Linkuri accesibilitate

Zelenski: Rezoluția CE privind transferul forțat al copiilor ucraineni este binevenită


Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy susține un discurs video nocturn pe 27 aprilie.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy susține un discurs video nocturn pe 27 aprilie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat o rezoluție adoptată la 27 aprilie de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în care se afirmă că transferul forțat al copiilor ucraineni de către Rusia echivalează cu un genocid.

În rezoluția se afirmă că dovezile documentate ale transferului copiilor „corespund definiției internaționale a genocidului” și a solicitat returnarea în siguranță a copiilor în Ucraina.

Zelenski a spus că rezoluția este o decizie importantă care va contribui la „tragerea la răspundere a Rusiei și a liderilor săi”. În mesajul său video de seară, el a spus că este prima recunoaștere din partea unei organizații internaționale de nivel atât de înalt.

Copii ucraineni deportați de Rusia în Crimeea s-au întors la familiile lor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00

„Practic, această decizie va ajuta în mod semnificativ activitatea noastră globală de a trage la răspundere Rusia și oficialii săi, inclusiv șeful statului terorist, pentru genocid și o politică de genocid împotriva Ucrainei”, a spus Zelenski. „Deportarea copiilor ucraineni este unul dintre elementele ale politicii prin care Rusia încearcă să șteargă identitatea poporului nostru, să distrugă însăși esența ucrainenilor. Aceasta este o crimă deliberată de genocid comisă de oficialii ruși.”

El a adăugat că Ucraina va continua să lucreze la toate nivelurile pentru întoarcerea tuturor copiilor ucraineni luați din țară de Rusia.

Ucraina are date care indică faptul că aproape 20 de mii de copii au fost luați din Ucraina și distruibuiți în diferite regiuni ale Rusiei, a spus el.

Cercetătorii americani au fost primii care au relatat despre relocarea a mii de copii ucraineni în localități din zonele ocupate de Rusia în Ucraina.

Cercetătorii au declarat într-un raport publicat la 14 februarie că au identificat 43 de tabere și alte facilități în care au fost reținuți cel puțin șase mii de copii ucraineni și au spus și că obiectivul principal este „reeducarea” copiilor pentru a-i face pro-ruși.

La 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru crime de război împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a Mariei Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului de la Moscova, invocând „deportarea ilegală” a copiilor.

Moscova a declarat că transferul copiilor ucraineni în Rusia a fost o campanie umanitară pentru a proteja orfanii și copiii abandonați în zona de război. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, susținea, luna trecută, că mandatele sunt „lipsite de sens”, deoarece Rusia "nu cooperează" cu CPI.

În rezoluție se spune că există dovezi că copiii deportați s-au confruntat cu un proces de „rusificare prin reeducarea în limba, cultura și istoria rusă.”

Rezoluția adoptată de APCE a afirmat că transferurile de copii ucraineni au fost „în mod clar planificate și organizate în mod sistematic” cu scopul de a „anihila orice legătură și caracteristică a identității lor ucrainene”.

APCE a solicitat Națiunilor Unite și Crucii Roșii să li se acorde acces pentru a putea aduna informații despre copiii în cauză.

XS
SM
MD
LG