Linkuri accesibilitate

Lloyd Austin: Aliații trimit Ucrainei un pachet de armament „foarte capabil”


Miniștrii apărării din Germania, Statele Unite și Ucraina, Boris Pistorius, Lloyd Austin și Oleksi Reznikov, în timpul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. Ramstein-Miesenbach, Germania, 20 ianuarie 2023.
Miniștrii apărării din Germania, Statele Unite și Ucraina, Boris Pistorius, Lloyd Austin și Oleksi Reznikov, în timpul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. Ramstein-Miesenbach, Germania, 20 ianuarie 2023.

Ministrul american al apărării Lloyd Austin a spus că aliații Ucrainei trimit acestei țări un pachet de luptă „foarte capabil”, care include tancuri, dar nu cele germane cerute de Ucraineni, și nici cele americane Abrams.

Austin a adăugat că pachetul de armament -- anunțat după reuniunea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la baza americană Ramstein din Germania, pe 20 ianuarie -- va da Ucrainei puterea de a avea succes, dacă e livrat cum trebuie.

Ceva mai devreme, ministrul polonez al apărării a spus că la reuniunea de la Ramstein nu s-a luat nici o decizie privind trimiterea de tancuri Leopard 2 Ucrainei, dar s-a declarat optimist că eforturile de a trimite aceste tancuri Kievului vor avea în cele din urmă succes, relatează Reuters.

„Speranța vine din faptul că miniștrii apărării din 15 țări s-au întâlnit în marginea conferinței de azi, și am vorbit despre acest subiect. Sunt convins că crearea unei coaliții va avea în cele din urmă succes”, a declarat presei la Ramstein Mariusz Blaszczak, citat de Reuters.

Blaszczak a adăugat că Polonia va trimite Ucrainei noi tancuri T-72 de fabricație sovietică și mai multe vehicule de infanterie, fără se precizeze care e tipul lor.

„Trebuie să facem totul ca să ajutăm Ucraina, pentru ca războiul să nu se răspândească pe teritoriul NATO”, a mai spus ministrul polonez al Apărării.

Ceva mai devreme, ministrul german al Apărării Boris Pistorius a negat la Ramstein că Berlinul blochează unilateral trimiterea de tancuri de luptă Leopard Ucrainei, și a precizat că guvernul Germaniei e gata să trimită aceste tancuri Kievului dacă se va ajunge la un consens între aliați

Președintele Volodimir Zelenski făcuse din nou apel la aliații Ucrainei să accelereze livrările de armament greu pentru țara sa, iar ministrul american al apărării Lloyd Austin le-a solicitat omologilor săi occidentali să „investească mai mult” pentru s ajuta forțele ucrainene să contracareze ofensiva Rusiei în estul Ucrainei, unde luptele grele continuă.

Zelenski:„Teroarea nu permite discuții”

Adresându-se prin legătură video reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la baza americană din Ramstein, Germania, Zelenski a spus pe 20 ianuarie că partenerii aliați nu trebuie „să se târguiască cu privire la numărul de tancuri, ci să dea drumul principalei livrări care va opri răul”.

Reuniunea de la Ramstein, la care participă 50 de țări, e ultima dintr-o serie de întâlniri dedicate livării de arme Ucrainei care au avut loc după ce Rusia a invadat această țară în februarie anul trecut. Ea vine într-un moment în care Germania se confruntă cu presiuni crescânde ca să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei, sau cel puțin să permită altor aliați să livreze Kievului aceste tancuri de fabricație germană din stocurile lor.

Zelenski le-a spus participanților la reuniunea de la Ramstein că „teroarea nu permite discuții”, și a adăugat că „războiul început de Rusia nu lasă loc întârzierilor”.

Ministrul american al apărării Llyod Austin a a spus rândul său la Ramstein că Ucraina este într-o cursă contra cronometru în fața atacurilor Rusiei și că ajutorul Occidentului trebuie să vină cât mai repede.

„Rusia se regrupează, recrutează, și încearcă să se re-echipeze”, a spus Austin la începutul întâlnirii. „Nu e momentul pentru o încetinire, E timpul pentru a investi mai mult. Ucrainenii se uită la noi”, a adăugat el.

Lloyd Austin și generalul Mark Milley, șeful Statelor Majore Reunite ale armatei americane, discută cu aliații și despre ultimul ajutor militar american pentru Ucraina de 2,5 miliarde de dolari, anunțat de Pentagon pe 19 ianuarie, ajutor care curpinde pentru prima oară și vehicule blindate Stryker, dar nu și tancuri.

Pe 19 ianuarie, Zelenski li să adresat direct liderilor germani într-un interviu pentru radiodifuzorul public german ARD, spunând: „Vorbind pe șleau, puteți să livrați [tancuri] Leopard? Atunci, livrați-le!”.

Washingtonul a refuzat pentru moment să pună la dispoziție tancurile americane M1 Abrams, argumentând că acest tanc american de tehnologie înaltă are nevoie de o întreținere complexă și pune multe probleme legate de logistică.

Statele Unite au spus că ar fi mult mai productiv să se trimită Ucrainei tancuri Leopard pe care multe din armatele aliate le folosesc deja.

Podoleak: „A sosit vremea să nu mai tremurăm în fața lui Putin și să facem pasul final”

Cancelarul german Olaf Sholz a refuzat până acum să trimită tancuri Leopard 2 pentru armata ucraineană din cauza temerilor că ar putea provoca Moscova, care avertizase contra unei „escaladări serioase” dacă Occidentul trimite Kievului arme cu rază mai lungă de acțiune.

O replică privind poziția lui Scholz a venit de la consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoleak:

„Conducerea adevărată e despre a conduce prin exemplu, nu despre a privi la alții. Nu există tabu-uri”, a spus Podoleak pe Twitter. „De la Washington la Londra, de la Paris la Varșovia, se aude un singur lucru : Ucraina are nevoie de tancuri. Tancuri - cheia pentru a pune capăt cu adevărat războiului. A sosit vremea să nu mai tremurăm în fața lui Putin și să facem pasul final”.

Marea Britanie a anunțat săptămâna trecută că va trimite Ucrainei tancuri de luptă britanice Challenger.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului Sabrina Singh a spus la o conferință de presă pe 19 ianuarie că tancurile Leopard și Challenger nu sunt comparabile cu cele americane Abrams, pentru că Abrams sunt mult mai greu de întreținut.

„E mai mult o chestiune de întreținere. [Abrams] e un tanc care are nevoie de combusibil de avion, în timp ce Leopard și Challenger au un motor diferit”. Leopard și Challenger sunt „puțin mai ușor de întreținut”, a spus Sabrina Singh.

Ultinul ajutor american pentru Ucraina anunțat de Penagon include opt sisteme de apărare anti-aeriene Avenger, 350 de vehicule Humvees, 53 de vehicule MRAP (rezistente la ambuscade și mine), mai mult de 100.000 de obuze de artilerie și rachete și muniție pentru sistemele de rachete HIMARS.

Ministrul de externe adjunct al Poloniei Pawel Jablonski a spus pe 20 ianuarie că Polonia e gata să acționeze într-o manieră „non-standard” dacă Germania se opune trimiterii de tancuri Leopard 2 Ucrainei, ceea ce înseamnă că polonezii sunt dispuși să trimită în Ucraina tancuri Leopard 2, de fabricație germană, fără să aștepte încuviințarea Berlinului.

Declarația de la Talin

Joi, un grup de nouă țări, între care Marea Britanie, Polonia și Olanda au promis un „set fără precedent de donații”, inclusiv de tancuri de luptă, care să ajute Ucraina în conflictul său cu Rusia.

„Ne angajăm să urmărim colectiv livrarea unui set fără precedent de donații, între care și tancuri de luptă, artilerie grea, apărare aeriană, muniție și vehicule de luptă de infanterie pentru apărarea Ucrainei”, se spune într-o declarație comună dată publicității după o reuniune la Talin, pe 19 ianuarie

Declarația, publicată pe site-ul guvernului de la Londra, e semnată de miniștrii apărării din Marea Britanie, Estonia, Polonia, Letonia și Lituania, și de reprezentanți din Danemarca, Cehia, Olanda și Slovacia, relatează Reuters.

Între timp, Statul Major General al armatei ucrainene a spus în buletinul informativ cotidian pe 20 de ianuarie că forțele Ucrainei au respins în ultimele 24 de ore 16 atacuri ale forțelor ruse în trei regiuni - Donețk, Luhansk și Zaporojie.

Statul Major a mai spus că rușii au continuat să-și conentreze puterea de foc contra orașelor Bahmut, Avdiivja și Donețk, unde ucrainenii rezistă de luni de zile.

Articol scris de corespondenții Europei Libere cu relatări Associated Press, Reuters, DPA și France Presse. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG