Linkuri accesibilitate

Zelenski le mulțumește europenilor pentru sprijin, după un turneu dominat de cereri de armament


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (față stânga), președintele Consiliului European, Charles Michel, și alți lideri din UE se pregătesc pentru o fotografie de familie înainte de summit, Bruxelles, 9 februarie 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (față stânga), președintele Consiliului European, Charles Michel, și alți lideri din UE se pregătesc pentru o fotografie de familie înainte de summit, Bruxelles, 9 februarie 2023.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat joi la Bruxelles Parlamentului European și a participat la un summit special al liderilor țărilor din Uniunea Europeană. 

În discursul punctat de aplauze prelungite și ovații în picioare din legislativul UE, Zelenski a mulțumit europenilor pentru că ajută Ucraina invadată de Rusia.

„Vreau să vă mulțumesc tuturor celor care ați ajutat poporul nostru, pe oamenii noștri de rând, compatrioților noștri stabiliți aici care au cerut liderilor lor să sporească și amplifice ajutorul”, a spus Zelenski, adăugând că țara lui luptă împotriva „celei mai mari forțe anti-europene din lumea modernă”.

Liderul ucrainean a repetat aspirația țării sale de a adera cât mai curând la UE, spunând că „o Ucraină victorioasă va fi parte a unei Uniuni Europene învingătoare”.

Ucraina a primit - ca și R. Moldova - statut de țară candidată la aderare anul trecut, după invazia rusească din februarie, și a spus mai recent că ar vrea să înceapă negocierile de aderare chiar anul acesta.

În deschiderea summit-ului special al UE, joi, co-prezidat cu președintele Consiliului European, Charles Michel, liderul ucrainean a vorbit despre pericolul reprezentat de Rusia pentru democrațiile europene, dezvăluind un presupus plan al Moscovei de a distruge democrația din R. Moldova pentru a prelua controlul asupra țării.

Zelenski a spus că de îndată ce a înțeles semnificația unui document interceptat de Ucraina de la serviciile de informații rusești, privitor la Moldova, a informat-o despre el pe președinta Maia Sandu.

După tancuri, avioane

A doua călătorie a lui Zelenski în străinătate de după invazie, ținută secretă până în ultimul moment, a început miercuri înainte de prănz la Londra, continuând la Paris, de unde liderul ucrainean a mers joi dimineața la Bruxelles.

Prima ieșire cunoscută din țară a lui Zelenski după declanșarea atacului rusesc fusese în decembrie 2022, când a vizitat Washingtonul.

Turneul european al liderului de la Kiev a avut pe agendă promovarea aspirațiilor de integrare europeană, dar și cereri de livrări sporite de armament pe fondul intensificării ofensive rusești.

La Londra, în prima zi, Zelenski a spus că după „coaliția tancurilor”, a venit „coaliția rachetelor” și ar trebui să urmeze „coaliția avioanelor”.

Deocamdată liderii din UE și Marea Britanii spun că analizează cererea ucraineană de avioane de luptă, fără să fi luat vreo decizie.

Zelenski a repetat că Ucraina are nevoie de mai mult ajutor militar și la summit-ul UE de joi.

„Vă sunt recunoscător tuturor că ne ajutați, recunoscător tuturor care înțeleg cât de multă are nevoie Ucraina în aceste moment de asemenea capabilități. Avem nevoie de artilerie, de obuze, tancuri moderne, rachete cu rază lungă, avioane moderne”, a spus Zelenski.

La finalul summit-ului, UE și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că Europa va continua să ajute economic și politic Kievul, după cum va continua să pedepsească Rusia pentru agresiune.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus joi că orice livrare de avioane de luptă occidentale Ucrainei ar echivala cu „un rol mai direct” al țărilor NATO în război, nefăcând decât să sporească tensiunile și să provoace și mai multă suferință ucrainenilor.

Liderul ucrainean a repetat aspirația țării sale de a adera cât mai curând la UE, spunând că „o Ucraină victorioasă va fi parte a unei Uniuni Europene învingătoare”.

Ucraina a primit ca și R. Moldova statut de țară candidată la aderare anul trecut, după invazia rusească din februarie, și a spus mai recent că ar vrea să înceapă negocierile de aderare chiar anul acesta.

Zekenski nu a vorbit la Parlamentul European despre cereri de armament, fiind de așteptat ca acestea să fie menționate în întâlnirile sale cu liderii țărilor membre în UE, în marginea summit-ului la care a fost invitat.

A doua călătorie a lui Zelenski în străinătate de după invazie, ținută secretă până în ultimul moment, a început miercuri la Londra, continuând la Paris, de unde liderul ucrainean a mers joi la Bruxelles. Prima ieșire cunoscută din țară a lui Zelenski după declanșarea atacului rusesc a fost în decembrie 2022, când a vizitat Washingtonul.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG