijorare.

El a cerut audienței să țină un moment de reculegere pentru cele 14 persoane care și-au pierdut viața în accidentul de miercuri dimineața, între care ministrul de interne Denis Monastirski și un copil.

Soția lui Zelebski, Olena Zelenska, se afla fizic între cei care au ascultat discursul liderului de la Kiev la Davos. Ea se află acolo pentru a le cere politicienilor și liderilor afacerilor mondiali să se folosească de influența lor pentru a ajuta Ucraina.

Ceva mai devreme miercuri, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite Antonio Guterres a pronunțat un mesaj sumbru la Davos, spunând că lumea se află într-o „stare jalnică”, din cauza unei multitudini de provocări „interconectate”, între care se află modificările climatice și războiul din Ucraina.

Articol scris de corespondenții Europei Libere cu relatări Associated Press, Reuters și France Presse. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG