Linkuri accesibilitate

Zelenski: Rușii au bombardat regiunea Herson de 258 de ori în ultima săptămână


Un bărbat se uită la distrugerile din apartamentul avariat al unei clădiri rezidențiale din Herson
Un bărbat se uită la distrugerile din apartamentul avariat al unei clădiri rezidențiale din Herson

Trupele rusești au bombardat Hersonul și alte 30 de localități din regiune de 258 de ori în ultima săptămână, a afirmat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe 28 noiembrie, în discursul său video de seară.

Zelenski le-a spus ucrainenilor să fie pregătiți pentru și mai multe întreruperi de electricitate, odată cu instaurarea frigului.

Forțele rusești s-au retras de pe malul vestic al fluviului Nipru la începutul acestei luni, dar continuă să bombardeze regiunea din noile poziții.

Săptămâna trecută, guvernul ucrainean le-a cerut locuitorilor din Herson să evacueze orașul pe timpul iernii pentru a evita bombardamentele, despre care Zelenski a spus că au avariat o stație de pompare care alimenta cu apă Nikolaev, un oraș situat la nord-vest de Herson.

„Aceasta este adevărata natură a celor care au preluat controlul vremelnic controlul asupra Rusiei", a declarat Zelenski. „Ei nu sunt capabili de nimic altceva decât de distrugere", a adăugat el. „Asta este tot ceea ce lasă în urmă. Iar ceea ce fac acum împotriva Ucrainei este încercarea lor de a se răzbuna... pentru faptul că ucrainenii s-au apărat în mod repetat de ei.”

Deși recucerit de la ruși, Hersonul este vulnerabil

Ministerul britanic al Apărării afirmase anterior, în actualizarea sa zilnică de informații din 28 noiembrie, că Hersonul continuă să sufere bombardamente zilnice din partea artileriei rusești.

„Orașul este vulnerabil deoarece rămâne în raza de acțiune a majorității sistemelor de artilerie ale Rusiei, care trag acum de pe malul estic al fluviulu Nipru, din spatele liniilor defensive recent consolidate", a precizat serviciul britanic de informații.

Zelenski spusese anterior că Rusia „plănuiește noi atacuri” asupra rețelei electrice a țării. Atâta timp cât au rachete, forțele rusești „din păcate, nu vor abandona”, a spus el.

Șefa centrului de presă de coordonare comună a forțelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că o navă de război rusă capabilă să lanseze rachete de croazieră a ieșit recent pe apă, în Marea Neagră. Nava are rachete de tip Kalibr la bord. „Acest fapt ne arată că pregătirile de luptă sunt în curs de desfășurare”, a declarat Humeniuk. „Este foarte probabil ca acest început de săptămână să fie marcat de un astfel de atac”.

Acorduri de cooperare pentru apărare, energie și reconstrucție

Zelenski a rememorat, de asemenea, momentele vizitei din 28 noiembrie întreprinse la Kiev de miniștrii de externe din șapte țări baltice și nordice.

Aceștia au vizitat Kievul pentru a-și arăta susținerea pentru Ucraina, în contextul în care aviația rusă a lansat o avalanșă de atacuri aeriene și de rachete care au paralizat o mare parte din infrastructura energetică a țării. „Noi, miniștrii de externe ai Estoniei, Finlandei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei, Suediei, ne aflăm astăzi la Kiev în deplină solidaritate cu Ucraina", a scris pe Twitter ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis. „În ciuda ploii de bombe și a brutalității barbare a Rusiei, Ucraina va învinge!", a adăugat el.

Președintele ucrainean a spus, după discuțiile cu cei șapte demnitari că a discutat despre nevoile de protecție și reconstrucție ale Ucrainei și le-a spus că sprijinul și solidaritatea lor sunt foarte importante în acest moment. „Avem acorduri privind continuarea cooperării în domeniile apărării și energiei, precum și în proiectele de reconstrucție a statului nostru”, a declarat Zelenski.

Într-o declarație comună emisă de miniștrii de externe după întâlnirea de la Kiev, aceștia au condamnat „războiul agresiv” al Rusiei împotriva Ucrainei, despre care au spus că a provocat suferințe enorme în Ucraina, a subminat stabilitatea în Europa și a atacat ordinea internațională bazată pe reguli.

„Suntem deplin solidari cu Ucraina. Nu vom recunoaște niciodată încercarea ilegală de a anexa teritoriile Ucrainei, inclusiv Crimeea”, se arată în declarația comună. „Ucraina are un drept inalienabil la autoapărare pentru a-și asigura independența și suveranitatea și pentru a-și restabili integritatea teritorială în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional. Rusia trebuie să înceteze agresiunea și să își retragă trupele de pe întregul teritoriu al Ucrainei.”

Conform știrilor oficiale din 28 noiembrie, forțele rusești au continuat să bombardeze zone civile din întreaga țară, lovind o duzină de așezări din Donețk, inclusiv obiectivele principale Bahmut și Avdiivka, și mai multe sate din districtul Nikopol din regiunea centrală Dnipropetrovsk. Statul Major General a acuzat trupele rusești că au bombardat zone civile și apoi au încercat să transfere responsabilitatea către armata Kievului.

Pe câmpul de luptă din est, forțele ucrainene duc bătălii crâncene, respingând zece atacuri rusești în regiunea Donețk, a declarat Statul Major General al forțelor armate ucrainene la 28 noiembrie.

Forțele rusești au lansat mai multe atacuri eșuate asupra orașului Soledar, în apropiere de Bahmut, și au suferit pierderi grele într-o ofensivă separată spre Avdiivka, a declarat pentru Reuters analistul militar ucrainean Oleh Jdanov. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

XS
SM
MD
LG