Linkuri accesibilitate

Zelenski: Militarii Moscovei au adus „iadul sub steagul rusesc” în Ucraina


Clopote în ruina unei biserici ortodoxe distruse de bombardamentele rusești, în satul Bohorodicne din regiunea Donețk, Ucraina, 8 decembrie
Clopote în ruina unei biserici ortodoxe distruse de bombardamentele rusești, în satul Bohorodicne din regiunea Donețk, Ucraina, 8 decembrie

Armata ucraineană a raportat lupte intense în timp ce forțele rusești au atacat orașe din zona Donbas din estul Ucrainei la începutul zilei de 10 decembrie, în vreme ce oficialii occidentali avertizează că Moscova este din ce în ce mai disperată după armament, pe măsură ce stocurile sale se diminuează.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video nocturn din 9 decembrie că armata rusă a adus „iadul sub steagul rusesc” în țara sa. El spune că situația pe frontul din estul Ucrainei, în special în Bahmut, Soledar și Kreminna, este extrem de dificilă.

Zelenski spune că Bahmut - oraș care avea aproximativ 70.000 de locuitori înainte de invazie - a devenit „un alt oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat într-o ruină fumegândă”. Zelenski a adăugat că nu există „nicio clădire de locuit care să nu fi fost afectată de bombardamentele care durează de atâta timp”.

Între timp, Statele Unite și Marea Britanie au avertizat că Rusia devine din ce în ce mai dependentă de Teheran pentru a-și susține efortul de război. Pe de altă parte, tot în mediile occidentale politice și de securitate persistă temerile privind un conflict mai amplu în cea de-a zecea lună de la invazia neprovocată din Ucraina.

Ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward, a declarat la sfârșitul zilei de 9 decembrie că, dincolo de sutele de drone iraniene deja transferate Rusiei din august pentru „a ucide civili și a viza ilegal infrastructura civilă” din Ucraina, „Rusia încearcă acum să obțină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice”. Woodward a mai spus că Londra este „aproape sigură că Rusia încearcă să se aprovizioneze cu armament din Coreea de Nord [și] din alte state sancționate pe scară largă, în timp ce propriile stocuri se diminuează în mod palpabil”.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a afirmat, mai apoi, în Consiliul de Securitate că Moscova a respins deja „în multe ocazii” aluziile occidentale potrivit cărora ar fi fost aprovizionată de Iran. „Complexul militar industrial din Rusia poate funcționa perfect și nu are nevoie de ajutorul nimănui, în timp ce industria militară ucraineană nu există practic și este asistată de industria occidentală”, a declarat Nebenzia.

Schimbul de replici s-a petrecut în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate solicitată de Rusia pentru a discuta despre armele care „cad în mâinile bandiților și teroriștilor” din Europa și din alte părți.

Așa-numita regiune Donbas din estul Ucrainei a fost în centrul unei mari părți a eforturilor rusești de la câștigurile majore obținute mai la vest de forțele ucrainene împotriva ocupanților înainte de apariția recentă a temperaturilor scăzute.

La începutul zilei de 10 decembrie, Statul Major General al armatei ucrainene a enumerat trei comunități din regiunea Luhansk și aproape o duzină din regiunea Donețk, unde susține că forțele ucrainene au respins atacurile forțelor rusești în cadrul unor lupte grele.

Mai mult de 20 de așezări au fost lovite în lupte numai în zona Bahmut, intens disputată, a precizat acesta.

Oficialii regionali ucraineni au declarat că trupele ruse au atacat „masiv” comunitățile Nikopol și Marganeț din regiunea Dnipropetrovsk în noaptea de 9 spre 10 decembrie, provocând cel puțin patru victime.

Șeful administrației regionale, Valentin Reznicenko, a distribuit pe Telegram imagini cu locuințe bombardate și a declarat că 11 blocuri de locuințe au fost lovite, precum și o grădiniță și alte clădiri civile

RFE/RL nu poate corobora din surse independente afirmațiile privind câștigurile sau pierderile de pe câmpul de luptă sau numărul victimelor înregistrate de către ambele părți în zonele de lupte grele.

În dimineața zilei de 10 decembrie, armata ucraineană a afirmat că a doborât 10 drone iraniene în ziua precedentă în sudul regiunilor Herson, Nikolaiev și Odesa.

De asemenea, Statul Major General ucrainean a declarat, prin intermediul Facebook, că a lichidat aproape 94.000 de militari inamici de la începutul invaziei.

Casa Albă a anunțat, la 9 decembrie, un nou pachet de ajutor de 275 de milioane de dolari pentru a contribui la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, în special împotriva dronelor rusești.

Ne simțim susținuți atât de state, cât și de organizații internaționale și instituții pentru drepturile omului”, a declarat Zelenski.

XS
SM
MD
LG