Linkuri accesibilitate

Zelenski: rușii vor lovi din nou infrastructura ucraineană


Trupul neînsuflețit au unei femei care a fost ucisă de bombardamentele rusești de la Herson. Ministerul britanic al Apărării a spus pe 28 noiembrie că orașul Herson continuă să sufere de pe urma bombardamentelor zilnice ale artileriei ruse.
Trupul neînsuflețit au unei femei care a fost ucisă de bombardamentele rusești de la Herson. Ministerul britanic al Apărării a spus pe 28 noiembrie că orașul Herson continuă să sufere de pe urma bombardamentelor zilnice ale artileriei ruse.

Forțele ucrainene au continuat luptele grele în estul Ucrainei, respingând mai multe valuri de atacuri în Donețk, a anunțat pe 28 noiembrie Statul Major al armatei ucrainene, în timp de președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia plănuiește noi atacuri asupra rețelei electrice a țării sale, și le-a cerut ucrainenilor să se pregătească pentru noi opriri ale alimentării cu electricitate, în timp ce temperaturile continuă să scadă.

„Teroriștii de pregătesc de noi atacuri, știm asta sigur. Cât timp au rachete, din nefericire nu se vor calma”, a spus Zelenski în obișnuitul său mesaj video nocturn.

La Kiev, unde a nins și temperaturile au scăzut, oamenii se confruntă în continuare cu lipsa electricității și a căldurii din cauza valurilor de bombardamente rusești.

Autoritățile orășenești au spus că au restabilit aproape în întregime aprovizionarea cu curent electric, apă și căldură, dar au avertizat că nivele ridicate de consum duc la raționalizarea alimentării cu energie.

În sud, cea mai mare parte a orașului Herson, recucerit recent de forțele ucrainene, este lipsită în continuare de energie electrică, în timp ce autoritățile locale lucrează pentru a repune în funcțiune sistemul energetic.

Rămași fără lumină, la Odesa, oamenii se adună în cafenele și biblioteci
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00

Oficialitățile spun că doar aproximativ 5 la sută din populația orașului au fost reconectați la rețea și primesc electricitate.

Ministerul britanic al Apărării spune în buletinul său informativ din 28 noiembrie că orașul Herson continuă să sufere de pe urma bombardamentelor zilnice ale artileriei ruse.

„Orașul e vulnerabil din cauză că rămâne în raza sistemelor de artilerie ale Rusiei, care trag acum de pe malul drept al Niprului, din spatele noilor linii de apărare consolidate recent acolo”.

Între timp, oficialitățile ucrainene spun că forțele ruse au continuat să bombardeze zone civile din toată țara, lovind peste zece localități în Donețk, inclusiv țintele lor principale, orașele Bahmut și Avdiivka, și câteva sate din zona Nikopol a zonei centrale Dnipropetrovsk. Statul Major al armatei din Ucraina acuză trupele ruse că bombardează zone civile și încearcă după aceea să dea vina pentru aceste bombardamente pe forțele Kievului.

Tot Statul Major ucrainean a făcut cunoscut că armata ucraineană a respins 10 atacuri în regiunea Donețk, iar analistul militar ucrainean Oleg Jdanov a declarat pentru agenția Reuters că forțele rusești au lansat mai multe atacuri eșuate asupra orașului Soledar, din apropiere de Bahmut, și au suferit pierderi grele în încercarea de a înainta spre Avdiivka. Reuters nu a putut să verifice independent această informație.

Iar administrația instalată de ruși la centrala nucleară Zaporojie a negat afirmațiile unei oficialități ucrainene care afirmase că rușii s-ar pregăti să se retragă de acolo.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG