Linkuri accesibilitate

Zelenski spune că Rusia este „un stat terorist”, după atacurile din Duminica Floriilor


Credincioșii aprind lumânări în timpul slujbei de Florii, Kiev, 9 aprilie.
Credincioșii aprind lumânări în timpul slujbei de Florii, Kiev, 9 aprilie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, condamnă atacurile Rusiei care au coincis cu celebrarea Duminicii Floriilor.

„Acesta este modul în care statul terorist marchează Duminica Floriilor”, a afirmat Zelenski în discursul video din seara zilei de 9 aprilie, referindu-se la loviturile militare rusești din orașul Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, care au ucis un tată și fiica sa de 11 ani.

„Rusia se plasează astfel într-o și mai mare izolare față de lume, față de umanitate”, a adăugat Zelenski, exprimându-și totodată speranța că Duminica Floriilor de anul viitor va fi sărbătorită „cu pace și libertate pentru tot poporul nostru”.

Serviciul de stat ucrainean pentru situații de urgență a anunțat că un bărbat în vârstă de 50 de ani și fiica sa au fost uciși după ce forțele rusești au lovit o casă din Zaporojie. Dintre dărâmături a fost scoasă în viață doar o femeie de 46 de ani, soția și mama victimelor.

Armata ucraineană a raportat atacuri rusești pe tot frontul. Într-o declarație din diumineața zilei de 10 aprilie, Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că au fost respinse 58 de atacuri inamice, în ultimele 24 de ore, adăugând că Rusia se concentrează în continuare asupra orașelor și localităților Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka din regiunea Donețk.

„Cele mai dure bătălii pe partea indicată a frontului continuă pentru Avdiivka și Mariinka, unde au fost respinse peste 20 de atacuri inamice", adaugă comunicatul, precizând că 30 de atacuri rusești au fost respinse în zonele din jurul Bahmut, care este asediat de forțele rusești de luni de zile.

Serhi Cerevati, purtător de cuvânt al comandamentului militar din est, a declarat la televiziunea națională: „Inamicul încearcă să ne cucerească orașul-fortăreață cu orice preț. „Deși este extrem de dificil, încă controlăm situația. Unitățile noastre îl rețin pe inamic și îi provoacă maximum de daune", a adăugat el.

În regiunea nord-estică Harkov, guvernatorul Oleh Siniehubov a informat că pe 9 aprilie în bombardamentele din Kupiansk au murit doi oameni. Orașul este în continuare sub atac, iar forțele rusești vizează zone rezidențiale cu lansatoare de rachete multiple, a declarat Siniehubov.

Guvernatorul regional din Zaporojie spune că 18 comunități au fost bombardate pe 8 aprilie, ucigând trei persoane și rănind cinci. Nu se știe dacă bilanțul guvernatorului îi includea și pe tatăl și fiica lui care au murit în orașul Zaporojie.

În seara zilei de 9 aprilie, trupele rusești au atacat regiunea Herson cu bombe aeriene ghidate, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin. Armata ucraineană a declarat că amploarea distrugerilor nu a fost încă deplin evaluată. „Deocamdată, nu avem știință că ar fi victime printre civilii din regiune”, a spus Prokudin.

XS
SM
MD
LG