Linkuri accesibilitate

Zelenski: Rugăciunile pentru Ucraina vor continua în mănăstirea istorică din Kiev


Mitropolitul Epifanie I, capul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, oficiază pentru prima dată o slujbă de Crăciun în Lavra Pecersk din Kiev, folosită anterior de ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene loială Moscovei
Mitropolitul Epifanie I, capul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, oficiază pentru prima dată o slujbă de Crăciun în Lavra Pecersk din Kiev, folosită anterior de ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene loială Moscovei

Mitropolitul Epifanie I, capul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, a oficiat, pentru prima dată, o slujbă de Crăciun în Lavra Pecersk din Kiev, folosită anterior de ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene loială Moscovei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, într-un mesaj cu ocazia Crăciunului ortodox, că s-a bucurat să vadă sutele de credincioși care au venit pe 7 ianuarie pentru slujba de sărbătoare la Lavra Pecersk din Kiev, inclusiv soldați ucraineni.

„Este foarte important că în Lavră s-a auzit și se va auzi în continuare o rugăciune sinceră pentru Ucraina", a spus Zelenski într-un mesaj video la sfârșitul zilei de 7 ianuarie. „Încă o dată, îi felicit pe toți cei care sărbătoresc astăzi, în această zi, care a devenit deja istorică pentru Ucraina, pentru independența spirituală a poporului nostru, un Crăciun fericit”, a spus Zelenski.

De asemenea, el i-a încurajat pe ucraineni să "păstreze starea de spirit care s-a simțit astăzi - o stare de spirit de bucurie pentru consolidarea Ucrainei și pentru realizarea dreptății istorice".

Mitropolitul Epifanie, conducătorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, a oficiat liturghia de Crăciun la Lavra Pecersk pe 7 ianuarie. Vorbind în mănăstirea din secolul al XI-lea și sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, el a spus că sărbătoarea Crăciunului îi îndeamnă pe oameni să lupte împotriva răului, a păcatului și a întunericului.

„Aceste gânduri răsună în special în inimile noastre în momentul celor mai dificile încercări ale războiului, prin care trece poporul nostru ucrainean", a spus el.

Ucraina nu a dorit războiul, despre care mitropolitul a spus că a rezultat din „răutatea și invidia diavolească” din partea „celor care ne-au ținut captivi” timp de secole. După ce Ucraina a devenit independentă și a început să își construiască propriul stat suveran, aceștia „nu au putut tolera realizările și succesele noastre” și au început un război. „Dar ei vor fi cu siguranță învinși în el, pentru că adevărul este de partea noastră”, a spus el.

Epifanie a declarat că Ucraina a obținut deja o victorie morală, deoarece toți oamenii de bunăvoință „condamnă actele de genocid, teroare și numeroasele crime de război comise de maleficul imperiu rus pe pământul nostru”.

Patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume, cu sediul la Istanbul, a transmis, de asemenea, binecuvântări de Crăciun, a informat serviciul de presă al parlamentului ucrainean (Verhovna Rada) pe Telegram la 7 ianuarie.

„Ne rugăm pentru sfârșitul acestui război nedrept și al agresiunii neîncetate, pentru poporul ucrainean, puternic și curajos, care a îndrăznit să apere integritatea și libertatea Ucrainei”, a spus Bartolomeu. „Suntem alături de voi prin iubire și rugăciuni. Ne bucurăm să vedem că și comunitatea internațională este alături de voi. Dreptatea și adevărul înving întotdeauna”.

Bartolomeu a adăugat că se roagă, de asemenea, pentru unificarea tuturor credincioșilor ortodocși din această țară.

Aproximativ 34% dintre creștinii ortodocși din Ucraina se identifică cu principala Biserică Ortodoxă a Ucrainei, care în 2019 a fost recunoscută oficial de Bartolomeu ca fiind separată de Patriarhia Moscovei.

Aproximativ 14 la sută din comunitatea ortodoxă din Ucraina, potrivit unui studiu din 2020, erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.

În urma invaziei Rusiei din februarie, aproximativ 400 de parohii ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina care rămăseseră loiale patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, au tăiat legăturile din cauza poziției lui Kirill cu privire la război.

În seara zilei de 6 ianuarie, Kirill a oficiat slujbe la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, la care au participat zeci de preoți și oficianți.

Președintele rus Vladimir Putin participă la slujba ortodoxă de Crăciun la Kremlin, Moscova, 7 ianuarie 2023
Președintele rus Vladimir Putin participă la slujba ortodoxă de Crăciun la Kremlin, Moscova, 7 ianuarie 2023

Președintele rus Vladimir Putin a sărbătorit singur Crăciunul ortodox în prezența doar a clericilor în Catedrala Buna Vestire din incinta Kremlinului. Fotografiile și imaginile difuzate de presa de stat rusă au arătat un preot și pe președinte, singuri în catedrală.

XS
SM
MD
LG